Bebek Bakımı Nedir?
Zorlu hayat içerisinde bebeklerimiz ve çocuklarımız bizleri yaşama bağlayan ve yaşamı daha anlamlı kılan kıymetli varlıklarımızdır. Onların doğumu ile birlikte ebeveynlerin zihninde beliren ilk düşünce, ilk kaygı onların sağlıklı olup olmadığıdır. Bebek bakımı yaşanılan ortam, anne ve babanın çalışma durumu ve bebeğin doldurduğu aya göre değişiklik gösteren bir unsurdur. Bebek bakımı, bebeğin yaşadığı alan, kıyafetler, yiyecekler; anne sütü, takviye mama; bebeğin doğru tutulma şekli, uyku düzeni, aşılar vb. konuları içermektedir. Bebek bakımı için önemli olan diğer hususlar aşağıda maddeler halinde sıralanabilir:
- Emzirme süreci ile ilgili bilgilendirilme.
- Dışkı ve idrar sıklığının takip edilmesi.
- Bebeğin banyosunun nasıl yapılacağı.
- Bebeğin altının değiştirilmesi.
- Göbek bakımı ile ilgili detaylar.
- Cilt bakımı ile ilgili detaylar.
- Tırnak bakımı ile ilgili detaylar.
- Yatış pozisyonları hakkında bilgiler bebek bakımında öne çıkan unsurlardır.
Anne ve babaların bebeklerinin doğumuyla neredeyse tüm rutinleri değişecektir. Öyle ki dışarı çıkarken yanlarına almaları gereken birçok eşya olacaktır. Dışarı çıkarken bir çanta hazırlamak bebek bakımının olmazsa olmazlarındandır. Bebek çantası içinde ne olduğunun ve bu çantayı hazırlarken içinde mutlaka bulunması gereken eşyaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öncelikle seçeceğiniz bebek çantası fonksiyonel olmalı.
- Biberon emzik, emzirme önlüğü, yeme önlüğü, mama saklama kabı, sıcak su, püre halinde besinler.
- Bebek bezi, temizleme mendili, pişik kremi, alt değiştirmek için örtü, yedek kıyafet.
- Göğüs ucu kremi, varsa düzenli kullanılan ilaçlar, bir miktar atıştırmalık.
Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?
Söz konusu bebek bakımı olduğunda en büyük ve önemli görev anne ve babaya düşmektedir. Fakat bazen ebeveynler bebek bakımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Bu durum, anne ve babanın ilk deneyimi ve yanlış bilinen bilgilerden kaynaklanabilir. Bu nedenle anne ve babanın bebek bakımı konusunda doğru bilgilendirilmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu noktada ebeveynler, sağlık çalışanlarından bebek bakımına dair tüm sağlıklı bilgilere ulaşabilirler. Bu doğrultuda doğum öncesi ve doğum sonrası eğitim oldukça önemlidir. Doğum öncesi eğitimde anne adayına, doktor önerisi dışında ve bilinçsizce kullanacağı ilaçların bebeğinin sağlığını riske edeceğini anlatmak gerekir. Gebelik döneminde tütün, tütün ürünleri ve alkol tüketiminin bebekte ciddi sağlık problemleri yaratacağı ve çoğu zaman bu sağlık problemlerinin kalıcı olacağı önemle belirtilmelidir. Gebelik olağan seyrinde devam etse dahi, vaktinde kontrollere gitmenin önemi vurgulanmalıdır. Bunun yanı sıra gebelik döneminin son üç ayına girildiğinde anne ve babalar çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanından veya bir ebeden yenidoğan bakımı konusunda eğitim almaya teşvik edilmeli ve bu anlamda eğitim almalıdır. Anne adayı gebelik süresince kendi mental ve bedensel sağlığını önemsemeye devam etmelidir. Annenin yaşayacağı en ufak bir stresin doğacak olan bebeğin belki de tüm hayatına mal olacak bir travmaya sebep olacağını unutmamak gerek. Doğum sonrası eğitimdeyse; doğumdan sonra ilk 15 gün içerisinde bir sağlık merkezine başvurarak bebeğin topuğundan fenilketonüri ve TSH taraması yapılmak üzere kan örnekleri alınmalıdır. Söz konusu bu örnekler alınırken bebeğin ilk kontrolü de yapılmaktadır. Takip eden süreçte belli aralıklarla 2, 3, 4, 5, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36. aylarda bebeğin düzenli olarak kontrolleri gerçekleştirilmelidir.
Bebek için daima hazır olan bir bebek bakım seti olması bebek bakımı ile ilgili olmazsa olmazlardandır. Bu set doğal kıl fırça ve tarak, bebek tırnak makası, dijital bir ateş ölçer, nemlendirici losyon, bebek kulak çöpü, bebek diş fırçası, bebek havlusu, bebek pudrası vb. içeriklerden oluşmaktadır.
Yaz Mevsiminde Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerin cildi yetişkinlerin derisinden daha ince ve daha hassastır. Bu durum bebeklerde pişik gelişimini kolaylaştırmaktadır. Pişik gelişimi sıcak ve ter ile de ilgili olduğundan özellikle yaz aylarında bebeklerde pişik sorunu artmaktadır. Bununla ilgili ebeveynler bebeklerin bezlerini sık aralıklarla değiştirmeli, bebek bezi seçerken cildin nefes almasını engellemeyen bezler seçmeli ve pişik için uygun olan kozmetik ürünleri kullanmalıdır. Bununla birlikte çocukluktan başlayarak güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak, ilerleyen zamanlarda cilt kanseri gelişimine sebep olabilmektedir. Güneşin zararlı ışınlarının uzun ya da kısa vadede oluşturabileceği zararları önlemek ya da bu zararları minimuma indirmek üzere bebeklerin güneş koruyucu ürünlerden kullanması oldukça önemlidir. Elbette bu koruyucu kremler tek başına UV radyasyon hasarına karşı kesin bir koruyuculuk sağlamamaktadır. Ebeveynler bebeklerini direkt güneş ışığına maruz bırakmamalıdır. Bununla birlikte yaz aylarında ebeveynler bebekleri için pamuklu kıyafetler, pamuklu yatak örtüleri tercih etmeye özen göstermelidirler. Böylece bebeklerin vücutları rahatça nefes alabilecektir. Yaz aylarında bebeklerde sıvı ihtiyacı artmaktadır. Sıvı kaybını önlemek ve sıvı ihtiyacını gidermek üzere bebeklerde yeterli miktarda su, meyve ve sebze tüketimi ihmal edilmemelidir. Havaların aşırı sıcak olduğu günlerde bebeklere ılık duşlar aldırmak bebeği rahat hissettirecektir. Ayrıca yaz aylarında haşereler arttığı için bebekleri bu haşerelerin ısırıklarından da korumak için losyon vb. koruma önlemleri almak gerekmektedir. Yaz aylarında sıcaklığın etkisiyle bebeklerde ishal de yaygın olarak görüldüğünden bebekleri güneşe maruz bırakmamalı ve bebeklerin tüketeceği besinlerin taze olmasına özen gösterilmelidir. Bebekleri güneşten korumaya çalışırken, onları ihtiyacı olan D Vitamininden mahrum bırakmamak gerekmektedir. Bu yüzden sabah ve akşam çok uzun sürmeyecek güneşlenmeler faydalı olacaktır.
Bebeklerin Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Yeni doğmuş olan bebeklerin derisi stratum corneum’un olgunlaşmamasına bağlı olarak ince ve hassas bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bu özelliğe bağlı olarak bebeklerin derisi çeşitli hasarlara karşı savunmasızdır. Doğumdan sonraki bir yıl içerinde bebeklerin derisi dış faktörlere karşı aşırı hassasiyetini devam ettirmektedir. Söz konusu bu dönemde bebeklerin cilt bariyer sisteminde meydana gelecek bir bozulma enfeksiyon ve başka çeşitli cilt sorunlara sebep olmaktadır.
Bebeklerin cilt bakımına dair bir literatür araştırması yaparak öne çıkan önerileri mümkün olduğunda sizlerle paylaşmaya çalıştık.
Bebeklerin ciltlerinin nemlendirilmesi stratum corneumun muhafaza edilmesi bakımından önemlidir. Nemlendirici olarak vazelin, zeytinyağı ve Hindistan Cevizinin kullanımı önerilmektedir. Yapılan bir çalışmada, cildi nemlendirmek üzere kullanılan birçok ürünün, cilt kuruluğu seviyesini azaltmasına rağmen, bu ürünlerin içiresinde olan alkol miktarının cilt üzerinde hassasiyeti arttırdığı gözlemlenirken, zeytinyağının, yenidoğanın günlük cilt nemlendirmesinde ve dermatitin (kaşıntı, kuruluk ve egzema süreçleri ile ilgili bir cilt hastalığıdır) önlenmesinde piyasadaki kozmetik ürünlerine nazaran daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Bez dermatiti, yani atopik dermatit bir tür egzama olan bu durum bebeklerde yaygın olarak görülmektedir. Bez bölgesi nemli ve havasız kaldığından dolayı bezlenen bölge mikroorganizmaların yerleşmesi için uygun bir ortam haline gelmektedir. Bu durumda her 3-4 saatte bir ya da bebek bezini her kirlettiğinde bez değiştirilmelidir. Son dönem bebek bezleri yüksek oranda yoğun emicilik özelliği gösterdiğinden, bebeğin derisi daha yüksek oranda kuru kalmaktadır. Bebeklerin bezlendiği bölgelerin temizliği için su, pamuk, havlu ya da pamuklu bez geleneksel bir kullanım olmasının yanı sıra, bezlenen bölgeyi temizlemek üzere birer kullanımlık olan ıslak mendiller kolay bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Fakat bu ıslak mendillerin alkol ve deterjan içermemesine dikkat etmek gerekmektedir.
Bebeklerin Yüz Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebeklerde cilt bakımının bütünlüğü önemlidir. Ciltleri hassas olan bebeklerde cilt kuruluğu görüldüğü zaman sabun ve şampuan kullanımı azaltılarak bazı günler sadece su ile yıkanmalıdırlar. Bebeklerde tırnakların kısa tutulması da önemlidir. İnce yapıya sahip olan tırnaklar kendiliğinden rahatça koparak keskin bir hal alabilir. Bebekler el hareketlerini kontrol edemedikleri için keskinleşen tırnakları ile yüzlerine zarar verebilirler. Bu durumda bebeklere ya eldiven takılmalı ya da bebeklere özel tırnak makasları ile tırnakları küt bir şekilde kesilmelidir. Bebekler tırnaklarındaki bu keskinliğin zararlı oluşunun yanı sıra vücutlarında yer alan olası bir virüsü yüzlerine rahatlıkla taşıyabilirler. Bebeklerde cilt bakımı bir bütündür. Dolayısıyla ciltlerine kullandıkları zararsız ve katkısız olduğuna inanılan ürünler yüzlerine de kullanılabilmektedir.
Bebek Bakım Ürünleri Nelerdir?
Bebek ve çocuklarda vitamin ve minerallerin vücudun sağlıklı gelişebilmesi, sindirim sistemi fonksiyonlarının korunması, enfeksiyonlara karşı bağışıklık elde etme açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Fit1001'de satışta olan gıda takviyeleri ve farklı ihtiyaçlara özel olarak hazırlanmış formülasyonlar sunmaktadır.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın