Fit1001 logosearch icon
Çocuklarda Probiyotik TakviyesiYorum Ekle
0

Çocuklarda Probiyotik Takviyesi

Çocuklarda probiyotik takviyesi kullanmanın faydaları nelerdir? Çocuklarda probiyotik takviyesi nasıl seçilir?
7 dk. da okunurFit1001 Editör01 May 20240 Yorum
Çocuklarda Probiyotik Takviyesi

Probiyotiklerin hem yetişkin hem de çocuk sağlığı üzerinde çeşitli olumlu etkileri vardır ve bu olumlu etkiler, ilk olarak sindirim sistemi üzerinde fark edilmiştir. Ayrıca, bağışıklık sisteminin desteklenmesi üzerinde de etkileri olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Çünkü probiyotikler, zararlı bakterilerin tutunmasını engelleyerek sayıca artmalarının önüne geçmekte; böylece sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasının oluşmasına yardımcı olmaktadır.

Vücut yapıları erişkin bir bireye göre daha farklı olan çocuklarda probiyotik kullanımında takviyenin içeriği çok önemlidir. Çocuklarda, bağışıklığı baskılayıcı herhangi bir hastalığın varlığında probiyotiklerin kullanımı önerilmemektedir.

Çocuklarda Probiyotik Takviyesi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Bağırsak florasında iyi ve kötü huya sahip iki farklı türde bakteri bulunmaktadır. Sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak, ancak iyi ve kötü bakteriler arasındaki dengenin korunmasıyla mümkün olabilmektedir. Bu dengeyi koruyan takviye bakteriler ise “probiyotik” olarak tanımlanıyor. Probiyotiklerin başlıca görevleri arasında ise bağışıklık sisteminin desteklenmesine katkı sağlamak, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olmak ve bağırsak duvarını oluşturarak zararlı bakterilerin kana karışmasını engellemek yer alıyor.

Çocukların bağırsak florası, yetişkinlere göre çok daha hassas bir yapıya sahip olduğu için daha fazla özen gerektirir. Bu sebeple çocuğunuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesi kadar, gelişen vücudunun ihtiyacı olan probiyotikleri düzenli olarak almasına da özen göstermek oldukça önemlidir. Özellikle mevsim geçişleri ve okul ortamıyla birlikte hastalık riskiyle karşı karşıya kalan çocukların, hastalıklardan korunması için bağışıklık sisteminin çok daha güçlü olması gerekiyor.

Düzenli probiyotik kullanımı ise çocukların bağışıklık sistemini desteklemesinde çok önemli bir rol üstleniyor. Bağırsak sisteminde ortaya çıkan gaz, ishal, kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlar probiyotik eksikliğinden kaynaklanabilir ve bu eksiklik başka sağlık sorunlarının da yaşanmasına neden olabilir.

Canlı organizma olan probiyotikler, yeterli miktarda alındığında ise zararlı bakterilerin tutunmasını engelleyerek sayıca artmasına engel oluyor. Bu nedenle oluşabilecek olası bağırsak problemlerine karşı sindirim sistemini düzenleyen ve bağışıklık sistemini destekleyen probiyotikler ile çocuklar daha dirençli olabilir. Zengin bir bağırsak florası, hem vitamin ve minerallerin daha sağlıklı bir şekilde emilmesine imkan tanır hem de bağışıklık sistemini destekleyerek çocukların hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.

Son yılların en ciddi sağlık sorunlarından biri olan obezite; yalnızca yetişkinleri değil, çocukları da ciddi şekilde etkilemeye başladı. Obeziteye davetiye çıkaran unsurların başında ise sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve bilgisayar başında çok fazla vakit geçirme gibi olumsuz alışkanlıklar geliyor. Ayrıca sıkça rastlanan obezite sorunu ne yazık ki beraberinde başka sağlık sorunlarını da getiriyor. Zaman geçtikçe daha çok kilo alan çocuk, hem daha çabuk yorulduğu için gittikçe hareketsiz oluyor hem de sosyal yaşamdan koparak daha da yalnızlaşıyor. Bu durum da, fiziksel ve psikolojik sorunların aynı anda yaşanmasına sebep oluyor.

Yapılan araştırmalar, probiyotik desteği alan çocukların vücut kitle endeksinin daha kolay bir şekilde ideal dengeye ulaştığını gösteriyor. Çünkü probiyotik desteği, çocukların bağırsak florasını dengeleyerek hem sindirim sistemini düzenliyor hem de metabolizmasını hızlandırarak kilo vermesine yardımcı oluyor. Böylece, vücut direnci yükselen çocuk kendini çok daha zinde hissediyor.

Düzensiz çalışan bağırsak sistemi, yalnızca fiziksel rahatsızlıklara sebep olmakla yetinmeyip çeşitli psikolojik problemleri de tetikleyebilir. Probiyotik takviyesi bu noktada da çocukları destekler. Bir yandan mental sağlığı olumlu etkilerken diğer yandan sağlıklı mental yapı sayesinde bağışıklığın daha güçlü olmasına imkan tanıyor.

Yapılan çalışmalar, probiyotik alımının depresyon etkilerini azalttığını ve hafızayı güçlendirdiğini gösteriyor. Bu nedenle, doğru ve etkili probiyotik tüketimi ile hem çocukları ishal, laktoz intoleransı, alerji ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çocuklarda oldukça sık görülen rahatsızlıklardan korunmalarına hem de anksiyete gibi kaygı sorunlarının üstesinden daha kolay gelmesine fayda sağlayabilir.

Çocuklarda Probiyotik Takviyesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Probiyotik alımının bir gıda takviyesi olarak yapılması konusunda ise elbette burada da dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Bu konuda karşınıza çeşitli probiyotik markaları çıksa da aslında şu noktada özellikle dikkatli olmanız gerekiyor.

Probiyotikler; ısı, sıcaklık, basınç gibi fizyolojik faktörlerden çok çabuk etkilenen hassas mikroorganizmalardır. Dolayısıyla, bir ürünün içeriğinde bulunan probiyotik çeşidi kadar bağırsağa ulaşabilen canlı bakteri sayısının da önemi vardır. Bu nedenle, seçilecek probiyotik içeren ürünün üretim teknolojisi ve kaplama metodu, dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Aksi takdirde, probiyotikler mide asidinden hasar almadan geçemez, bağırsağa ulaşamaz ve beklenen derecede etki gösteremezler.

Çocuklar için probiyotik takviyesi seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli aşağıda verildiği gibidir:

  • Her yaş grubu için farklı probiyotik takviyeler mevcuttur. Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun olan probiyotiği seçmek önemlidir. Bebekler için özel formüle edilmiş probiyotikler bulunabilir.
  • Probiyotik takviyelerin içeriğini incelemek önemlidir. İçerdikleri bakteri türleri, miktarları ve diğer ek bileşenler göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuğunuzun ihtiyacına uygun probiyotik seçmek önemlidir.
  • Probiyotik dozajı, çocuğun yaşına ve takviyenin formülasyonuna göre değişir. Genellikle, yaşa uygun bir dozaj önerilir ve bu dozajın aşılmaması önemlidir.
  • Probiyotik takviyeler genellikle sıvı, toz veya kapsül formunda bulunur. Çocuğunuzun tercih ettiği veya kolayca alabileceği bir form seçmek önemlidir.
  • Güvenilir bir markadan probiyotik takviyesi seçmek önemlidir. Güvenilirlik belgeleri, ürünün saflığı ve kalitesi hakkında bilgi sağlayabilir.
  • Çocuğunuzun alerjileri veya hassasiyetleri varsa, probiyotik takviye seçerken bu durumu dikkate almak önemlidir. Bazı takviyeler süt, soya veya diğer alerjenler içerebilir.
  • Özellikle çocuğunuzun herhangi bir sağlık sorunu varsa veya mevcut bir tedavi alıyorsa, probiyotik takviyesi kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak oldukça önemlidir.
  • Culturelle kids 10 saşe çocuklar için uygun bir takviyedir. Probiyotik mikroorganizmalar, Fruktooligosakkarit, C ve D vitaminleri içeren doğal çilek aromalı takviye edici bir gıdadır. Tatlandırıcı içerir. 3-10 yaş grubu çocukların, 11 yaş ve üzeri yetişkinlerin kullanımına uygundur.

Çocuklar İçin Uygun Suşlar Nelerdir?

Çocuklar için probiyotik takviyeleri seçerken, bazı özel probiyotik suşlarının faydalı olduğu bilinmektedir. Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), çocuklarda en çok araştırılmış ve güvenilir olarak kabul edilen probiyotik suşlarından biridir. Bağışıklık sistemini desteklemek ve ishal ile kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletmek için tercih edilebilir.

Bifidobacterium lactis, çocukların sindirim sağlığını iyileştirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan başka bir probiyotik suştur. Bağırsak sağlığını korumak için özellikle yararlıdır. Lactobacillus acidophilus ise, sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir ve bağışıklık fonksiyonlarını artırabilir, böylece sindirim sistemi rahatsızlıkları ve enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilir.

Lactobacillus plantarum ve Bifidobacterium breve gibi diğer suşlar da bağırsak sağlığını destekler ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını hafifletebilir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirme özellikleriyle bilinirler. Bu suşlar genellikle çocuklar için güvenli ve faydalıdır, ancak her çocuğun ihtiyacı ve toleransı farklı olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına uygun probiyotik suşlarını seçmek ve dozajını ayarlamak için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Çocuklarda Probiyotik Ne İşe Yarar?

Probiyotiklerin temel işlevi vücudun olması gerektiği gibi çalışabilmesi için “iyi” ve “kötü” bakterileri dengelemektir. Korucuyu bağırsak bariyerini sağlamlaştıran probiyotikler, sindirim sistemi yanı sıra, bağışıklık fonksiyonuna destek olur ve iltihaplanmayı kontrol altında tutarak vücut sağlığını korurlar.

Probiyotiklerin bir dizi işlevi vardır bular aşağıda verildiği gibidir:

  • Probiyotikler vücuda giren besinlerin sindirilmesini sağlar
  • Kötü bakterilerin çoğalmasını önleyerek hastalıkları önler
  • Vitaminlerin çözülmesinde etkili olur
  • Besin yoluyla vücuda alından kötü bakterilerin kana karışmasını engeller
  • İlaçların parçalanması ve emilmesini sağlar
  • Vücudunuzun bağışıklık tepkisini pozitif şekilde etkilerler

Hasta olunduğu zaman vücuda dışardan giren ve sayısı çoğalan kötü bakteriler vücudun dengesinin bozulmasına neden olur. İyi bakteriler de burada devreye girer ve kötü olanlar ile savaşarak vücutta dengeyi yeniden sağlamaya çalışır. Böylelikle vücutta tekrar sağlıklı bir denge oluştururlar.

Dengenin sağlanması vücutta doğal olarak gerçekleşir. Çoğunlukla probiyotik takviyeleri almanıza gerek yoktur. İyi bakteriler vücutta doğal olarak bulunur, desteklemek için ise dengeli bir beslenme süreci, lif açısından zengin besinler tüketmek önemlidir.

Çocuklarda Probiyotik Bağışıklık Güçlendirir mi?

Evet, çocuklarda probiyotiklerin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Probiyotikler, bağırsak florasını dengeleyerek bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilirler. Çocuklarda bağışıklık sistemi henüz gelişmekte olduğu için probiyotik takviyeleri, doğal bir destek sağlayarak çocuğun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Bununla birlikte, probiyotik takviyelerinin etkinliği ve güvenliği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Herhangi bir probiyotik takviyesi öncesinde, çocuğunuzun doktoruyla görüşmeniz önemlidir. Doktor, çocuğunuzun sağlık durumu, yaşına ve ihtiyaçlarına göre en uygun probiyotik takviyesini önerebilir veya diyetle alınabilecek probiyotik kaynaklarını belirleyebilir.



0

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin