BCAA Zararları Nedir? BCAA Yan Etkileri Var Mıdır?
BCAA’nın vücut için gerekli amino asitleri sağlaması, birçok faydayı beraberinde getirir. Özellikle sporcu beslenmesinde çok önemli bir yer tutan BCAA, sadece doğal besinlerden değil aynı zamanda gıda takviyesi olarak toz, hap ya da tablet şeklinde de alınabilir. Bu noktada özellikle supplement olarak kullanılan BCAA’ların kullanımının faydaları ve zararları önem kazanmaktadır.
Egzersiz performansını daha üst düzey hale getiren BCAA’nın, kas yapısına olduğu kadar bağışıklık ve kemik sağlığına da pek çok faydası vardır. Ancak tam bu noktada “BCAA’lar Zararlı Mıdır?” sorusu kafa kurcalamaktadır. BCAA’lar en güvenilir supplementlerden olsa da, doğru dozajda kullanılmadığında bazı yan etkilerin görülmesine neden olabilir.
BCAA Yan Etkileri Nelerdir?
BCAA kullanımında görülen yan etkiler şunlardır:
- Saç dökülmeleri
- Mide sorunları
- Akne
- Depresyon
BCAA Kilo Aldırır mı?
Tıpkı karbonhidrat ve yağlar gibi BCAA’larda kalori alımına katkıda bulunurlar. Dengesiz BCAA tüketimi kolay kilo almanıza yardımcı olur. Eğer aldığınız kaloriden daha fazla enerji sarf etmezseniz kilo almak için gerekli şartlar oluşmuş olur. BCAA içeriğinde amino asit bulunur. Amino asitler yapıları gereği vücudun her bölgesine nüfuz eder. Kalori içerdiklerinden dolayı fazla amino asit alımı sonucu vücutta yağ depolanır. Bu noktada doğru bir beslenme ve egzersiz ile birlikte BCAA tüketimi kilo aldırmaz; ancak aksi durumlarda BCAA’lar kilo almayı kolaylaştırır.
BCAA Sivilce Yapar mı?
Sivilce özellikle ergenlik dönemlerindeki gençlerin en büyük sorunlarından biridir. Yüksek oranda protein alımı vücuttaki lipid üretimi aktifleştirir. BCAA içerisinde bulunan amino asitlerden olan lösin, vücutta sivilce oluşumuna neden olabilmektedir. Eğer BCAA kullanımı ile birlikte sivilce oranında bir artış görülüyorsa süt tüketimi azaltılmalıdır. Toz halde bulunan BCAA su ile tüketilebilir. Sorunu çözülmeyen bireyler ise düşük glisemik diyet uygulayarak sivilce oluşumunu engelleyebilir.
BCAA Uykusuzluk Yapar mı?
BCAA takviyesi olarak vücuda alınan amino asitlerin aşırı tüketimi kandaki BCAA seviyesini yükselterek serotonin hormonunu azaltmaktadır. Bu hormon insanların düzenli olarak uyumalarını sağlayan hormondur. Serotonin hormonu azalan birinde uykusuzluk sorunları görülebilir. BCAA kaynaklı uykusuzluk yaşanması durumunda kullanılan doz düşürülmelidir.
BCAA Baş Ağrısı Yapar mı?
Uykusuzluğa yol açan BCAA zaman geçtikçe zihnin ihtiyaç duyduğu kadar dinlenmesinin önüne geçer. Bunun sonucunda kişide baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik gibi sorunlar görülebilir. Baş ağrısı ciddi yan etkilerden biridir. Bu belirtiyi yaşayan kullanıcı mutlaka BCAA kullanımını durdurmalı ve uzman bir hekime başvurmalıdır.
İlaç Kullanırken BCAA Alınmalı mıdır?
İlaç kullanırken BCAA kullanılıp kullanılamayacağı ilacın türüne göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak dozaj aşılmadıktan sonra BCAA kullanımının farklı ilaçlara karşı komplikasyonu görülmez; ancak ilaç ve BCAA kullanan biri bu noktada doktorundan destek almalı ve kullanıp kullanamayacağını onaylatmalıdır.
Hamilelikte ve Emzirme Döneminde BCAA Alınmalı mıdır?
Hamile olan ve emziren kadınlar BCAA kullanmamalıdır. Sadece BCAA değil birçok gıda takviyesi, hamilelik dönemindeki ve emziren annelere önerilmemektedir. BCAA vücuttaki hormon seviyesini etkiler. Bu da emziren kadınlarda süt oluşumunu, hamile kadınlarda ise bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.
Çocuklar BCAA Kullanabilir mi?
18 yaşından küçük çocuklara BCAA kullanımı önerilmez. Bu yaşlardaki çocukların gelişimleri doğal besinlerle sağlanmalıdır. Doğal olmayan gelişimlerde ilerleyen yaşlarda hem kemik yapısı hem de hormonlarda sorunlar gözükebilir. Spor yapan çocuklar iyi dinlenerek ve düzenli beslenerek antrenman performanslarını arttırabilirler.
ALS Hastaları BCAA Almalı mıdır?
BCAA içerisinde bulunan dallanmış amino asitler, ALS’li hastalarda akciğer yetmezliğine yol açmaktadır. Ölümcül olan akciğer yetmezliği geri dönüşü olmayan zararların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenden dolayı ALS hastaları BCAA takviyelerinden uzak durmalıdır.
Dallı Zincirli Ketoasidüri ile BCAA Kullanımı Zararlı Mıdır?
BCAA, dallı zincirli amino asitleri içerir. Dallı zincirli keto asit ise hücre içi zar üzerinde bulunan bir enzim kompleksidir. Bu tip enzim kompleksinde, dallı kısa zincirli alfa-ketoasitleri katalize eder.
Dallı zincirli ketoasidüri sonucunda görülen akçaağaç şurubu hastalığında BCAA kullanımı tedaviyi sekteye uğratmamak için kesilmelidir.
Alkol Tüketenler BCAA Almalı mıdır?
Alkol tüketimi kas kütlesine zarar vermektedir. Hiçbir besin değeri olmayan alkol boş bir kalori olarak vücuda alınır. Alkolde genel olarak gram başına 7 kalori bulunur. Bundan dolayı özellikle sporcular alkolden uzak durmalıdır. Alkol metabolizma hızını da yavaşlatır. Sıvı kaybına neden olacak BCAA kullanımının tüm faydalarını yok eder. Bundan dolayı alkol ve BCAA’ları aynı anda tüketmek vücuda faydadan çok zarar verir.
Bebeklerde BCAA Alımı Zararlı mıdır?
Bebeklerin beslenme programlarında BCAA bulunmamaktadır. Özellikle henüz anne sütünden mamaya geçmiş bir bebekte protein alımı ile birlikte vücuda gerekli olan enerji sokulmuş olur.
Emziren annelerde olduğu gibi bebeklerde de besin takviyesi olarak BCAA kullanımı önerilmemektedir.
Ameliyat Sonrasındaki Dönemde BCAA Alımı Zararlı mıdır?
Ameliyat olmuş olan biri düzenli olarak BCAA kullanıyorsa, ameliyattan kısa bir süre kadar bu kullanıma ara vermelidir. Ameliyatın ve ameliyat sonrası hastanede yatış süresinin durumuna göre doktor onaylı BCAA takviyesi kullanımına devam edilebilir.
BCAA kullanımının ameliyat sonrası zararları ise özellikle yan etkilerin yaşanması durumunda gerçekleşir. Örneğin, karın bölgesinde dikiş olan bir hasta şiddetli kusma ile karşılaşırsa dikişleri patlayabilir. Bundan dolayı BCAA kullanımının kesin olarak durdurulması gerekmektedir.
BCAA Psikolojiyi Olumsuz Etkiler mi?
BCAA, bazı besin takviyeleri ile olan etkileşimleri sonucu ciddi zihinsel sorunlara yol açabilir. Dallı zincirli amino asitler, kan-beyin bariyerini geçmek için triptofan ile bir rekabete girer. Triptofan oranının azalması, özellikle depresyon sorununun oluşmasına yol açar. Psikolojik sorunlar yaşıyorsanız elbette bunun tek nedeni BCAA kullanımı değildir. Sorunu başka yerlerde arayıp çözümü yakalamak için BCAA kullanımının azaltılması, tedavi süresince size yardımcı olabilir.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın