Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
BCAA Faydaları Nelerdir? BCAA Ne İşe Yarar?Yorum Ekle
0

BCAA Faydaları Nelerdir? BCAA Ne İşe Yarar?

Açılımı “Branch Chain Amino Acid” olan BCAA, yaygın olarak kullanılan protein türlerinden biridir. Kas yenilenmesi ve kas yapılanmasında BCAA önemli bir rol oynar.
5 dk. da okunurFit1001 Editör08 Şub 20220 Yorum
BCAA Faydaları Nelerdir? BCAA Ne İşe Yarar?

Açılımı “Branch Chain Amino Acid” olan BCAA, yaygın olarak kullanılan protein türlerinden biridir. Kas yenilenmesi ve kas yapılanmasında BCAA önemli bir rol oynar. Özellikle vücut yapan insanların beslenme programlarında takviye gıda olarak BCAA kullanılır.

BCAA vücudun protein ihtiyacını karşılar. Özellikle sporcuların, yoğun antrenmanlardan sonra kas kütlelerini korumaları adına proteine ihtiyacı vardır. BCAA’nın içeriğinde izolösin, valin ve lösin adı verilen amino asitler vardır. İnsan vücudu genel olarak bu amino asitlere ihtiyaç duyarlar. Vücutta üretilemeyen bu amino asitleri mecburen ek takviye besinlerle alınabilir. 

Antrenman sırasında BCAA kaslara enerji sağlar. Kaslardaki protein sentezinde görev alır ve kan şekerini düzenler. Kaslardaki ve karaciğerdeki şeker oranını koruyarak hücrelerin ihtiyaç duyduğu şekeri kandan almasına yardımcı olur. BCAA kullanan bir sporcunun kas yorgunluğu azalacağı için kas kütlesi kazanımı daha fazla olacaktır. 

Daha geniş tanımları ile BCAA faydaları şunlardır:

1. Antrenmandaki Yorgunluğu Azaltır

Antrenman sonrasında ve antrenman sırasında kasların kendisini onarması gerekmektedir. Kaslar, antrenman sonrasında kortizon etkisine maruz kalır. Aşırı yıpranmalar, kasların güçsüz hale gelmesi gibi etkenler kas çözülmelerine neden olabilir. Kas görüntüsünü mükemmel hale getirmek için antrenman sonrasında BCAA kullanmak gerekmektedir. Yorgunluğu en az seviyeye çeken BCAA, yıpranan kas liflerinin iyileşmesine de yardımcı olur. Antrenman sonrası tüketebileceğiniz 5-50 gramlık BCAA yeterli olacaktır. 

Glutamine Karpuz

BigJoy Sports BCAAPro 4:1:1 Ripped Cola 432 g

Ürünü İncele

2. Kas Onarımını Hızlandırır

BCAA’ların en önemli özelliklerinin başında kas onarımını hızlandırması gelir. Özellikle vücut geliştirme ile uğraşan bireylerde kaslara birden fazla yük biner. Kas kütleleri de belirli bir dayanma gücü olan yapılardır. BCAA kas onarımını hızlandırır ve kasların kaybettiği enerjiyi hızlı bir şekilde geri kazandırır. 

3. Kas Ağrılarını Azaltır

Antrenman sonrası kullanılan BCAA, kas ağrılarını azaltır. Özellikle halk arasında hamlık olarak da bilinen durum, spora yeni başlayanlar için ilk birkaç antrenman sonrası ciddi kas ağrılarının oluşmasına neden olabilir. BCAA kas ağrılarının süresini ve şiddetini azaltır. 

4. Kas Kütlesini Arttırır

BCAA’larda bulunan amino asitlerden biri lösin içermektedir. Lösin, vücudun kas protein sentezinde görev alır. Yapılan bilimsel çalışmalarda, yoğun spor aktivitesi sonrasında 5-6 gram BCAA alımı kas protein sentezinde yüzde 22 oranında artışa neden olur.

5. Kas Kaybını Azaltır

Kas kaybı ve yıkımını engeller. Kas proteinleri sürekli olarak parçalanır. Bu parçalanmadan sonra yeniden sentezlenir. Protein parçalanması kas protein sentezinden fazla ise kas kaybı gerçekleşir. Kas kaybı görülen bir birey yetersiz beslenme sonucunda da bu sıkıntıyı yaşıyor olabilir. 

Kas proteinlerinde yer alan esansiyel amino asitlerin yüzde 35’ini BCAA oluşturur. Kas kaybını önlemek için kaybolan amino asitleri yerine koymak çok önemlidir. Bunu yapabilecek olan besin takviyesi ise BCAA’lardır. 

6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde BCAA önemli bir yardımcı elemandır. Amino asitler vücut yağlarının seviyesini düzenlemektedir. Bu da vücut içindeki yağ oranını doğrudan etkileyebileceği anlamı taşımaktadır. Antikorların birçoğu amino asitlerden oluştuğu için hastalıklara karşı bağışıklığı çok daha fazla güçlendirir. 

7. Karaciğeri İyileştirir

BCAA karaciğer yerine kasta metabolize olduğu için karaciğere olumsuz bir etkisi yoktur. Karaciğer yağlanması olan birinde hayvansal temelli protein alımı kısıtlandırılmalıdır. Ancak spor yapan birinde proteini kısıtlamak kas kazancını arka plana atar. BCAA kullanımı karaciğeri yormadan kas gelişimi için gerekli olan sentezi sağlar. 

8. Testosteron Seviyesini Arttırır

Direnç egzersizi yapan bireyler için en önemli hormonlardan biri anabolik hormondur. Anabolik hormonlar içinde yer alan testosteron hormonu da kasların gelişimi için gereklidir. BCAA takviyesi almak testosteron hormonunun salgılanmasını sağlar. 

Antrenman öncesi BCAA almak, testosteron üzerinde olumlu etkilere sahiptirler. Kas gelişiminde kortizon düşük, testosteron yüksek olmalıdır. Antrenman sırasında BCAA almak kortizonu düşürürken testosteronu arttırır. 

9. Yağ Yakımını Arttırır

BCAA’lar tek başına yağ yakmak konusunda etkili olmasalar bile yağ kaybetmeye yardımcı olan besinlerle tüketildiğinde çok daha fazla yağ yakımına yardımcı olur. Düşük karbonhidratlı bir diyet programında BCAA kullanımı glikojen seviyesini korurken insülin duyarlılığını arttırır. Böylece yağ yakımı desteklenir.

BCAA Faydalarından Alınan Verim Nasıl Arttırılır?

BCAA’ların faydalarından daha fazla yaralanmak için doğru dozda tüketilmesi gerekmektedir. BCAA hem doğal besinlerden hem de besin takviyesi olarak hazırlanan tablet ve tozlardan alınabilir. Eğer doğal besinlerden BCAA takviyesi almak istiyorsanız bunu beslenme düzeninize adapte edecek şekilde uygulamanız gerekmektedir. 

Yüksek dirençlerde egzersiz yapıp kas kütlesi kazanmak isteyenler ise antrenman öncesi, sonrası ve sırasında günlük dozajı aşmayacak şekilde BCAA takviyesi kullanabilir. Hem kadınlar hem de erkekler için belirlenen ve farklılıklar bulunan ekstra bir kullanma talimatı bulunmamaktadır. 

BCAA Nasıl ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?

BCAA’ları antrenmana başlamadan ve antrenman bittikten sonra kullanmak işe yarar sonuçlar verir. Antrenmana başlamadan evvel iki saat kadar önce beslenme takviminize uygun olarak BCAA tüketebilirsiniz. Kaslarınızdaki kortizon seviyesini düşürerek spor sırasında kas kütlesi kaybetmezsiniz. Antrenmandan önce tüketilecek BCAA miktarı 5-10 gram kadar olmalıdır.  

Antrenman sonrasında tüketilecek olan BCAA ise kas kütlesini onarmaya yardımcı olur. Antrenman sonrası da tıpkı öncesi gibi 5-10 gram BCAA tüketimi yeterli olacaktır. 

BCAA’yı bir besin takviyesi olarak almak isteyen biri sporcu içeceği veya suyuna toz halde koyabilir. Tablet kullananlar ise bol su ile tableti yutmalıdır. Sporcu bu noktada günlük dozu aşmamaya özen göstermelidir. BCAA, su ile karıştırılabildiği gibi süt ile de karıştırılabilir. Bu noktada damak tadı kadar besin profili de oldukça önemlidir. Süt, BCAA’dan alınan protein miktarını arttıracaktır. Ancak süt suya oranla kalorili bir besindir. Kalori almak istemeyenler için su ile kullanımı önerilmektedir. 

BCAA ve Diğer Supplementler ile İlişkileri Nedir?

BCAA’da tıpkı diğer supplementler gibi sporcu sağlığı ve gelişimi için önemlidir. BCAA kullanılırken farklı supplementler de kullanılabilir. Dozaj aşılmadıktan sonra BCAA herhangi bir olumsuz yan etki göstermemektedir. 

BCAA’yı diğer supplementlerden ayıran özellik içerdiği 3 amino asit zinciridir. Bu amino asitler vücut tarafından üretilemediğinden besinler aracılığı ile alınır. Bundan dolayı BCAA’yı hem tablet ve toz halindeki supplementlerden hem de kırmızı et, süt gibi beyaz etlerden alabilirsiniz. 

 

 

      

0
antrenman sonrasıkasperformans ve güç

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin