BCAA ve Glutamine Birlikte Kullanılabilir mi?
Protein sentezinde oldukça önemli bir rol oynayan BCAA, dallı amino asitlere verilen isimdir. Vücudumuz BCAA üretmez. Esansiyel olarak bulunan BCAA, valin, izolösin ve lösin amino asitlerini taşır. Bu amino asitler temel 9 amino asitlerden üçüdür.
Glutamin, protein yapılarını oluşturan bir amino asittir. L-glutamin ve D-glutamin olarak ikiye ayrılan glutamin, vücutta bulunan amonyağı temizlemektedir. İnsan vücudu glutamin üretebilir. Bu glutaminin yüzde 70’i iskelet kaslarından akyuvar, böbrek ve karaciğerlere geçer.
BCAA ve glutamin birlikte kullanılabilir. Bu iki takviyeyi kullanırken zamanlamaya dikkat edilmelidir. Vücut, antrenman sırasında fiziksel olarak yoğun bir enerji harcar. Bundan dolayı BCAA ve glutamin antrenman sırasında birlikte kullanılabilir. Birlikte kullanılan bu iki takviyede günlük alım ortalama 8 gramdır. 3 gram BCAA kullanılabilirken, 5 gram da Glutamin tüketilebilir. Birlikte kullanılan BCAA ve glutamin, antibiyotik etkiyi arttırır. Kas kütlesinin kendini geliştirmesine ve onarmasına katkı sağlar. Antrenmanlar genellikle set hareketlerle yapılır. Set aralarında kaslar kendini ne kadar çabuk iyileştirirse yapılan antrenmandan da o denli verim alınır.
BCAA mı Glutamine mi Kas Gelişimi için Daha Faydalıdır?
İskelet kaslarının yüzde 60’ında glutamin bulunur. İçeriğinde barındırdığı hidrojen sayesinde kaslara nitrojen taşır. Özellikle L-glutamin, protein yapılarına takılabilir. Bu, o proteinler için çok önemli bir kaynak sağlar. Bundan dolayı glutamin enerji kazanmak ve güç toplamak için önemli bir kaynaktır.
BCAA ise vücudun ihtiyacı olduğu amino asitleri barındırmaktadır. Bu amino asitler esansiyel amino asitler oldukları için BCAA takviyeleri ile alınabilir. Kaslardaki protein sentezinde yer alarak kan şekerini düzenler. Sporcular BCAA’ları kas kütlelerini geliştirmek için kullanır. Kas gelişimi için her iki takviye de oldukça faydalı olsa da BCAA sporcuların kullanımı açısından kaslar için daha fazla artı özellik taşır.
BCAA ve Glutamin Karışımının Faydaları Nedir?
BCAA ve glutamin amino asitleri birlikte kullanıldığında antikatabolik etkiyi arttırır. Bu etkinin artması ile kas kütlelerinde artış olur. Aynı zamanda antrenman sırasında yorulan kaslar kendini çok daha kolay bir şekilde toparlar. Bu iki takviye hücre yenilenmesinin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesine neden olur. Spor sırasında rejenerasyon işlemi çok daha hızlı olur ve antrenman performansı artar.
BCAA ve glutamin ikilisi bir araya getirildiğinde amonyak yoğunluğu nedeni ile glutamin doğrudan BCAA’yı etkiler. BCAA ve glutamin kullanımı kas yapımını ve antrenman performansını arttırır.
Glutamine ve BCAA Arasındaki Fark Nedir?
BCAA ve glutamin benzer özelliklere sahip olsalar da aralarında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farklar şunlardır:
- BCAA’lar vücutta takviyeler ya da gıda yardımı ile alınabilirken, glutamin vücutta doğal olarak üretilebilir.
- Glutamin BCAA’lara göre kas kütlesine daha az katkıda bulunur.
- BCAA’lar temel amino asitlerden oluşur. Glutamin ise vücutta sentezlenebilen amino asittir.
Glutaminin BCAA'dan Daha İyi Olduğu Yönler Nedir?
BCAA gibi pek çok faydası bulunan glutamin, bazı yönleri ile BCAA’dan daha fazla olumlu etki göstermekledir. Glutamin, bağışıklık sistemini destekleyici etkiye sahiptir. Besinlerin bağırsaktaki sentezini kolaylaştırır. Vücuttaki protein depolarını korur.
BCAA'nın Glutamine'den Daha İyi Olduğu Yönler Nedir?
Sporcu beslenmesi düşünüldüğünde BCAA’lar glutaminlere göre daha fazla olumlu etkiye sahiptir. Özellikle kas kütlesini onarmak ve arttırmak için kullanılan takviyelerde BCAA daha güçlü bir etkiye sahiptir.
Egzersiz sırasında ve sonrasında ortaya çıkan yorgunluk da BCAA kullanımı ile azaltılabilir. Antrenman temposu yüksekse buna bağlı olarak bazı takviyelerin kullanılması gerekmektedir. BCAA’lar da bu takviyelerden biridir.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın