Fit1001 logosearch icon
Bebek Güneş Kremi Nedir?Yorum Ekle
0

Bebek Güneş Kremi Nedir?

Bebeklerde güneş kremi kullanmanın önemi nedir? Bebeklerde nasıl güneş kremi kullanılmalıdır?
6 dk. da okunurFit1001 Editör25 Tem 20220 Yorum
Bebek Güneş Kremi Nedir?

Önemli bir enerji kaynağı olan Güneş, yaşayan bütün canlıların biyolojik yaşamının devam etmesi için düzenleyici bir rol üstlenmektedir. Güneşin bu rolü, dışarıya salınım yaptığı farklı dalga boylarındaki ışınlar yolu ile olmaktadır. Bu ışınlar içinde en önemli olanlardan biri de Ultraviyole (UV) ışınlarıdır. Bu ışınlardan korunmak üzere hem sağlık hem de kozmetik sektörü çeşitli içeriklere sahip olan ve birçok çeşidi bulunan güneş koruyucu ürünlerini piyasaya sürmektedirler. Cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan cilt bakımı ürünlerine güneş koruyucu denmektedir. Güneş koruyucuları sprey, güneş kremi ve güneş koruyucu losyon gibi değişik formlara sahiptirler. 

Anne ve babalar hayatlarında en önemli varlıkları olan çocuklarını, hayatları boyunca korumak isterler. Güneşten zararlı ışınlarından korunması da çocuğun sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bebekler 6 aydan itibaren çocuk güneş ürünleri ile her mevsim güneşten korunmalıdır.   Çevresel faktörlerin ciltte meydana getireceği yıkıcı etkilerden, yetişkinler kadar bebekler de nasibini almaktadır. Hatta bebeklerin cildi yetişkinlere oranla daha savunmasız bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bebeklerin cildine özel olarak üretilen güneş koruyucu kremler vardır. Bu kremler doğal içerikleri sayesinde yüksek koruma vadetmekle birlikte bebekleri olası güneş yanıkları, tahrişler, güneş çarpması vb. durumlardan korumayı hedeflerler. 

Bebekler Neden Güneş Kremi Kullanmalıdır?

Yaşam süresi içinde en çok güneşlenme 18 yaş öncesini kapsamaktadır. Bu durum, çocukların aşırı güneşlenmeyle riskte olduğunu göstermektedir. Gelişim çağında olan çocuklarda UV ışınları daha zararlı olabilmektedir. Onlara hem küçük yaşta eğitim verilmeli hem de güneşten koruyucu çeşitli önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerden biri de güneş kremleridir.  Güneş koruyucu kremleri UV ışınlarını absorbe etme, yansıtma ve dağıtma işlevleri ile zararlı ışınların deriye ulaşmalarını engelleyen ilaçlardır. Bu nedenle 6 aydan büyük bebek ve çocuklarda güneş koruyucu kremlerin uygulanması gerekmektedir. Çocukların doğal savunma sistemini korumak ve güneşe maruz kalma sebebiyle meydana gelebilecek hücresel hasarları önlemek için bebeklerde güneş kremi kullanımı önemlidir. 

Güneş Kremi Kullanmanın Bebekler için Faydaları Nelerdir?

  • Yaz mevsimi ve öğle saatleri güneş ışınların dik bir açıyla dünyaya ulaştığı zamanlardır. Bu ışınlar insan cildi için zararlı radyasyon ışınları içermektedir.  Bu durumda kullanılacak güneş kremleri ciltte koruyucu bir tabaka oluşturarak, bu ışınların zararını minimuma indirmektedir.
  • Direkt olarak güneş ışığına maruz kalan ciltlerde 1. ve 2. dereceden güneş yanığı meydana gelebilir. Bu yanıklara engel olmak ya da bu yanıkları en aza indirmek için güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu kremler uygulamak oldukça faydalı olacaktır.
  • Güneşten gelen zararlı ışınlar, cildin DNA yapısını değiştirerek, ciltte kanser oluşmasını etkileyen önemli bir faktördür. Bu zararlı etkiden uzaklaşmak ya da bu etkiyi minimum bir seviyeye indirmek için koruyucu güneş kremi kullanımı önem arz etmektedir.

Güneş Kremi Kullanmaya Ne Zaman Başlamak Gerekir?

Bebeklerde ve çocuklarda vücut yüzey alanının hacim oranı, yetişkinlere nazaran daha yüksektir. Bununla birlikte bebeklerde epidermis ve stratum corneum tabakası oldukça ince bir yapıya sahiptir. Bu fizyolojik farklılık topikal ürünlerin emiliminin, yetişkin bir bireye göre daha fazla olmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden, 6 aydan daha küçük olan bebeklerde güneş kremi ürünleri kullanımı genel olarak önerilmemektedir. 

6 ay ve üzeri çocuklarda güneş koruyucuları genel olarak güvenli sayılmaktadır. Bebekler için güneş kremi kullanımı ilk 6 aya kadar önerilmemektedir. Her ne kadar bebeklere özel hazırlanan güneş kremleri olsa da bu kremler FDA tarafından önerilmemektedir.  Çünkü güneş koruyucularının kendilerinin de alerjik yan etkileri olabilir. Bebeğin ilk 6 ayında bebeği güneşten korumak isterken, kullanılan kremin meydana getireceği yan etkilerle uğraşmak gerekebilir.  Bunun yerine ebeveynlere güneş kremi yerine bu dönemde bebeklerini direkt güneş ışınlarından uzak tutmanın daha faydalı olacağı tavsiye edilmektedir. Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde bebeği dışarı çıkarmamak gerekmektedir. Şayet yoğun ve güneşli saatlerde dışarı çıkılacaksa gölge olan alanları tercih etmek, ince ve pamuklu kıyafetler seçmek gibi koruma yöntemleri tercih edilmelidir.  

Güneş Kreminin Bebekler için Zararları Nelerdir?

Bebekler ve çocuklara özel piyasada var olan çeşitli güneş koruyucu kremler yer almaktadır, fakat her ürün yeterince koruyucu ve bebeğin cildine uygun olmayabilir. Dolayısıyla güneş kremi seçimi bebeklerin cildini korumak adına oldukça önemlidir. Yanlış tercih edilen güneş koruyucu kremler bebekler üzerinde çeşitli zararlı etkilere sahip olabilirler:

  • Seçilen güneş kreminin alkol ve paraben gibi maddeler içermesi bebeklerde kanser olma riskini yükseltebilir.
  • Mineral olarak düşük bir içerik ve buna karşın kimyasal olarak yüksek bir içeriğe sahip olan güneş koruyucu kremler bebeklerin cildi tarafından emilemez ve böylece bebeğin cildinde ağır reaksiyonlar meydana gelebilir. 
  • Bebekler ve çocuklar için uygun içeriğe sahip olmayan güneş koruyucu kremler, cilt üzerinde kalıcı lekelere sebep olabilirler. 
  • Güneş kremlerinin gözle temas ettiği bazı durumlarda ağrı ve tahriş meydana gelebilmektedir. Bunu seyreden diğer bir yan etki de ışığa karşı gözlerde bir hassasiyetin oluşmasıdır. Böyle bir durum gerçekleştiğinde göz bol su ile yıkanmalı ve bir doktora başvurulmalıdır. 

Bebeklerde Güneş Kremi Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bebekler için kullanılacak güneş koruyucu kremlerden maksimum fayda sağlamak üzere bazı durumlara dikkat etmek gerekmektedir:

  • Bebeklerin ciltlerinin üst tabakası daha ince ve dolayısıyla daha korumasız olduğu için mümkün olduğunca saf içerikli maddeler içeren ve koruyuculuğu yüksek olan ürünler kullanmalıdır. 
  • Yetişkin güneş kremi olgunlaşmamış ciltlerine uymadığı için kremlerin bebekler ve çocuklar için özel olarak tasarlanmış olmasına dikkat etmek gerekmektedir.
  •  Seçilen güneş kremi her ne kadar doğal bir içeriğe sahip olsa da kullanmadan önce bebeğin cildinin küçük bir bölümünde güneş kremini önce test etmek doğru olacaktır.
  • Güneş kremi kullanırken dışarı çıkmadan 30 dakika önce kremi sürmek gerekmektedir. Kremin etki etmesi için bebeğe evden çıkmadan yarım saat önce güneş kremi uygulanmalıdır. 
  • Güneş kremini belli aralıklarla yenilemek gerekmektedir. Özellikle deniz ve havuz sezonunda güneş kremini ara ara yenilemek gerekmektedir.
  • Bebeklerde de tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi güneş kremi kullanımı her mevsimde yapılmalıdır. Çünkü kış mevsiminde de zararlı ışınlar cilde zarar vermektedir. Dolayısıyla bebekleri gölgede veya bulutlu havalarda bile korumak gerekir. Çünkü UV ışınlarının %80’inden fazlası bulutlardan geçebilir ve güneş şemsiyesi koruma için yeterli olmayabilir. 
  • Güneş kreminin en az SPF 15 koruma faktörünü içermesine dikkat edilmelidir.  15, 20, 30 ve 50 gibi çeşitli dozlarda karşımıza çıkabilecek SPF oranı, güneş kreminin niteliğini de belirlemektedir. Tercihen 50 koruma faktörlü, tam koruma sağlayabilecek ürünlerin kullanımı uygun olacaktır. 
  • Bebeklere güneş kremi uygulanırken bol miktarda krem güneş görecek yerlere uygun bir şekilde dağıtılmalıdır. 
  • Bebekler için güneş koruyucu kremler kullanırken tek başına bu ürünlerin kullanımının UV radyasyon hasarına karşı yeterli koruma sağladığını düşünmemek gerekmektedir. Özellikle de 1 yaş altı bebeklerin direkt güneş ışığından uzak tutulması gerektiğine dikkat edilmelidir. 
  • 6 ay-2 yaş aralığında çocuklarda, cilt üzerinde tahriş edici etkilerinin nispeten daha az olması ve organik ajanlar kadar kolay emilmemelerinden dolayı, yalnızca inorganik UV filtreleri önerilmektedir
0
bebek bakım ürünleribebek ve çocuk

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin