Fit1001 logosearch icon
Çocuklar için Süt Tüketimi Nasıl Olmalı?Yorum Ekle
0

Çocuklar için Süt Tüketimi Nasıl Olmalı?

Çocuklar ne kadar üst tüketmelidir? Çocuklarda süt tüketiminin faydaları nelerdir?
4 dk. da okunurFit1001 Editör04 Oca 20230 Yorum
Çocuklar için Süt Tüketimi Nasıl Olmalı?

Süt, insanın yaşamında karşılaştığı ilk besindir. Anne sütüyle bebeklerin vücutları güçlendirilir, sonrasında ise inek sütüyle bu etki sürdürülür. Atılan sağlam temelin kişinin gelecekteki sağlığına büyük etkisi vardır. Bu temelin üzerine sağlam katlar inşa etmek için de süt tüketiminin tüm yaşam boyu sürdürülmesi gerekir. Bireylerin sağlıklı beslenebilmek için tüketmesi gereken süt miktarı yaşa göre değişiklik gösterir. Cinsiyet ve fizyolojik farklılıklar da kişinin tüketmesi gereken süt miktarına etki eden faktörlerdir; örneğin ergenlik, hamilelik, menopoz gibi dönemlerde daha fazla süt içilmelidir.

Çocuklar için Süt Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Günlük maksimum alınması gereken süt miktarı şöyle: 

2-3 yaş grubu çocuklar için 2 bardak/günlük

4-8 yaş arası çocuklar için 2,5 bardak/günlük

9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 bardak/günlük

Çocuklar için Süt Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

Süt içerdiği mineral, vitamin, protein, iyot, kalsiyum ile çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunur. Kemik gelişimi için kalsiyumun dışında yağ, karbonhidrat ve protein gibi besin öğeleri ile fosfor, magnezyum, flor, bakır ve çinko gibi besin öğeleri sütün içerisinde yeterli miktarda var. Ayrıca sütün yeterli alımı, ilerleyen yaşlarda kemik yoğunluğunun azalması ile ortaya çıkan kemik erimesi riskini azaltıyor. Aynı zamanda süt alımı iyi olan çocuklarda diş çürükleri daha az görülüyor. 

Süt tüketimi, ileri yaşlarda ortaya çıkabilen hipertansiyon hastalığı riski için de önem taşıyor. Kalsiyum, magnezyum ve fosforun az tüketimi ile kan basıncı artışı arasında ilişkili olduğu saptandı. Yeterli miktarda süt içerek kan basıncının düzenlenmesine de katkıda bulunabiliriz.

Yetişkinler için Fazla Süt Tüketimi Zararlı mıdır?

Yetişkinlerde fazla süt tüketimi zararlıdır. Artan kan şekeri ile beraber salınan insülin ise uzun vadeli aşırı süt tüketimi ile beraber tip 2 diyabet ve kalp damar hastalığı riskini meydana gelir.

Süt Tüketimi Kaç Yaşından Sonra Zararlıdır?

Bazı bireyler, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık (laktoz intoleransı) nedeniyle veya yanlış inançlarından dolayı süt tüketmezler. Laktoz duyarlılığı olan bireyler için, düşük laktoz içeren süt veya laktozsuz süt ürünleri bulunmaktadır. Fakat belli bazı yaşlardaki kişilerin belli hastalıklarından dolayı çok süt içmemesi tavsiye edilir. Yaşlılık döneminde fazla süt tüketimi zararlıdır.

Çocuklar için Süt Tüketimi Önemli midir?

Doğumdan 18 yaşına kadar en önemli biyolojik süreç, büyümedir. Kalsiyum bu süreçte elzemdir. Kemikte minerallerin depolanması (kemik mineralizasyonu) çok önemli oranda (% 80) ergenlik sürecinde gerçekleşir. Erken çocukluk döneminde (ilk bir yıl) anne sütü veya biberon mamaları kalsiyumdan zengindir. Çocuk büyüdükçe kalsiyumdan zengin beslenmeye devam etmelidir. Ancak genellikle bu mümkün olmaz. Süt ve süt ürünleri tüketimi çocuk büyüdükçe azalır. Oysa süt ve süt ürünleri bilinen en zengin kalsiyum kaynağıdır. Yeşil yapraklı bazı sebzelerde de kalsiyum olsa da hem çocukların sebze tüketimleri çok sınırlı ve yetersizdir; hem de normal sebze tüketimi ile alınabilecek kalsiyum miktarı çok sınırlıdır. Günlük ihtiyacımız olan kalsiyumun en az %60’ının süt ve süt ürünlerinden karşılanması gerekir.

Çocuklar Her Gün Süt İçmeli midir?

Günlük alınması gereken süt miktarı şöyle: İki-üç yaş grubu çocuklar için 2 bardak/günlük olarak verilmelidir. Dört-sekiz yaş arası çocuklar için 2,5 bardak/günlük olarak verilmelidir. Dokuz ve üzeri yaş çocuklar için 3 bardak/günlük olarak verilmelidir. Çocuklar için günlük süt içimi anlaşılacağı üzere oldukça önemlidir.

Çocuklar ve Yetişkinler İçin Süt Tüketimi Nasıl Belirlenir?

Elbette ki her şeyde olduğu gibi sütte de miktar çok önemlidir. Günde yarım kilodan fazla süt, demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümesine neden oluyor. Sadece süt içerek kalori ihtiyacını alan çocuk yemek yiyemiyor ve düzensiz besleniyor. 

Çocuklar için süt tüketimi günlük olarak şöyle: 

  • 2-3 yaş grubu çocuklar için 2 bardak/günlük
  • 4-8 yaş arası çocuklar için 2,5 bardak/günlük
  • 9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 bardak/günlük

Yetişkinler için ise alınacak süt miktarı yaş ve hastalıklarına göre belirlenir. Sağlıklı bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi için tüketilmesi önerilen süt miktarı yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik, emziklilik, yaşlılık) göre değişiklik göstermektedir. Besin öğesi içeriği açısından dengeli olan süt ve süt ürünleri hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde gereklidir. Buna göre:

  • Hamilelik ve emzirme döneminde günde 3-4 su bardağı süt ya da 2 su bardağı süt ve 2 porsiyon süt ürünleri
  • Yetişkin ve yaşlılık döneminde günde 2 su bardağı süt tüketilmesini tavsiye ediliyor
0
bağışıklık sistemibebek ve çocuk

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin