Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Boğaz Ağrısı Nedir?Yorum Ekle
0

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz ağrısı neden oluşur? En hızlı nasıl geçer?
4 dk. da okunurFit1001 Editör14 Kas 20220 Yorum
Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz bölgesinde uyuşukluk, tahriş ve ağrı hissedilmesine boğaz ağrısı denir. Genellikle yutkunma zorluğu ile anlaşılan boğaz ağrısı, boğaz içinde çizilme veya tahriş olma şeklinde ortaya çıkmış olabilir. Birçok hastalığın belirtisi olabildiği için ciddiye alınması gereken sorunlardan biri olabilir. Genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi viral bir enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkar. 

Boğaz Ağrısı Nedenleri Nedir?

Boğaz ağrısına neden olan şeyler şunlardır:

  • Soğuk algınlığı ve nezle
  • Halk arasında “öpücük hastalığı” olarak da bilinen enfeksiyöz mononükleo sorunu
  • Şiddetli kusma
  • Bademciklerin tahriş edilmesi
  • En yaygını Streptococcus pyogenes olan çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar
  • Evcil hayvan tüyü, polen alerjisi gibi alerjiler
  • Kuru havalar
  • Uzun süre dinlenmeden bağırarak konuşmak
  • Mide asitlerinin yemek borusunda biriktiği sıvı
  • HIV enfeksiyonu

Boğaz Ağrısının Belirtileri Nedir?

Boğaz ağrısının belirtileri nedene bağlı olarak değişebilir. Genel olarak belirtiler şunlardır:

  • Boğazda ağrı veya kaşınma hissi
  • Yutma veya konuşma ile kötüleşen ağrı
  • Yutma güçlüğü
  • Boynunuzda veya çenenizde ağrılı, şişmiş bezler
  • Şişmiş, kırmızı bademcikler
  • Bademciklerinizde çıkan beyaz lekeler veya irin
  • Boğuk bir ses

Boğaz Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Boğaz ağrısı teşhis edilirken öncelikle ağrıya neyin neden olduğu bilinmelidir. Bundan dolayı muayeneyi gerçekleştirecek olan doktor, öncelikle fiziksel muayene ile tetkike başlar. Fiziksel muayene sırasında doktorunuz, boğaza, kulaklara ve burun deliklerini kontrol eder. Lenf bezlerinde şişkinlik olup olmadığını kontrol etmek için ise elleriyle boyun bölgenizi kontrol eder. Eğer ağrıya streptokok bakterilerinin neden olduğu düşünülüyorsa, doktorunuz, bir salgı örneği almak için boğazın arkasına çubukla steril hale getirilmiş bir bez sürer ve numuneyi test için bir laboratuvara gönderir. Laboratuvarda yapılan antijen testleri, strep bakterilerini hızlı bir şekilde tespit edebilir, ancak hassas sonuçlar vermezler. Bundan dolayı doktorunuz testin negatif çıkması durumunda dahi laboratuvara boğaz kültürü gönderir. 

Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz ağrısına neden olan sorunun tedavi süresi ve şekli, soruna göre değişkenlik gösterebilir. Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve genellikle tıbbi tedaviye gereksinim duyulmaz. Antibiyotiklerin viral bir enfeksiyonun tedavisine katkısı olmaz. 

Ağrı ve ateşi azaltmak için birçok insan asetaminofen veya diğer hafif ağrı kesicileri kullanabilir. Özellikle çocuk ve gençlerde aspirin kullanımı karaciğerde ve beyinde şişmeye neden olan, nadir görülen ancak yaşamı tehdit eden bir durum olan Reye sendromuna neden olabilir. 

boğaz ağrısına bakteriyel bir enfeksiyon neden oluyorsa, doktorunuz tarafından reçete ile verilen antibiyotik, tedavilerde etkin bir şekilde kullanılır. Belirtiler geçse bile, antibiyotiklerin tamamını reçete edildiği şekilde almanız gerekir. Doktorunuzun verdiği ilaçları belirtildiği şekilde almamak, enfeksiyonun kötüleşmesine veya vücudun diğer bölgelerine yayılmasına neden olabilir. 

Boğaz ağrısı, viral veya bakteriyel enfeksiyon dışında bir durumun belirtisiyse, tanıya bağlı olarak muhtemelen başka tedaviler de uygulanabilir. 

Boğaz Ağrısı Nasıl Önlenir?

Boğaz ağrısını önlemenin en iyi yolu, boğaz ağrısına neden olan mikroplardan kaçmak için gerekli hijyeni uygulamaktır. Özellikle tuvaleti kullandıktan sonra, yemekten önce ve sonra, hapşırdıktan veya öksürdükten sonra ellerinizi iyice ve sık sık en az 20 saniye yıkamanız önerilir. Ellerinizi yıkamadan yüzünüze dokunmamaya özen gösterin. Yiyecekleri, bardakları veya mutfak ve kişisel temizlik araçlarını paylaşarak kullanmayın. Sabun ve su olmadığı yerlerde ellerinizi alkol bazlı el dezenfektanları ile temizleyin. Hasta veya semptomları olan kişilerle yakın temas kurmayın. 

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrınıza neden olan şey ne olursa olsun kendinize doğru bakarak semptomları en aza indirebilirsiniz. Grip, soğuk algınlığı veya diğer hastalıklara bağlı olan boğaz ağrılarında bol sıvı tüketilmelidir.  Sıvılar boğazı nemli tutar ve dehidrasyonu önler. Bu süreçte susuz kalmanıza neden olabilecek kafein ve alkol tüketmemeniz önerilir. 

Enfeksiyonel hastalıkların neden olduğu boğaz ağrılarında doktorunuzun vereceği ilaçları eksiksiz bir şekilde kullanmanız gerekir. Eğer boğaz ağrılarına hava kuruluğu neden oluyorsa kuru havayı ortadan kaldırmak için soğuk hava nemlendiricisi kullanabilirsiniz. Bu süreçte  nemlendiriciyi küf veya bakteri üretmemesi için düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Pastiller de çok etkili bir boğaz ağrısı yatıştırıcısıdır; ancak boğazlarına kaçma riski nedeniyle 4 yaş ve altındaki çocuklara pastil verilmesi önerilmez. 

Boğaz ağrısını yatıştırmak için çeşitli alternatif tedaviler yaygın olarak kullanılsa da, neyin işe yaradığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Tedaviniz için antibiyotiğe ihtiyacınız varsa, tek başına alternatif tedavilere güvenmemeniz gerekir. Reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilecekleri, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ve belirli sağlık sorunları olan kişiler için güvenli olmayabileceğinden, herhangi bir bitkisel ilaç kullanmadan önce doktorunuza başvurun.    

0
sindirim sistemi

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin