Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Bebeklerde Vitamin Desteği Nasıl Olmalıdır?Yorum Ekle
0

Bebeklerde Vitamin Desteği Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin daha sağlıklı büyüyebilmesi ve gelişimini en hızlı şekilde tamamlayabilmesi için vitamin desteği nasıl olmalıdır? Bebeklere vitamin desteği verirken nelere dikkat edilmelidir?
6 dk. da okunurFit1001 Editör13 Mar 20220 Yorum
Bebeklerde Vitamin Desteği Nasıl Olmalıdır?

Vücudumuzun doğru bir şekilde işleyebilmesi için vitamin desteğine ihtiyacı vardır. Vitaminler yediğimiz besinler ve takviye haplarının yardımı ile vücuda alınabilen organik bileşenlerdir. Hastalıkların tedavisi ve metabolizma gelişimi için vitaminler oldukça önemli bileşenlerdir. 

Her yetişkin bireyde olduğu gibi bebekler için de yeterli vitamin oldukça önemli bir husustur. Yeni doğan bir bebeğin gelişiminde ne tip bir vitamin takviyesi yapılması gerektiği her anne-babanın merak ettiği konuların başında gelmektedir. 

Bebekler Kaç Aydan Sonra Vitamin Almaya Başlar?

Bebekler 6 aya kadar tüm vitamin ihtiyacını anne sütünden karşılar. Yalnızca D ve K vitaminleri anne sütü ile alınmaz. Doktor tavsiyesi ile bebeğinizin durumuna göre ek takviyelerle vitamin verebilirsiniz. Özellikle yeni doğan bebeklerde D vitamini eksikliğinin sık görülmesi, D vitaminin takviye olarak alınmasına neden olur. Bebeğin kaç aylık olduğuna bakılmaksızın doktor kontrolünde vitamin takviyesi yapılabilir.  

Bebekler Neden Vitamin Kullanmalıdır?

Bebekler için vitamin kullanımının önemi, bebeğinizin neden vitamin kullanması gerekliliğini daha iyi açıklamaktadır. Bebeklerin vitamin kullanmasını gerektiren birden fazla neden mevcuttur. Bebeklerin neden vitamin kullanması gerektiğini açıklayan etkenler şunlardır:

  • Vitamin eksikliği bebeğinizin gelişimine olumsuz etki edebilir. 
  • Anne sütünden alınamayan vitaminler ek vitamin takviyeleri ile alınmalıdır.
  • Özellikle D vitamini bebekler için çok önemlidir. Bir bebeğin yiyebileceği besinlerden D vitamini alma oranı çok düşüktür. 

Yeni Doğan Bebeklerde Hangi Vitaminler Kullanılmalıdır?

Yeni doğan bebekler, hayata gözlerini açtıkları ilk andan itibaren tüm vitaminlere gereksinim duyarlar. Bebeğin ne kadar vitamin alması gerektiği annenin nasıl bir hamilelik geçirdiği ile doğru orantılıdır. Hamilelik sırasında dengeli ve doğru beslenme bebeğinizin de anne karnında yeteri kadar vitamin almasına olanak sağlar. 

Bir bebek hem anne karnında hem de doğduktan sonra ne kadar sağlıklı beslenirse beslensin K ve D vitaminlerini dışarıdan almak zorundadır. Her bebek için hangi vitaminin daha çok gerekli olduğu değişebilir. Bundan dolayı bu soruya en iyi cevabı doktorunuzdan alabilirsiniz. 

6 Aylık Bebekler Hangi Vitaminleri Kullanmalıdır?

6 aya kadar bazı vitaminlerini anne sütünden alan bebek 6 aydan sonra ekstra vitamin ihtiyacı duyabilir. Bebek vitamin ilaçları bu aşamada ebeveynlere yardımcı olmaktadır. 

Ülkemizde D vitamini eksikliği sorunları yaşayan bebeklerin sayısı bir hayli fazla olduğundan D vitamini damlası doğduğu ilk günden bu yana verilebilir. 

Bir Yaşındaki Bebekler Hangi Vitaminleri Kullanmalıdır?

6 aylık bir bebek hangi vitaminleri kullanıyorsa 1 yaşına gelmiş bir bebek için de aynı vitaminlerin kullanımı söz konusu olabilir. Buradaki temel fark; 1 yaşına gelmiş bir çocuğun, 6 aylık bir bebeğe göre daha yüksek oranda vitamin desteği almasıdır. 

1 yaşına kadar günde 400 IU kullanan bebek 1 yaşından sonra günde 600 IU vitamin desteği olabilir. Bu yaş grubundaki çocuklar için de en elzem olan ve ek takviyelerle vücuda alınan vitamin genellikle D vitamini olmaktadır. 

İki Yaşındaki Bebekler Hangi Vitaminleri Kullanırlar?

İki yaşına gelmiş bir bebek artık çok daha fazla besin takviyesi alabildiğinden ek takviye olarak alması gereken vitamin kullanımında düşüş olabilir. Tam bu yaşlar bebeğin anne sütünden kesilmesi gereken dönemlerdir. Bunda dolayı anne-babalar çocuklarının beslenme alışkanlıklarını kontrol etmelidir. 

İki yaşındaki bir çocuk her vitamini alabilir; ancak ne kadar alacağı çocuğun gelişimine ve günlük beslenme takvimine göre değişkenlik gösterebilir. Anne-babalar bu dönemlerde ek vitamin takviyesi yapmaktan kaçınmamalıdır. 

Bebekler İçin En İyi Vitaminler Nelerdir?

Bebeklerin metabolizmalarının gelişimi için vitamin alımı oldukça önemlidir. Şüphesiz her vitaminin destekleyici pek çok özelliği bulunmaktadır; ancak D vitamini belki de vitaminler arasında bebekler için en önemli olanıdır. 

Bebeklerin yiyebileceği besinler arasında D vitaminini taşıyan besin yok gibidir. Bundan dolayı D vitamini ek takviye vitamin damlaları ile alınır. Bebeklerde en az 1, en fazla da 3 yaşa kadar D vitamini takviyeleri kullanılmalıdır. 

B12 ve K vitaminleri bebeklerin ihtiyacı olan diğer vitamin çeşitleridir. Bebekler için kullanılacak olan vitaminin doğru ve güvenilir bir adresten temin edinilmesi gerekir. Fit1001 bebek ve çocuk adresinde bulabileceğiniz vitamin takviyeleri hem bebeklerinize doğrudan verebileceğiniz hem de gebelik sırasında kullanabileceğiniz şekilde üretilmektedir. Gerekli klinik testlerden geçen bu vitaminlerin hepsi gerekli onayları almış ve öyle satışa sunulmuştur. . 

Bebeklerde Bağışıklığı Güçlendirmek için Hangi Vitaminler Kullanılmalıdır?

Bebekler için tercih edilen vitaminlerde en önemli etkenlerden biri, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özellikte olmasıdır. Bazı vitaminler bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemine faydası olan vitaminler şunlardır:

  • C vitamini,
  • Antioksidan özelliği içeren A ve E vitamini,
  • Kemik yapısını güçlendirecek C Vitamini,

Bebeğinizin bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi ile ön plana çıkan vitaminler arasındadır. 

bebeğe vitamin takviyesi

Bebeklere Vitamin Şurubu Nasıl İçirilmelidir?

Bebeklere vitamin takviyesi verilirken damla kadar şurupta oldukça fazla tercih edilir. Bebek vitamin şurubu ufak bir kaşık yardımı ile içirilir. Şurubu içirirken bebeğinizin boğazına kaçmamasına dikkat etmeniz gerekir. Şurubu hangi ölçülerde kullanmanız gerektiğini doktorunuza başvurarak öğrenmelisiniz. Ölçüm kaşığı bu noktada size yardımcı olacaktır.  

Bebekler için en iyi vitamin ilacı olan Ocean Vitamin D3 400 kullanımı oldukça pratik bir şekildedir. Yapmanız gereken tek şey tedbiri elden bırakmayıp doktorunuzun önerdiği ölçülerde vitamin şurubu kullanmanızdır.

Bebeklerde Vitamin Eksikliği Nedir?

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümeleri için ek vitamin takviyeleri oldukça gerekli ürünler arasındadır. Bebekler hem anne karnında hem de doğumlarından hemen sonra vitamin alımına ihtiyaç duyarlar. Bu vitaminlerin birçoğu anne sütü ile bebeğe aktarılsa da anne sütünde yeterli derecede ya da hiç bulunmayan vitaminler mevcuttur. Bundan dolayı bebeklerde görülebilecek vitamin eksikliği, çocuğunuzun gelişiminde olumsuz etkiler gösterebilir.

Bebeklerde vitamin eksikliğinin görülmesinin başlıca nedenlerinden biri annenin hamilelik döneminde beslenmesine dikkat etmemesidir. Bebek anne karnındayken gerekli vitaminleri alamazsa doğduktan kısa süre sonra vitamin eksikliği sorunu yaşayabilir. Yine beslenmesine dikkat etmeyen annenin sütündeki besleyicilik ve vitamin oranı da düşecektir. Doğduktan bir süre sonra vitamin eksikliği çeken bebeklerde ise bunun sorumlusu eksik beslenme ve eksik vitamin takviyesi. Doktorunuza giderek bebeğinizin vitamin ölçümünü yaptırmalı; buradan çıkan sonuca göre eğer bebeğiniz vitamin eksikliği yaşıyorsa anında müdahale etmeniz gerekmektedir. Bebeklerin bağışıklık sistemi için gerekli vitamin ve mineralleri öğrenerek gerekli önlemleri alabilmeniz daha kolay hale gelecektir.

Bebeklerde Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde her vitaminin eksikliğinin farklı bir belirtisi olabilir. Kimi vitaminler büyüme çağındaki bebeklerin gelişimlerini etkilerken kimi vitaminler hafıza, cilt görünümü gibi farklı belirtiler gösterebilir. 

D Vitamini Eksikliği Belirtileri 

D vitamini eksikliği yaşanması durumunda şu sorunlar ortaya çıkar:

  • Bebeğin kafatasında aşırı yumuşama ve kafa terlemesinin çok sık olması.
  • Dişlerinin geç çıkması.
  • Hareketsizlik ve iştahsızlık
  • Oturma, yürüme benzeri hareketlerde yavaşlık

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

B12 eksikliği yaşanması durumunda şu sorunlar ortaya çıkar:

  • İştahsızlık, susuzluk 
  • Hareketlerde huzursuzluk ve sinir sistemi sorunları
  • Sindirim sistemi sorunları

A Vitamini Eksikliği Belirtileri

A vitamini eksikliği yaşanması durumunda şu sorunlar ortaya çıkar:

  • Gözlerde donukluk 
  • Ciltte tahriş derecesinde kaşıntı
  • Bebeğinizin gelişiminde yavaşlık
  • Gece körlüğü

C Vitamini Eksikliği

C vitamini eksikliği yaşanması durumunda şu sorunlar ortaya çıkar:

  • Diş etlerinde kanama ve yaralar
  • Oluşan doku yaralarının çok geç kapanması
  • Ciltte kanama ve şişmeler yaşanması
  • Halsizlik ve anemi belirtileri 

E Vitamini Eksikliği

E vitamini eksikliği yaşanması durumunda şu sorunlar ortaya çıkar:

  • Kaslarda güçsüzlük
  • Görme sorunları
  • Halsizlik ve iştahsızlık 
  • Yürüme zorluğu ve titreme

Bebeklerde Vitamin Eksikliği Testi Nedir?

Bebeklerde eksik vitaminleri saptamanın en doğru yolu vitamin eksikliği testi uygulamaktır. Bu testte her vitamin için ayrı ölçüm yapılabilir. Çıkan sonuca göre de bebeğinize vitamin takviyesi yapabilirsiniz. 

Vitamin eksikliği, bebeğin gelişiminde önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğinden yeni doğmuş bir bebeğe dahi gerekli görüldüğü durumlarda yapılabilir. Bu testler çocuk doktorunuz tarafından hastanenizde, herhangi bir özel hastanede ya da tıbbi laboratuvarda yapılabilir. Vitamin eksikliği testi için damardan alınan kan test edilerek sonuçlara ulaşılır. 

Bebeklerde Normal Vitamin Değerleri Kaç Olmalıdır?

Vitamin eksikliğinden çıkan sonuçlar hangi aralıktaysa ona göre bir vitamin takviyesi uygulanır. Burada her ebeveynin aklına, normal vitamin değerlerinin kaç olduğu sorusu gelmektedir. Her vitamin için farklı bir referans aralığı vardır. 

  • Bebeklerde 12-20 ng/ml D vitamini oranı sınırdır. Bu oranlardaki sonuç D vitamini eksikliği olarak kabul edilir. 
  • Bebeklerde B12 vitamin eksikliği sınırı 200 pg/ml olarak belirlenmiştir; ancak günümüzde bazı uzman görüşlerine göre bu sınır 500 pg/ml olmalıdır.   

 

0
bebek bakım ürünleribebek ve çocuk

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin