Fit1001 logosearch icon
Bitki Çayı Nedir?Yorum Ekle
0

Bitki Çayı Nedir?

Bitki çayı nedir? Bitki çayı nasıl tüketilir? Hangi bitki çayı nelere iyi gelir?
14 dk. da okunurFit1001 Editör02 Eyl 20220 Yorum
Bitki Çayı Nedir?

Bitki çayları, ot, bitkilerin, baharatların veya diğer bitki materyallerinin sıcak suda infüzyonundan veya kaynatılmasından yapılan içeceklerdir. Genellikle kafein içermezler. Bitkisel çaylar, çay bitkisinin kurutulmuş yapraklarından hazırlanan gerçek çaylarla( örneğin siyah çay, yeşil çay, sarı çay, beyaz çay ) veya kafeinin içinde bulunduğu kafeini alınmış çaylar ile karıştırılmamalıdır. Gerçek çaylardan yapılan içecekler gibi, bitki çayları da soğuk veya sıcak olarak servis edilebilirler. 

Bitki çayları sundukları yararlar için tüketilmektedir. Doğadan tüketilen ham halde bulunan çeşitli ot, meyve, çiçek, kök ve kabukların iyileştirici etkileri bitkisel çaylar ile deneyimlenebilir. Bağışıklık güçlendirmeden çeşitli rahatsızlıkları gidermeye kadar pek çok konuda tüketime uygundurlar. 

Bitki Çayı Ne İşe Yarar?

Bitki çayı bağırsak sorunlarını gidermeye, metabolizmayı düzenlemeye ve daha hızlı çalışmasını sağlamaya, yağ yakımını desteklemeye, stres, depresyon gibi duygu değişimleri için sakinleştirmeye ve yatıştırmaya yarar. Kanser ve kalp rahatsızlıklara karşı vücudu destekler. Kemik sağlığını korumaya, kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaya yarar. Bağışıklığı güçlendirerek grip nezle gibi hastalıkları vücuttan uzak tutar.

Bitki Çaylarının Faydaları Nelerdir?

Bitki çaylarının faydaları saymakla bitmez. Hemen hemen her hastalığa şifa olabilen birçok çeşidi olan bitki çayları mevcuttur.  Yani bitki çayının faydaları tercih edilecek çeşide göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak sağlık açısından ortak yararlara sahiptirler. Bitki çayları özellikle bağırsak, mide ve sindirim sistemi üzerinde etkili olmaktadırlar. Bitki çaylarının ortak bazı faydaları aşağıdaki gibidir.

  • Metabolizmayı düzenler
  • Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile birlikte kabızlık gibi bağırsak sorunlarını çözer
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Yağ yakımını destekler
  • İçeriğindeki bulunan magnezyum, fosfor, demir ve bakır gibi zengin mineraller sayesinde kemik sağlığını korur
  • Kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşı vücudu destekler 
  • Toksinler ile savaşarak kandaki zararlı maddelerin atılmasında yardımcıdır
  • Stres, depresyon, öfke gibi günlük yaşantıda bulunan duygu durumlarından çıkmak için yardımcıdır.
  • Bağışıklığı güçlendirir, grip nezle gibi hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır

Bitki Çayı Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

Diyet ve egzersizin yanı sıra kilo verme sürecinde bazı yiyecek ve içecekler kilo vermek için destekleyici olabilirler. Bitki çayları da bu içeceklerden bir tanesidir. Ancak doğru kullanıma dikkat edilmelidir. Çoğu kimse gündelik yaşantı içerisinde kilo vermek için egzersiz yapmaya yeterli zamanı ayıramamaktadır. Bu sebeple diyet sürecini desteklemek amacı ile bitki çaylarını tercih etmektedirler. Bitki çayları metabolizmayı hızlandırıcı faydası nedeni ile kilo vermeyi destekleyici olduğu bilimsel araştırmalar tarafından kabul edilmektedir.

Fakat bitki çayları kilo vermek için yalnızca destekleyicidirler. Aşırı kilo alıp verememenize sebep olan beslenme şeklini değiştirmeden, yeteri kadar hareket etmeden yalnızca yağ yakıcı bitki çaylarını tüketerek kilo vermek çok da mümkün değildir.

Bitki Çayı Nasıl Demlenir?

Bitki çaylarının hepsi aynı şekilde demlenmezler. Bitki çaylarının bazıları normal çay demlenmesi gibi bazıları da kaynatılmalı ya da haşlanmalıdır. Bu ayrımı genel olarak yaprak ve kök bitki çayı demlemek olarak ayırmak doğru olacaktır.

Yaprak bitki çayı demleme: Ihlamur, sinameki, anason, adaçayı, biberiye, gül, papatya, kuşburnu, hibisküs gibi şifa deposu bitkilerin demlenmesi yaprak bitki çayı demlenmesi sınıfında yer alır. Bu bitki çayları yapılırken klor oranı düşük kaliteli içme suları kullanılmalıdır. Su kaynatılmalı sonrasında çayı yapılacak bitkinin yaprağı, kaynatıldıktan sonra en az 1 dakika dinlenmiş suya eklenir. Sonrasında 5-10 dakika çayın demlenmesi ile birlikte tüketilebilmektedir.

Kök bitki çayı demleme: Tarçın, zencefil gibi sert bitkiler kök bitki çayı demleme grubunda yer alır. Kök bitki çayı demlenmesinde aynı miktarda su ve kök bitki bir kaba konularak 15-20 dakika haşlanır. Sonrasında bir süzgeç yardımı ile çıkan su süzülerek içmeye hazır hale getirilebilir. Tatlandırma için bal veya limon tercih edilebilir.

Bitki Çayı Çeşitleri Nedir?

Bitki çayı çeşitleri oldukça fazladır. Zengin içerikleri ile pek çok rahatsızlığın hafiflemesine veya geçmesine yardımcı olmaktadır. Sadece hastalıkları önleme açısından değil diyet ve spor yapanlar tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Günlük yaşamın her anında tüketime uygundur. Çeşitleri;

  1. Yeşil Çay
  2. Karanfil Çayı
  3. Zencefil Çayı
  4. Rezene Çayı 
  5. Elma Çayı 
  6. Ihlamur
  7. Papatya Çayı
  8. Melisa Çayı 
  9. Lavanta Çayı
  10. Tarçın Çayı
  11. Kayısı Çayı 
  12. Kiraz Sapı Çayı
  13. Karışık Bitki Çayı’dır.

1. Yeşil Çay

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay aynı zamanda kansere karşı önemli ölçüde koruma sağlamaktadır. Diş çürümelerini önlediği bilinen yeşil çay diş eti hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermenin çok güçlü bir destekçisidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan şekerini dengeler, fazla ödemin atılmasında yardımcı rol üstlenir. Antidepresan etkisi ile stres ve yorgunluğu geçirir.

Yeşil çayın yapılışı oldukça basittir. Bir fincan su kaynatılır. Demliğe yeşil çay koyulur. Su kaynadıktan sonra bir dakika beklenir ve demliğin içerisine boşaltılır.5-10 dakika çayın demlenmesi beklenir ve sonrasında tüketime hazır hale gelmiş olur.

Yeşil çay günde 2-3 fincan tüketilebilir. Fakat herhangi bir kronik hastalığı bulunan, hamileler veya ilaç kullanan insanlar düzenli yeşil çay tüketimine başlamadan önce hekimlerine danışmalı ve hekimlerinin herhangi bir sakınca görmemesi halinde tüketime başlamalıdırlar.

2. Karanfil Çayı

Anavatanı Endonezya olan karanfil yoğun aroması ve ağızda bıraktığı hoş tadı ile çeşitli amaçlar için kullanılır. Bunlardan bir tanesi de karanfil çayıdır. Çalışmalar karanfil çayının ve aktif bileşenlerinin sinüslerdeki iltihaplanmanın hafifletilmesine yardımcı olabileceğine ve aynı zamanda semptomlara sebep olan enfeksiyonu tespit etmekte işe yaradığını ortaya koymuştur. Karanfil çayı bağırsakların hareketini hızlandırır ve kabızlık, iltihaplanma gibi problemlere engel olur. İçerisindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliğe de sahiptir. Karanfil çayının eklem ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Metabolizmayı uyarabilmekte ve daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Bu sebeple kilo vermeye destekleyici bir çaydır. Bu çay içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde kırışıklıkları, yaşlılık belirtilerini ve cilt lekelerini azaltma özelliğine sahiptir.

Karanfil çayı yapılırken Öncelikle bir fincan su kaynatılır.7-8 adet öğütülmüş (toz haline getirilmemiş) karanfil kaynamış suya eklenir ve demlenmesi beklenir. Karışıma elma veya çubuk tarçın eklenebilir. Diğer tüm bitki çaylarında olduğu gibi karanfil çayının da fazla tüketiminin bazı yan etkileri vardır. Bu sebeple özellikle hamileler ve kronik hastalığı bulunan kişilerin hekimine danışarak kullanması tavsiye edilmektedir.

3. Zencefil Çayı

Zencefil çayı hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilen bir çaydır. Soğuk algınlığı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra diyabet hastalığına da olumlu etkileri bulunmaktadır. Zencefil, antioksidan ve anti-inflamatuvar özelliğe sahip birçok fitokimyasal içermektedir. Bunun yanı sıra C vitamini içeriğiyle birlikte bağışıklığın desteklenmesinde rol oynar. Mide bulantısına iyi geldiği bilinmektedir. Sindirim sistemini destekler ve solunum güçlüğünü gidermede yardımcıdır. Stresi azaltır, sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Taze zencefil çayı yapımı çok basittir. Bunun için 1 kök taze zencefil, ½ portakal ve/veya 1 limon yeterli olacaktır. Öncelikle zencefili soyup rendeleyin. Halka şeklinde dilimleyip ocakta kaynattığınız suya ilave edin. 10 dakika birlikte kaynamasını bekleyin ve altını kapatın. Portakalı/limonu sıkıp suyunu ekleyebilirsiniz. Zencefil çayını toz zencefille de yapabilirsiniz.

4. Rezene Çayı

Rezene çayı emziren kadınlarda süt arttırır, mide ve sindirim sistemi ile alakalı rahatsızlıkları gidermekte yardımcıdır. Gaz problemi ve hazımsızlığı giderir. Ağrı kesici özelliğe de sahip olduğundan dolayı ağrılı geçen enfeksiyon hastalıklarında tercih edilebilir. Kalp sağlığını da destekleyen rezene, kalp krizi riskini en aza indirir. Aynı zamanda rezene çayı ile ödem atıp kendinizi daha hafif hissedebilirsiniz.

Rezene çayı yapımı için çay kaşığı ezilmiş ya da öğütülmüş rezene tohumu ve bir bardak su kafidir. Kaynayan suya öğütülmüş rezene eklenmelidir. Yaklaşık  dakika çayın demlenmesi beklenmelidir ve sonrasında tüketime hazır hale gelir. Düzenli olarak tüketilmeden önce hekiminize danışmanız önerilmektedir.

5. Elma Çayı

Zengin besin değeri ve doyurucu yapısı ile yenen elma, meyve olarak tüketildiği gibi farklı şekillerde hazırlanarak bitki çayı olarak da tüketilebilmektedir. Ferahlatıcı ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Yaz aylarında soğuk, kış aylarında sıcak olarak tüketilebilir. İçeriğinde kuersetin ve kateşin gibi antioksidan maddeler bulunan elma çayında ayrıca sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller de yer alır. Bunlara ek olarak A, D, E, B6 ve C vitamini içeren elma çayında amino grup asitleri de bolca bulunur. Elma Çayı bağışıklığı güçlendirir, yüksek oranda vitamin içerdiği için başta göz sağlığı, dolaşım sistemi ve boşaltım sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratır. Özellikle tarçın ile birlikte tüketildiğinde içeriğinde yer alan manganezin etkisi ile kolesterolün düzenlenmesinde etkin bir rol oynar. Ayrıca tarçın ile birlikte kan şekerini düzenleyici etkisi de elma çayı faydaları arasındadır. Yüksek oranda diyet lifi içeren elma çayı kalori içermez ve bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önler. Düzenli olarak elma çayı kullananlar bağırsak hareketlerinin düzenlendiğini ve gün boyunca daha dinç olduklarını söyler.

Elma çayı yapılırken elmalar bol su ile yıkanır, yıkanan elmaların kabuğu soyulur ve çekirdekleri çıkarılarak ince ince dilimlenir. Dilimlenen elmalar kabuğu ile birlikte demliğe 2 su bardağı su ile birlikte eklenir. Orta ateşte kaynatılan demliğin altı kaynadıktan sonra kapatılır ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Ardından servise hazır hale gelir.

6. Ihlamur

Ihlamur hasta olunduğunda ya da soğuk kış gecelerinde en çok tercih edilen bitki çayları arasındadır. Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Stresi azaltıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı, sinirleri yatıştırır ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Ihlamur çayı, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır.

Ihlamur hazırlanırken bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir.

7. Papatya Çayı

Papatya çayı, mide bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumu önleyici, mikrop gelişimini engelleyici özelliğe sahiptir. Papatya çayı cildin temizlenmesi, sivilce oluşumunun önlenmesi ve şişkinliğin giderilmesi gibi durumlarda etkilidir. Papatya çayı adet döneminde krampları hafifletmede yardımcıdır. Emziren anne ve bebekleri için de yararlıdır. Taze hazırlanan çayın ılıtılarak bebeğe verilmesi gaz çıkarmasına yardımcı olur. Ayrıca papatya bitki çayı hafif yatıştırıcı etkisi ile de bebeğin rahat uyumasını sağlar. Emziren annenin papatya çayı içmesi de bu olumlu etkiyi artırır ancak miktar günde iki. Bebeklerde kullanımı öncesi doktorunuza danışmanız gerekir.

Çay olarak kullanılan papatyada 1 bardak kaynatılmış içme suyu na 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği koyulur. Bardağın ağzı kapatılarak 5-10 dakika demlenmesi beklenir. Etkisinin yitirilmemesi için kaynatmadan yapılır.

8. Melisa Çayı

Halk arasında oğul otu, limon nanesi, temre otu ve kovan otu gibi farklı isimlerle de anılan melisa otu, yapraklarının hafif limon kokusuna sahip olmasıyla diğer birçok bitkiden kolayca ayırt edilebiliyor, baharat olarak da kullanılan bu otun en çok kullanılan haliyse melisa çayı oluyor. Melisa çayının antiseptik özelliği sayesinde uçuk, yara, sinek ısırığı ve kızarıklık gibi basit cilt problemlerini iyileştirdiği görülmüştür. Sedatif özelliği bulunduğu iddia edilen melisa çayı, içildikten sonra kişiyi sakinleştirebilir ve huzurlu bir ruh haline kavuşturabilir. Uykusuzluğa iyi gelmektedir. Sindirim ve boşaltım sistemine de ciddi faydalar sağladığı iddia edilen melisa çayı, gaz sancısı çekenler tarafından tüketildiğinde ağrıları giderebilir ve sindirimi düzenleyebilir. Konsantrasyon artırıcı etkisi bulunduğu öne sürülen melisa çayı, özellikle ders çalışırken ya da kitap okurken tüketildiğinde hafızayı güçlendirebilir.

Melisa çayı hazırlanırken 1 su bardağı su kaynatılıp bardağa alınır. Ardından içine 1 çay kaşığı kurutulmuş ya da taze melisa otu eklenir. Yaklaşık 8-10 dakika demlenmesi beklenir ve tüketime hazır hale gelir.

9. Lavanta Çayı

Lavanta çayı lavanta bitkisinin kurutulmuş halinden elde edilir. Lavanta çayının strese, romatizma ağrılarına, depresyona, sinir sistemine iyi geldiği bilinmektedir. Uyku problemi yaşayanlar için de azaltıcı bir etkiye sahiptir. Migren ağrılarını azaltmaktadır. Tansiyonu dengeler. İştah açıcı özelliğe sahiptir. Regl düzensizliklerini düzeltmeye yardımcı olur. Cilt sağlığına iyi gelir. Karaciğer sağlığını olumlu yönde destekler. Temiz saç üzerinde lavanta çayı kullanılırsa saç köklerini besler.

Bir bardak kaynatılmış içme suyuna bir çay kaşığı kurutulmuş lavanta eklenir. Demlenmesi için 10 dakika beklenir ve demlenen çay süzülerek tüketime hazır hale getirilir.

10. Tarçın Çayı

Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan defnegiller familyasına ait bir bitki olan tarçın, aromatik kokuya sahip yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür. Tarçın ağacı 3 yaşına geldiğinde, ağacın gövde kısmı tabanından 50 santimetre yükseklikte kesilir. Kesildiği andan itibaren ağacın kökünden sayısız şıvgın ortaya çıkar. 3-3 santimetre boyunda olan şıvgınların kabukları soyularak kurutulur. Kurutulan kabuklar öğütülerek toz haline getirilir ve baharat olarak kullanılan toz tarçın meydana gelir. Kabuk şeklinde kurutulan tarçın ise kabuk tarçın olarak kullanılır. Tarçın çayı kan dolaşımını hızlandırır, sindirim sistemini düzenler, mide bulantısı, şişkinlik ve kusmayı önler. Kolesterolü ve kan şekerini dengeler, bağışıklığı güçlendirir. Hafızayı güçlendirir. Diş eti sağlığına iyi geldiği bilinmektedir ve iltihaplanmayı önler.

Toz tarçın ile hazırlanan tarçın çayında 1 tatlı kaşığı toz tarçın cam veya porselen bir demliğe eklenir. üzerine yaklaşık 2 su bardağı kaynatılmış içme suyu ilave edilir ve demlemeye bırakılır. 10 dakika demlenmesi beklendikten sonra süzülerek servise hazır hale getirilir.

Çubuk tarçın ile hazırlanan tarçın çayında 3 adet çubuk tarçın cam veya porselen demliğe alınır. Üzerine 2 su bardağı kaynatılmış içme suyu eklenir ve demlenmeye bırakılır. 10 dakika demlenmesi beklenen çay süzülerek servise hazır hale getirilir.

11. Kayısı Çayı

Kayısı birçok hastalığa şifa olan içerisinde A, B ve C gibi temel vitaminleri barındıran sağlıklı tatlı bir meyvedir. Oldukça lezzetli ve şifalı olan kayısı kuru olarak da tüketilebilirken çayı da yapılmaktadır. Kayısı çayı düzenli tüketildiğinde kansızlığa iyi gelmektedir. Kabızlık sorunu yaşayanlar tarafından tüketildiğinde olumlu etkileri görülmektedir. Sindirim sistemini düzenleyerek daha iyi çalışmasını sağlar. Kalp sağlığına iyi gelir. Kemik sağlığı için faydalı bir çay olduğu da bilinmektedir. A vitamini içeriği ile göz sağlığına iyi gelir. Antioksidan açısından güçlüdür bu sebeple bağışıklık sisteminin güçlenmesi üzerinde de etkilidir. Cilt sağlığına olumlu etkileri vardır. Zayıflamaya destekleyici bir bitki çayı olduğu için diyet listelerinde de yer almaktadır. Kayısı çayı günde en fazla 1-2 fincan içilmelidir. Uzun süre düzenli olarak tüketilmemelidir.

Kayısı çayı yapılırken demliğe 2 su bardağı su koyulur, su kaynarken iki adet kuru kayısı demliğe atılır ve iki dakika daha beraber kaynatılır. Ardından 10 dakika demlenmesi için beklenir. Sonrasında süzülerek servise hazır hale getirilir.

12. Kiraz Sapı Çayı

Kiraz sapı çayı için kiraz sapları bir tepsiye veya kağıda serilir ve güneşte kurutulur. İyice kuruyan kiraz sapları hava almayan bir kavanoza koyulur ve çay yapılacağı zaman çıkarılır. Kiraz sapı çayı zayıflamaya yardımcıdır. Antioksidan özellikler gösterdiğinden sindirim sistemi başta olmak üzere birçok soruna iyi geliyor. Karaciğer sağlığını desteklemektedir, ödem attırıcı bir etkiye sahiptir. Kötü kolesterolün düşmesine yardım eder. Damarların yağ, plaka gibi çeşitli maddelerle tıkanmasını engeller. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Düzenli olarak kullanıldığında bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Cilt sağlığını destekler ve selülit oluşumunu engeller. Sakinleştirici özelliğe sahiptir. Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce doktoruna danışmalıdır. 

Kiraz sapı çayı yapılırken 1,5-2 su bardağı kadar su demliğe alınır ve kaynatılır. İçine bir tutam kiraz sapı eklenir ve yaklaşık 5-10 dakika kaynatılır. Demlendikten sonra süzülerek servis edilir.

13. Karışık Bitki Çayı

Karışık bitki çayı antioksidan özelliğe sahiptir. Vücutta bulunan zararlı toksinlerin vücuttan kolaylıkla atılmasına yardım eder. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Sorunlu sindirim sistemini düzene sokar. Ödem atılmasını sağlar, gaz sıkıntısı ve hazımsızlık sorunlarını ortadan kaldırır. Tokluk hissi vererek yemek tüketimini engeller. Karışık bitki çayları mineral ve vitamin açısından zengindir. Enfeksiyonları iyileştirir ve yenilerinin oluşmasını önler. Enerji vericidir. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Ağız kokusunu engeller ve diş eti sağlığını korur. Kan dolaşımını düzene sokar, yağın hızlı yakılmasını sağlar. Cilt sorunlarına iyi gelir. Saç köklerini güçlendirir.

Karışık bitki çayları hazır olarak satılabilir. Ancak evde kendi istediğiniz bitkilerle de karışık bitki çayı elde edebilirsiniz. 2 su bardağı su kaynatıldıktan sonra istenilen karışık bitkiler suya eklenir ve yaklaşık 10 dakika demlenmesi beklenir. Süzülerek bal veya limon ile tüketilebilir.

Hazır olarak tüketilebilen bitki çayların örnekleri, içerisinde bulundurdukları bitkiler ve özellikleri belirtilmiştir.

Herby Bodyguard Tea

Herby Bodyguard Tea içeriğinde Ekinezya, laden, tarçın, ıhlamur, portakal yaprağı, karanfil, roybos, limon kabuğu, melisa, tıbbi nane, vitamin c ve kan portakal aroması içeren bir bitki çayıdır.

Herby Skinny Tea

Herby Skinny Tea içeriğinde karahindiba, yeşil çay, at kuyruğu, mürver, mate, kıvırcık nane bulunan bir bitki çayıdır. İçeriğindeki bitkiler sayesinde sağlıklı beslenme ve egzersize ek olarak metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı bir görev alır ve ödem atıcı özelliğe sahiptir.

Herby Detox Tea

Herby Detox Tea ısırgan, kiraz meyve sapı, biberiye, mate, yeşil çay, nane ve zencefil bulunan bir bitki çayıdır. İçeriğindeki bitkiler sayesinde vücudu arındırıcı ve tazeleyici bir görev alır.

Herby Girly Tea

Herby Girly Tea içeriğinde kırmızı yonca, civanperçemi, mayıs papatyası, çoban çantası, karahindiba, söğüt kabuğu, zerdeçal, gül, çarkıfelek meyvesi aroması içeren bir bitki çayıdır. İçeriğindeki bitkiler sayesinde kadınlar için regl dönemlerinde rahatlamaya yardımcı bir görev alır. 

Herby New Year Tea

Herby New Year içeriğinde yeşil çay, zencefil, karanfil, tarçın, kakule, karabiber, stevya ve aromalar içeren bir bitki çayıdır. Yılbaşı için hazırlanmış özel seri bir çaydır.

Herby No Stress Tea

Herby No Stress Tea içeriğinde passiflora (çarkıfelek çiçeği), melisa, papatya, elma, rezene, tarçın, sarı kantaron, karanfil, roybos, lavanta, kedi otu, aromalar (vanilya, elma) içeren bir bitki çayıdır. İçeriğindeki bitkiler sayesinde stresli günlerde rahatlamaya yardımcı bir görev alır.

Herby Fit Tea

Herby Fit Tea içeriğinde elma Sirkesi, ananas suyu, yeşil çay, mate, biberiye, zencefil, limon kabuğu, limon otu, rezene, meyan kökü, elma, doğal ananas aroması içeren bir bitki çayıdır. İçeriğindeki bileşenler sayesinde kilo kontrolü dönemlerinde bu sürece yardımcı bir görev alır.





0
diyetdengeli beslenme

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin