Çocuklar için Önemli Mineraller ve Vitaminler Nelerdir?
Vitamin ve mineraller, hücre sisteminden sindirim sistemine, kas yapısından zihinsel gelişime kadar vücuda pek çok fayda sağlayan bileşenlerdir. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı için önemi düşünüldüğünde, çocuklar için de özellikle gelişim çağında ne denli bir gereklilik olduğu anlaşılmaktadır.
Ortalama bir insan ömrü baz alındığında, hem zihinsel hem de fiziksel gelişimin en hızlı olduğu yıllar çocukluk yıllarıdır. Bu dönemlerde mineral ve vitamin takviyesi yeterli yapılamayan bir çocuğun gelişiminde ve sağlığında ciddi sorunlar yaşanabilir.
1. D Vitamini
D vitamini sağlıklı bir kemik gelişimi için gerekli olan vitaminlerdendir. Kemik gelişiminde önemli bir rol oynayan kalsiyum, yalnızca D vitamini ile emilebilir. Vücutta yeteri kadar D vitamini olmazsa kalsiyum gerekli faydayı sağlayamaz. En önemli D vitamini kaynağı güneş ışınlarıdır.
Yeni doğan bir çocuk dahi D vitaminine ihtiyaç duyar. Bundan dolayı D vitamini almaya başlamanın herhangi bir yaşı yoktur.
Çocukların Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?
Çocuklarda sağlıklı bir kemik gelişimi için yeteri kadar D vitamini alınmalıdır. 12 aya kadar olan çocuklar günde 400 IU, 1 yaşından sonra ise günlük 600 IU D vitamini alınmalıdır. Yetersiz D vitamini, bazı kanser türleri ve osteoporoz sorunları ile doğrudan bağlantılıdır. Yeteri kadar güneş ışığına maruz kalmayan çocuklarda D vitamini takviye ilaçları kullanılabilir. Ocean Vitamin D3 400 IU ve Newvit Vitamin D3 400 IU gibi D vitamini spreyleri çocuklar için önerilen markalardandır.
2. Omega-3
Omega-3, doymamış yağ asidi olarak bilinen bir bileşendir. İnsan vücudunun sağlıklı bir hücre ve kas gelişimi için omega-3 yağ asidi önemli bir rol oynar. Omega-3 yağ asidi özellikle balık yağı haplarında yoğun oranda bulunur. Tansiyon, kalp sağlığı, hafıza ve dikkat eksikliği gibi pek çok soruna iyi gelmektedir.
Omega-3 çocukların gelişiminde önemli bir rol oynar. Eğitim hayatında çocukların zeka gelişimine fayda sağlayan ek takviyeler içinde omega-3’ün yeri oldukça önemlidir. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği tedavisinde de omega-3 takviyesi önerilmektedir. Omaga-3 sinir sistemi gelişimine de ekstra bir katkı sağlar.
Çocukların Günlük Omega-3 İhtiyacı Ne Kadardır?
Bebekleri için günlük alınması gereken omaga-3 dozu 250-500 mg olmalıdır. Büyük çocuklarda ise bu oran günlük 500-1000 mg arasındadır. Mama ile beslenen bebeklerde mama tercihi omega-3 takviyeli olan ürünlerden yapılmalıdır. New Life EFA Liquid Portakal Balık Yağı Şurubu, portakal aroması ile çocukların keyifle tüketebileceği bir takviyedir. Çocukların kullanabileceği kapsüle ise çiğnenebilir olan New Life EFA Pop Omega-3 örnek verilebilir.
3. B Vitaminleri
B vitaminleri grubu, tamamı suda çözünen 8 ana vitaminden oluşmaktadır. Tüm B vitaminleri vücutta depolanmaz. Vücut yeteri kadar B vitaminini kullandıktan sonra fazla olan B vitaminini vücut dışına atar. B vitamini eksikliği yaşayan birinde en önemli sorunların başında halsizlik ve iştahsızlık gelir. Çocuklarda da bu durum aynıdır. Toplamda 8 adet ana B vitamini bulunur. Bu vitaminler şunlardır:
- B1 Vitamini (Tiamin)
- B2 Vitamini (Riboflavin)
- B3 Vitamini (Niasin)
- B5 Vitamini (Pantotenik Asit)
- B6 Vitamini (Piridoksin)
- B7 Vitamini (Biyotin)
- B9 Vitamini (Folik Asit)
- B12 Vitamini (Kobolamin)
Bu B vitaminlerinin hepsi aynı besinlerde bulunur. Sadece besinden besine göre B vitamini türünün oranında bir değişiklik olabilir. Çocuklarda dengesiz ve yetersiz beslenmelerde B vitamini eksikliği görülebilir. B vitaminlerinin hücre yenilenmesi, kan akışını hızlandırması, hafıza güçlendirmesi gibi pek çok faydası vardır. Çocuklarda ve hatta hamile kadınlarda folik asit olarak bilinen B9 vitamini kullanımı oldukça önemlidir.
Çocukların Günlük B Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?
7-11 aylık çocuklar için günlük alınması gereken B vitamini miktarı 0.4 mg’dır. Bu oran 1-3 yaş çocuklarda 0.6; 4-6 yaş çocuklarda 0.7, 7-10 yaş arası çocuklarda ise 1.0 mg’dır. Ocean Methyl B12, Eurho Vital Vitamin B-Komplex gibi tabletler çocukların kullanabileceği B vitamini markalarındandır.
4. Kalsiyum
Kalsiyum, kemik ve dişlerin gelişmesinde etkin bir rol oynayan mineraldir. Kalsiyum minerali eksikliğinde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılmaktadır. Çocuklarda kemik gelişimi, düzenli bir fiziksel form için oldukça önemlidir. Gelişme çağındaki her çocuk yeteri düzeyde kalsiyum takviyesine başvurmalıdır. Kalsiyumun eksik alınması sadece dişlere ve kemiklere zarar vermez. Zamanla vücut yapısı zayıflamaya başlar. Bu da bağışıklık sistemi dahil vücudun direncini kırar. Güçsüz bir kemik en ufak bir darbede kırılabilir ya da çatlayabilir. Bu durum, özellikle çocukluk çağlarında kemik gelişimini oldukça önemli kılmaktadır. Kalsiyum eksikliğinin bir sorunu da ruh halini olumsuz etkilemesidir. Ciltte kuruluk ve tahriş de kalsiyum minerali eksikliğine bağlanabilir.
Çocukların Günlük Kalsiyum İhtiyacı Ne Kadardır?
Kalsiyum sağlıklı bir gelişim için kaç yaşında olunursa olunsun alınması gereken bir mineraldir. Ergenlik dönemi öncesindeki çocuklar günlük ortalama 700 mg kalsiyum almalıdır. 9-18 yaş grubu için ise günlük ortalama 1000 mg kalsiyum alınması önerilmektedir. Kalsiyum en çok sütte bulunur. Yeteri kadar kalsiyum alamayan çocuklarda ek kalsiyum takviyeleri alınmalıdır. EurhoVital Calcium 600 mg tablet, kalsiyumu vitaminlerle desteklediği için öne çıkan takviyelerdendir.
5. Demir
Kırmızı kan hücrelerinin vücuda oksijen taşıması ile görevli olan miyoglobin ve hemoglobin pigmentlerinde bulunan mineral demir mineralidir. Vücutta bulunan demir miktarı 4-5 gramdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 6 ayda demir eksikliği görülmez. 6 aydan sonra anne sütünü destekleyici gıdalar önerilir. Bu gıdaların demir açıdan zengin olması çocuk gelişimi için oldukça önemlidir. Demir eksikliği sonucunda pek çok sağlık sorunu yaşanır. Sebepsiz burun kanamaları, idrar ve dışkılarda görülen kan, makat bölgesinde çatlak gibi sorunlar demir eksikliği sonucunda görülen sorunlardır.
Çocukların Günlük Demir İhtiyacı Ne Kadardır?
7-12 aylık bebeklerde günlük 11 mg demir alınmalıdır. 1-3 yaş grubundaki çocuklarda 7 mg, 3 yaştan sonra da günlük ortalama 8 mg demir minerali alınmalıdır. Demir bakımından zengin olan pek çok içerik vardır. Kırmızı et, kümes hayvanı eti, taze meyveler, kuruyemişler, balık demir açısından zengin besinlere örnektir. Demir yüklü besinleri tüketirken, demir emilimini zorlaştıran besinler kullanılmaması gerekir. Aynı durum ek takviye demir ilaçları için de geçerlidir. Demirin emilimini zorlaştırmak demirden yarar alamamak demektir.
6. Çinko
Çinko, sağlıklı bir vücut için gerekli olan minerallerin başında gelmektedir. Çinko bir vitamin değildir. Vücutta yaklaşık 200 enzimin çalışması için çinko mineralinin varlığı çok önemlidir. Çinko; bağışıklık sistemini destekler, tırnak ve saç sağlığına katkı verir, göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Çinko vücutta antioksidan oluşumunu engellemek için kullanılan bir mineraldir. Antioksidanlardan kurtulmak için vücut genellikle enzimleri kullanır. Enzimlerin sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirebilmesi için de çinko gibi minerallerin önemi büyüktür. İştah eksikliği yaşayan çocuklarda çinko kullanımı önerilmektedir. Çinkonun iştah açıcı yapısı dengeli bir beslenme için kullanılabilir.
Çocukların Günlük Çinko İhtiyacı Ne Kadardır?
Her yaş grubu çinko alımı önerilmektedir. Bebeklerde günlük alınması gereken çinko miktarı 7 mg’dır. Çocuklarda 11, yetişkinlerde ise bu miktar 15 mg’a çıkar. Anne sütünde yeteri kadar çinko olsa da, çinko eksikliğinde görülen belirtiler bulunması durumunda doktora başvurularak ek takviye olarak çinko ilaçları kullanılabilir. Newvit Çinko Pikolinat, LifeTime C Vitamini & Çinko gibi markalar öne çıkan çinko takviyeleridir.
7. Magnezyum
Magnezyum vücut için en önemli minerallerden biridir. Vücutta bulunan mineraller sıralamasında 4.sırada bulunmasıdır. Vücudumuz magnezyum üretemez, bundan dolayı ya besin ya da ek takviye tabletleri ile magnezyum takviyesi yapılması gerekmektedir. Magnezyum 300’den fazla metabolik reaksiyonda başrolü oynar. Enerji üretimi, kas kasılması, sinir sitemi sinyalleri bu reaksiyonlara örnektir. Magnezyumun %60’ı kemik ve dişlerde, %39’u ise yumuşak dokularda bulunur. Kalan %1 ise kanda bulunur.
Magnezyum, beyindeki kortizonu dengeleyen mineraldir. Mutluluk hormonunu dengede tutarak kan düzeyi için normal hale getirir. Magnezyumun vücutta yeteri kadar bulunması depresyon, mutsuzluk gibi sorunları yaşama ihtimalinizi azaltır. Çocuklarda diş sağlığını doğrudan olumlu yönde etkiler. Kalsiyum ve potasyumun işlevini arttırır.
Çocukların Günlük Magnezyum İhtiyacı Ne Kadardır?
Fıstık, ıspanak, kuru üzüm, yoğurt gibi besinler magnezyum açısından zengin besinlerdir. Bunlar dışında magnezyum ek takviye hapları ile de alınabilir. 1-3 yaş arası çocuklarda günlük 80 mg, 4-8 yaş arası çocuklarda ise bu oran günlük 130 mg’a çıkmalıdır. Newday Magnezyum kapsülü, Vitallex magnezyum tableti gibi ek takviyeler magnezyum minerali açığını kapatmak için kullanılabilir.
8. A Vitamini
A vitamini karaciğerde depolanan bir vitamin türüdür. Yağda çözülür. Her iki tür A vitamini de hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarda bulunur. Kemik ve diş gelişimi, cilt sağlığı, mukus zarlarının korunması gibi pek çok faydası olan A vitamini, her yaş grubu için eşit derecede önem taşır. Özellikle düşük ışıkta iyi bir görüş sağlamak için A vitamininin önemi oldukça fazladır.
A vitamini eksikliğinde çeşitli görme sorunları ortaya çıkar. Düzelebilir gece körlüğü, düzelemeyen kornea sorunları A vitamini eksikliğinde ortaya çıkabilir. Fazla A vitamini kullanımı da sorunların oluşmasına yol açabilir. Günde 25.000 IU’dan fazla A vitamini alan bireylerde, kronik A vitamini sorunları oluşması görülebilir.
Çocukların Günlük A Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?
1-3 yaş arası çocuklarda günlük alınması gereken A vitamini miktarı 1000 IU, 4-8 yaş arası çocuklarda ise 1320 IU olarak bilinmektedir. Bu değerler ortalama değerlerdir. A vitaminini doğal besinlerden değil de ek takviyelerle alması gereken kişiler doktora başvurarak günlük dozajı belirlemelidir. Allergo VitaSanol Damla, içeriğinde zengin derecede A vitamini içermektedir.
9. E Vitamini
E vitamini göz ve cilt sağlığı, zihinsel gelişim gibi konularda faydası bulunan, 8 farklı bileşenin oluşturduğu bir vitamin türüdür. E vitamini insan vücudu için pek çok faydası olan bir vitamindir. Kalp sağlığı, kanser, tansiyon gibi sorunlara iyi gelen E vitamini, diyet döneminde de en önemli takviye vitaminlerden biridir. Farklı besinlerle E vitamini takviyesi yapılabildiği gibi tablet ve sprey formlarında hazırlanan E vitamini ilaçları da E vitamini kesikliklerinde kullanılabilmektedir.
Çocukların Günlük E Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?
E vitaminin faydaları düşünüldüğünde her yaş grubu için farklı önem taşıdığı görülmektedir. 1-3 yaş arası çocuklarda günlük 6 mg E vitamini takviyesi yeterliyken, 8 yaşa kadar günlük 7 mg yeterlidir.
10. Potasyum
Vücuttaki su ve mineral dengesini koruyan potasyum, kandaki suyu dengeleyerek hipertansiyon sorununun oluşmasını engeller. Potasyum sodyumun etkilerini dengeleyen vitamindir. Potasyum açısından zengin besinleri tüketmek yeteri kadar potasyum alınmasına yeterli olur.
Kanda aşırı potasyum olması akut, kronik börek rahatsızlığı, şeker hastalığı gibi sorunlara yol açmaktadır. Kandaki potasyum düşüklüğünde ise kalp ritminde bozulma, aşırı sıvı kaybı sonucu oluşan kusma ve idrar kaybı gibi sorunlar görülmektedir. Kalp kası başta olmak üzere pek çok kas potasyuma ihtiyaç duymaktadır.
Çocukların Günlük Potasyum İhtiyacı Ne Kadardır?
1-3 yaş arası çocuklarda günlük alınması gereken potasyum miktarı 3000 mg, 4-8 yaş arası çocuklarda ise 3800 mg’dır. Potasyum her yaş grubundaki çocuklar için önemli bir mineraldir.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın