Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Çocuklarda Vitamin Takviyesi Ne Zaman Kullanılmalıdır?Yorum Ekle
0

Çocuklarda Vitamin Takviyesi Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Çocuklarda Vitamin Takviyesi Ne Zaman Kullanılmalıdır?
5 dk. da okunurFit1001 Editör18 Eki 20210 Yorum
Çocuklarda Vitamin Takviyesi Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Vitamin her yetişkin bireyde olduğu gibi çocuklar için de çok önemli bir bileşendir. Metabolizma, kemik gelişimi ve bağışıklık kuvvetlendirici özellikleri olan vitaminler, gelişme çağındaki bir çocuğun olmazsa olmaz takviyelerinden biridir. 

Çocukların 1 yaşından ergenlik dönemlerine kadar olan gelişimleri göz önünde bulundurulduğunda, almaları gereken besin ve vitamin oranları da o denli artacaktır. Bundan dolayı düzenli olarak vitamin almak çocukların gelişimine önemli katkılar yapar. 

Çocuklar için Vitamin Takviyelerinin Faydaları Nelerdir?

Çocuklar için vitamin kullanmanın pek çok faydası vardır. Doğru oranlarda kullanılan vitaminler çocuğunuzun gelişimine oldukça önemli katkılar sağlar. Çocuklar için vitamin takviyeleri şunlardır:

  • Vitaminlerin besleyici özellikleri çocuğunuzun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. 
  • Vitaminler, okul dönemindeki çocukların dikkatlerinin düşmemesine yardımcı olur.
  • Alerjik reaksiyonların oluşmasını engeller. 
  • Vitaminlerden bazıları doğal bir iştah açıcı görevi görür. 
  • Vücuda direnç kazandırmanın yanında yaraların çabuk iyileşmesi ve sindirim sistemine faydaları vardır.
  • Kalsiyumun kemiğe ve dişlere yapışmasına yardımcı olur. Böylece kemikler ve dişler güçlenir. 

Okul Başarısı için Vitamin Takviyesi Gerekli Mi?

Vitaminler zihinsel farkındalığı yaratmak için yardımcı bileşenlerdir. Salt vitamin kullanımı elbette okul hayatında bir çocuğun mucize yaratmasına neden olmaz; ancak yardımcı bir öğe olarak kullanılabilir. Bazı vitamin şurupları ya da damlaları, içinde bulunduğumuz mevsimlere göre değişkenlik göstererek kullanılabilir. C, D ve E vitaminleri bağışıklığı kuvvetlendirici özelliği ile okul dönemindeki çocuklara olumlu bir etki yapmaktadır. 

C, D ve E vitaminleri gibi okul çağındaki çocukların başarılarına yardımcı olan vitaminler doğal besinlerden alınabileceği gibi hap, şurup ya da vitamin damlaları ile de alınabilir. Ülkemizde hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı tarafından ek vitamin desteğinin okul hayatına faydalı olduğuna dair yapılan araştırmalar mevcuttur. 

İştahın Açılması için Vitamin Kullanılır mı?

Günümüzde bazı vitaminlerin eksikliğinin iştah kaybına yol açtığı bilinmektedir. Özellikle B1 vitamini eksikliğinin en büyük belirtilerinden biri iştah kaybıdır. Hem B1 hem de C vitamini iştah açıcı vitaminlerdir. Bunda dolayı iştah açılması için doktor kontrolünde vitamin kullanılabilir. 

Çocuklarda Vitamin Takviyesinin Zararları Nelerdir?

Çocuklarda aşırı dozda vitamin takviyesinde bazı olumsuz durumlara rastlanır. Bu tip olumsuz durumlardan kaçınmak için gelişigüzel vitamin takviyesi yapılmamalıdır. Çocuklarda yüksek doz vitamin sorunlarının başında toksik etki gelmektedir. Toksik etki başta kan damarları ve kalp olmak üzere birçok organda tahribat yaratır. 

Vitamin grupları içinde özellikle yağda eriyen vitaminler fazla alımlarda ciddi sorunlara yol açabiliyor. A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir. Suda eriyen C ve B vitaminlerinin fazlası idrar yolu ile atılabilmektedir; ancak yağda eriyen vitaminler doğrudan vücuda yayılır. 

A vitaminin aşırı kullanımı dalak ve karaciğer büyümesine yol açar. Büyüme dönemindeki çocuklarda bu tip doku büyümeleri ileride ciddi sorunlar oluşmasına yol açar. Aşırı D vitamini kullanımında kalp ve böbrek kireçlenmektedir. Vücutta fazla biriken E vitamini ise çok güçlü bir antioksidan olduğundan vücudun gereğinden fazla yıpranmasına yol açar. Bu da kalbi ve damar yollarını zorlar. 

Çocukların yedikleri doğal gıdalar başlı başına vitamin deposu olduğundan hangi vitamin yüklemesi yapacağınıza doktor kontrolünde karar vermelisiniz. Aşırı dozda rastgele alınan vitaminlerin yararlarından çok zararları olduğu aşikardır. 

Çocuklarda Hangi Vitamin Takviyeleri Kullanılmalıdır?

Çocuklar vitamin ve mineral eksikliklerinde en duyarlı gruplardan biridir. Her anne-baba çocuğunun doğru bir gelişim göstermesi için vitamin takviyesine başvurmaktadır. Vitaminler ilaç değildir. Bundan dolayı doktor kontrolünde gönül rahatlığı ile ek takviye olarak alınabilir. 

Ebeveynlerin kafalarında oluşan soru ise hangi vitamin takviyelerini kullanmaları gerektiğidir. Her çocuk farklı vitamin eksikliğinden dolayı o vitamine ihtiyaç duyar. Her vitaminin vücudumuza farklı bir yararı vardır. Bu noktada “Acaba para israfı mı?” “Çocuğumun sağlığı için gerekli mi?” gibi sorular da ebeveynlerin kafalarını kurcalamaktadır. 

Yapılan bilimsel araştırmaların birçoğu özellikle 2-7 yaş arasındaki çocukların vitamin ya da mineral desteği aldığını ortaya koyuyor. Araştırmaların detayları incelendiğinde, çocukların birçoğunun vitamin desteğine ihtiyaç duymadan takviye hapları kullandığı görülüyor. 

  • A Vitamini

Çölyak hastalığı bulunan, kızamık nedeni ile hastalanan ve çinko eksikliği bulunan çocukların kullanması gereken vitamindir. 1-4 yaş arası çocuklarda 300-900µg günlük A vitamini gereksinimi vardır. 

  • D Vitamini

Ergenlik dönemindeki her çocuğun ihtiyacı olan bir vitamindir. Güneş ışınları oldukça zengin bir D vitamini deposudur, ancak günümüzde güneş ışınlarının zararları yararlarını aşmıştır. Bundan dolayı yeterli güneş ışığına maruz kalmayan ve yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan çocuklar ek D vitamini takviyesine ihtiyaç duyarlar. 1-13 yaş arası çocuklar günde 600 IU oranında D vitamini alması gerekir. 

  • B12 Vitamini

Gelişme geriliği, apati, anoreksi gibi durumlarda çocuklara B12 vitamin takviyesi yapılabilir. 

Çocuklar için En İyi Vitaminler Nelerdir?

Çocukların için vitamin takviyesi yapabileceğiniz birçok marka bulunmaktadır. Bu markalar arasında Ligone Kids en çok tercih edilenlerden biridir. Çocuklarda vitamin eksikliğinin önüne geçebilmek için kullanılan bir diğer marka ise Pharmalife çocuk vitaminidir. Çocuklarda vitamin kullanımı dendiğinde akla gelen bu markalar gerekli klinik testlerden başarı ile geçmiş ve Sağlık Bakanlığı onayı almayı başarabilmiştir. 

Çocuklarda Bağışıklığı Güçlendirmek için Hangi Vitaminler Kullanılmalıdır? 

Vitaminlerin çocuk gelişimindeki en büyük faydalarından biri bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. 

  • A, D, E ve B12 vitaminleri engin protein içerdiğinden bağışıklığı güçlendirmeye ve sağlıklı bir şekilde büyümeye yardımcı olur.
  • C vitamini vücuda alınan demirin emilimini sağlar. Böylece demir açısından zengin olan yiyeceklerden alınan yarar artmış olur. Demir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir elementtir. 
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici vitaminlerle Omega-3 beraber kullanıldığında bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etki yükselmektedir. 

Çocuklara Vitamin Şurubu Nasıl İçirilmelidir?

Çocuklara vitamin şurupları içirmenin en kolay yolu bu işi onlar için eğlendirici bir ana dönüştürmekten geçer. Çocuklar ilaç, vitamin hapı ya da balıkyağı hapları gibi şeyleri severek tüketmezler. Bunun nedeni genelde bu hapları acı ve yutması zor olarak gördüklerindendir. Bu noktada her anne-babanın imdadına yetişen vitamin şurupları, kolay tüketilebilecek olmaları nedeni ile sıklıkla tercih edilmektedir. 

Vitamin şurupları içerisinde ölçüm kaşığı ile birlikte satılmaktadır. Bu ölçüm kaşığı çocuğunuza hangi miktarda vitamin vereceğinizi belirlemenize yardımcı olur. Doktorunuzun belirlemiş olduğu vitamin miktarını bu ölçüm kaşığı sayesinde saptayabilirsiniz. 

Çocuklarda Vitamin Eksikliği Nedir?

Temel vitaminlerden herhangi birinin eksikliği durumunda çocuğunuz vitamin eksikliği sıkıntısı yaşıyor demektir. Her vitamin, belli semptomlarla eksikliğini belli etmektedir. Vitamin eksikliğinin pek çok nedeni olabilir. Bunların başında yetersiz beslenme gelmektedir. Büyüme çağında sağlıklı ve düzenli beslenmeyen çocuklarda vitamin eksikliği sorunları sık görülmektedir. Vitamin eksiliğine neden olan bir diğer durum ise genetiktir. Genetik faktörlerden dolayı çocuklarda vitamin eksikliği sık görülmez. Çocuğunuzun vitamin ölçümünü yaptırarak hangi vitamini eksik olduğunu öğrenebilir ve buna göre bir takviye yaptırabilirsiniz.   

0
bağışıklık sistemibebek ve çocukbeyin ve hafıza

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin