Biberiye Nedir?
Biberiye, iğneye benzer dar yapraklara sahip bir bitkidir. Boyu bir metre veya iki metre arasında olabilmektedir. Biberiye bitkisi mavi ve eflatun renkli çiçeklere sahiptir. Latince adı Rosmarinus Officinalis olan biberiye, ballıbabagiller familyasında yer almaktadır. Biberiye bazı yörelerde kuş dili otu olarakta bilinmektedir. Yemeklere tat vermek amacıyla baharat olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sadece baharat olarak değil farklı formlarda ve farklı kullanım alanlarında karşımıza çıkmaktadır.
Biberiyenin İçerdiği Mineral ve Vitaminler Nelerdir?
Biberiyenin içerdiği vitamin ve mineraller şunlardır: B1, B2, B3, B6, B12, C vitamini, D vitaminini, K vitamini, E vitamini, kalsiyum, fosfor ve demir.
Biberiyenin Faydaları Nedir?
Biberiyenin faydaları aşağıda listelenmiştir.
- Sindirim sistemini düzenler ve korur.
- Kanserin gelişmesini önler.
- İltihaplanmayı önler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve düzenler.
- Sinir sistemini korur.
- İdrar söktürücü özelliği ile vücudu toksinlerden arındırır.
- Adet sancısına iyi gelmektedir.
Biberiyenin Cilde Faydası Nedir?
Biberiyenin içerdiği besin bileşenleri sayesinde kullanıldığında veya tüketildiğinde, cilt oldukça sağlıklı ve dinç bir görünüm kazanmaktadır. Yaşlanma karşıtı olan biberiye aynı zamanda, cildi yatıştırır ve cilt hücrelerini yeniler. Kan dolaşımına iyi gelir ve cilt kuruluğunun önüne geçer. Egzama ve akne gibi çeşitli deri rahatsızlıklarına uzman doktorların yaptığı araştırmalar sonucunda iyi geldiği söylenmektedir.
Biberiyenin Migrene Faydası Nedir?
Migren kalıtsal bir hastalıktır. Genellikle baş bölgesinde zonklayıcı bir ağrıya neden olur. Bu ağrı aralıklarla meydana gelmektedir. Migren için atak başladığında doktorların verdiği ilaçların yanında, doğal bir ilaç olan biberiye de kullanılabilmektedir. Biberiye çay olarak tüketildiğinde oldukça verimli etkileri ortaya çıkmaktadır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde beyin sağlığına iyi gelmektedir ve baş bölgesini rahatlatmaktadır. Ayrıca biberiye uyku getirmektedir. Uykuda migren tedavisi için oldukça önemli bir husustur.
Biberiyenin Saça Faydaları Nedir?
Biberiye içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde saç köklerini güçlendirir. Saç dökülmesini yavaşlatır ve bir pigment rahatsızlığından meydana gelen saç beyazlamasının önüne geçmektedir. Saç derisini beslemektedir ve yeni saç hücrelerinin oluşumunu destekler. Saçların yapısını güçlendirerek kırılmadan uzamasına teşvik etmektedir.
Biberiye Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Biberiye oldukça etkili bir tedavi amaçlı kullanılan bitkidir. İyi geldiği hastalıkların başında alzheimer gelmektedir. Biberiye hafızaya iyi gelir ve beynin yapısını güçlendirdiğinden alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürmektedir. Ayrıca biberiye mide rahatsızlıklarına oldukça iyi gelmektedir. mide şişkinliklerini gidermek için oldukça etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. İçerdiği bileşenlerden olan karnosol, karnosik-asit, betülinik, rosmarinik bileşenleri kansere karşı vücudu savunmaktadır. Bu bileşenler, vücutta bulunan hücrelerin düzensiz ve kontrolsüz çoğalmasını engellemektedirler.
Biberiyenin Zararı Var mıdır?
Biberiyenin bilinçli kullanımında ve aşırı kullanımından kaçınıldığı senaryoda herhangi bir zararı yoktur. Fakat biberiye baharat olarak günde 5 mg dan fazla kullanılmamalıdır. Aynı zamanda çay olarak kullanıldığında günde bir fincandan fazla içilmesi durumunda çeşitli yan etkiler meydana gelmektedir. Bu yan etkiler ishal, kusma, mide rahatsızlıkları, akciğer ödemi, spazm ve baş ağrılarıdır. Biberiye çayı en fazla 1 hafta düzenli olarak tüketilmelidir. Bir hafta düzenli tüketildikten sonra bir hafta ara verilmelidir.
Biberiye Nasıl Kullanılır?
Biberiye et ve sebze yemeklerinde oldukça popüler olarak kullanılan baharattır. Aynı zamanda çay olarak ve yağ olarakta kullanılabilmektedir. Baharat olarak kullanılması durumunda aşırı tüketimden kaçınmak için günde 5 mg den fazla kullanımından kaçınılmalıdır. Biberiye ayrıca turşu olarak tüketilebilmektedir.
1. Biberiye Çayı
Bir bardak kaynayan suya bir çay kaşığı toz biberiye ya da taze biberiye eklenerek 5-10 dakika kadar kaynatılır. daha sonra demlenen çay süzülerek sıcak olarak tüketilir. Biberiye çayı bağışıklık, sindirim ve sinir sistemine iyi gelmektedir Ayrıca migren hastalığında iyi gelir. İçeriğindeki maddeler dolayısıyla rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir.
2. Biberiye Yağı
Biberiye yağı antioksidan ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Bu nedenle biberiye yağı kas ağrılarının oluştuğu bölgelerin üst kısımlarına sürülerek masaj uygulandığında ağrıyan kasa etki etmektedir. Ve ağrının kesilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca iltihap giderici özelliklere sahiptir.
3. Biberiye Turşusu
Biberiyeler iyice yıkanır ve 1 litrelik kavanozun içerisine doldurulur. Üzerine sızma zeytinyağı konulur. Üzerine bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve 4 adet limon tuzu katılır. Bir limon kesilip iki dilime ayırdıktan sonra kavanozun içerisine sıkılır. Bir kaşık yardımı ile kavanozun içindekiler iyice karıştırılır. iki limon dilimi kavanozun içerisine üst kısma denk gelecek şekilde yerleştirilir. Ve kavanozun kapağı kapalı bir şekilde 21 gün karanlık bir yerde bekletilir.
Biberiye Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Biberiye baharat olarak yemeklerde oldukça popüler bir bitkidir. Bitki çaylarında da kullanılan biberiye konulduğu besine kendine has aromatik tat ve koku bırakmaktadır. Özellikle et ve balık yemeklerinde tercih edilmektedir. Tavuk yemeklerinde de kullanıldığında oldukça güzel bir aromatik tat bırakmaktadır. Bazı tatlı ve dondurmalarda da taze biberiye kullanılabilmektedir. Ayrıca biberiye et marinasyonunda eti yumuşatmak için ve ete kendine has kokusunu bırakması için kullanılmaktadır. Çorbalarda da kullanılan biberiye sofraların vazgeçilmez baharatları arasında yer almaktadır.
Biberiye Kurusu Nasıl Yapılır?
Biberiye yaprakları sapından sıyrılıp temiz bir bez üzerine yaygın bir şekilde serilir. Serin ve havadar bir yerde kuruyana kadar bekletilir.
Biberiye Nerede Yetişir?
Akdeniz iklimini çok seven biberiye bitkisi, Türkiye'de ege kıyılarında yetişmektedir. Akdeniz ikliminin görüldüğü diğer ülkelerde de üretilip tüketilmektedir. Biberiye her mevsim yeşil renkli kalması sebebiyle üretilmesi ve yetişmesi oldukça basit bir hal almaktadır.
Biberiye Nasıl Yetiştirilir?
Biberiye kumlu ve torf bakımından zengin toprakları seven bir bitkidir. Kış ortamı dışında oldukça kolay bir şekilde büyüme ve gelişme gösterebilmektedir. İlkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde ekilmesi önerilmektedir. Ev ortamına çabuk adapte olur ve evde yetiştirilebilen bir bitkidir. Güneş ışığını almayı sever. Biberiye bitkisini yaz aylarında, 2-3 günde bir sulamak gerekmektedir.
Biberiye Nasıl Çoğaltılır?
Biberiye bitkisinin dalları gövdeye yakın yerlerinden kesilerek çıkarılır. Bu dallar bir akşam suda bekledikten sonra torflu ve kumlu toprağa ekilerek sulanır.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın