Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Bal Kabağının Faydaları Nelerdir?Yorum Ekle
0

Bal Kabağının Faydaları Nelerdir?

Bal kabağının faydaları nelerdir? Bal kabağı çok kalorili bir besin midir?
11 dk. da okunurFit1001 Editör01 Mar 20230 Yorum
Bal Kabağının Faydaları Nelerdir?

Balkabağının faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Kabak çekirdeği antrenman sonrası toparlanmayı destekler.
  • Karaciğerinizi korumaya yardımcı olabilir.
  • Kabak sağlıklı tansiyonu destekler.
  • Kabak sağlıklı kolesterolü destekler.
  • Kabak sizi düzenli tutabilir.
  • Kabak, sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir.
  • Kabak, kan şekeri iniş çıkışlarından kaçınmanıza yardımcı olur.
  • Kabak, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kabak sağlıklı yaşlanmanıza yardımcı olur.
  • Balkabağı parlak bir cilde destek olur.
  • Kabak kronik hastalık riskini azaltır.

İster bir salatanın üzerine ekleyin ister yoğurda karıştırın, kabak çekirdeği antrenmandan sonra eklemek için harikadır. İyi dengelenmiş bir atıştırmalık veya öğünün bir parçası olarak egzersiz yaptıktan sonraki 45 dakika içinde onları yemeyi öneren uzmanlar ‘’Kabak çekirdeği, iyileşme için önemli olan iki besin olan çinko ve protein sağlar.’’ diyor.

Kabak karaciğeri destekler. Karaciğerin yağ, protein ve karbonhidratları parçalamak, zararlı bileşenleri kan dolaşımından uzaklaştırmak ve gerekli vitaminleri ve besinleri depolamak dahil olmak üzere 500'den fazla işlevi vardır.

Uzmanlara göre, meyve, sebze ve antioksidan bakımından zengin yiyecekler (balkabağı gibi) hem diyet için uygun hem de karaciğer fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olabilir. 

Uzmanlar, balkabağının lif, potasyum ve C vitamini içerdiğini ve ayrıca doğal olarak sodyum bakımından düşük olduğunu ve bunların hepsinin sağlıklı kan basıncını desteklediğini söylüyor.

Uzmanlara göre, çözünür lif esasen bir sünger gibi davranarak zararlı LDL kolesterolü temizler. Araştırmalar, arter duvarlarında çok fazla "kötü" kolesterol birikmesinin kan akışını azaltabileceğini ve kalp hastalığı riskinizi artırabileceğini gösteriyor.

Uzmanlar, kabaktaki diğer lif türü olan çözünmez lifin sağlıklı sindirimi desteklediğini söylüyor.

Kabak çekirdeğinde bulunan çinko başka bir sindirim güçlendirici olarak karşımıza çıkar. Çinko, sindirim süreçlerinde yer alan enzimlerin sorunsuz çalışmasına yardımcı olur.

Uzmanlar, balkabağının yüksek lif içeriğinin bir başka avantajı olarak tokluğu (tokluk hissini) teşvik ettiğini söylüyor. Bunun da daha az kalori almanız anlamına geldiği belirtiliyor.

Ayrıca birçok bitki bazlı gıda gibi kabak da yüksek su hacmine sahiptir ve bu da kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur.

Uzmanlar, kabak iyi bir lif kaynağı olduğu için kan şekeri düzeylerini yönetmeye yardımcı olabilir diyor. Bu sadece enerji seviyeleri ve kilo yönetimi için bir artı değil, aynı zamanda diyabet riskini uzun vadede önlemek için de harikadır. Kan şekerinizi yönetmek, diyabet geliştirme şansınızı artırabilen obezite ve karaciğer hasarı gibi risklerinizi azaltır.

Bal kabağının kan şekeri dengeleyici özelliklerinden yararlanmak için, yararlı etkilerini ortadan kaldırabilecek yüksek miktarda şekerle eşleştirmekten kaçının. Arada bir dilim yemekte sorun yok ama kabaklarınızı çorba ve makarna gibi tuzlu yemeklerde de yemeyi deneyin.

Ellerinizi yıkamanın yerini tutmasa da balkabağı, içerdiği yüksek A ve C vitaminleri (her ikisi de antioksidan) ve çinko nedeniyle bağışıklık sisteminize ciddi faydalar sağlayabilir. Antioksidanlar, bağışıklık tepkisinde yer alan hücrelerin hasar görmesini önleyerek vücutta hastalığa neden olan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Uzmanlar, bu besinleri gıdalarınıza dahil etmenin, bağışıklığı artırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kabaktaki antioksidanlar, vücudunuzun soğuk algınlığıyla savaşmasına yardımcı olmanın yanı sıra, vücudunuzun serbest radikallerin verdiği her türlü hasarı önlemesine de yardımcı olur. Uzmanlar, sonuç olarak balkabağı tüketiminin, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik durumlardan kaçınma şansınızı daha çok artırdığını söylüyor.

Pürüzsüz bir cilde sahip olmanın isteğindeyseniz, kabak yeni en iyi arkadaşınız olabilir. Campbell, "Çiğ ve pişmiş balkabağı, mükemmel bir A vitamini kaynağı ve iyi bir C vitamini kaynağı sağlar ve bu besinlerin her ikisi de cilt sağlığı için harikadır [kuru bölgeleri yumuşatmak ve pürüzsüzleştirmek için]." diyor Campbell. Kabak ayrıca iltihabı azaltmak ve yara iyileşmesini hızlandırmak için antioksidan özelliklere sahip beta-karoten içerir, diye açıklıyor.

A vitamini bakımından zengindir

Bu besinlerin içerdiği Provitamin Beta-karoten’dir. Beta-karoten karaciğerlerimizde depolanır. İhtiyaç halinde vücudumuz Beta-karoteni karaciğerde A vitaminine dönüştürülür. Hayvansal kaynaklı besinler A vitaminini kendi formunda içerirken; bal kabağı gibi bitkisel kaynaklı besinler provitamin olarak içermektedir. 

Bir su bardağı pişmiş bal kabağı ( 245 gr) günlük ortalama alınması gereken A vitamini miktarının %245 ‘ini karşılamakta olduğu belirtilmiştir. 

A vitamininin yetersiz alımı sonucunda, cilt kuruluğu, göz problemleri, gece körlüğü, kısırlık, büyüme ve gelişmede gerilik, yara iyileşmelerinde gecikme, akne gibi birçok sağlık problemi ile karşılaşılabilir. 

A vitamininin doğal besinler ile alımının vücut için birçok faydası olduğu bilinse de takviye olarak (supplement) alımının etkileri kesin değildir. Özellikle hamile kadınların A vitamini takviyeleri konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Hamilelik sırasında vücuda yüksek oranda alınan A vitamini doğum kusurlarıyla ilişkili bulunmuştur.

Vücut direncini arttırır

Bal kabağı, manganez, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve fosfor içeriyor. Aynı zamanda A vitamini bakımından zengin oluşu ve göz sağlığını korumasıyla bilinen balkabağı, içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde vücudun hastalık direncini artırıyor ve mikroplara karşı doğal bir savunucu görevi üstleniyor. Antioksidan özelliği taşıyan bu meyve vücuttan toksinlerin atılmasına çok iyi yardımcı oluyor. Cildin parlak ve canlı görünmesini sağlayan bal kabağı aynı zamanda kötü kolesterolü düşürüyor ve kalp sağlığını koruyor. Bağırsakların düzenli çalışmasında ve sindirimin kolaylaşmasında etkili bir rol oynayan balkabağının stres ve uykusuzluk gibi sorunların giderilmesinde kullanıldığı biliniyor.

Antioksidan özelliği vardır

Serbest radikaller vücudumuzun metabolik süreci sırasında üretilen yan ürünlerdir. Bu yan ürünler, kararsız yapıda oldukları için kararlı hale gelebilmek için hücrelerimize saldırarak vücudumuzda hasarlara neden olabilmektedir. Vücutta fazla miktarda artmış olan serbest radikallerin kronik birçok hastalığa sebebiyet verebileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. 

Antioksidanlar ise serbest radikallere karşı savaşarak vücudumuzu korumaya yardımcı olurlar. Bu nedenle antioksidan içeren besinler doğal olarak vücudumuza alınması sağlığımız için oldukça önemlidir. Bal kabağı beta-karoten içeriği başta olmak üzere alfa-karoten, beta-kriptoksantin içeriği güçlü antioksidan kaynağı olan besinlerden biridir.

Bal kabağında bulunan yüksek seviyelerde bulunan beta karoten gibi antioksidanların barındırarak akciğer veya prostat kanseri gibi belirli kanser türlerine karşı koruma sağlamaktadır. Bal kabağı, doğru tüketimle beraber kanser riskine karşı sizleri korur. Aynı zamanda içeriğindeki karotenoid, A ve E vitaminler sayesinde meme kanserine karşı savaşmaktadır.

Kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur

Antioksidan özelliği taşıyan balkabağı vücuttan toksinlerin atılmasına yardım etmektedir. Cildin parlak ve canlı görünmesini sağlayan balkabağı aynı zamanda kötü kolesterolü düşürür. Bunun yanı sıra balkabağı kalp sağlığını da koruyor. Bağırsakların düzenli çalışmasında ve sindirimin kolaylaşmasında etkili bir rol oynayan balkabağının stres ve uykusuzluk gibi sorunların giderilmesinde kullanıldığı biliniyor.

Bal kabağı, potasyum ve lif içeriği zengin bir besindir. Amerikan Kalp Derneği’nin açıklamalarına göre; potasyum, sodyumun etkisini azaltması sayesinde hipertansiyon yani yüksek kan basıncı olan kişilere faydalı bulunmuştur. Ayrıca potasyumun kan damarlarının gerilimini azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir. Bu özelliği ile potasyum bakımından yeterli bir diyet uygulamak, kalp ve damar sağlığı açısından faydalıdır. Sebze ve meyveler potasyum açısından zengin besinlerdir. Bal kabağı da yüksek potasyum içeriği ile bilinen besinlerdendir. 

Tıp ve sağlık konularında bilime dayalı tavsiyeler sunan Tıp Enstitüsü Mayo Clinic; 50 yaş altı yetişkinler için günlük alınması gereken lif miktarını kadınlar için 25 gr, erkekler için ise 38 gr olarak belirtmiştir. 1 su bardağı pişmiş balkabağı 3 gr lif içermektedir. Yeterli miktarda lif alımı, VLDL ve LDL (kötü kolesterol) seviyeleri ile total kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca kan basıncını ve inflamasyonu azaltarak kalp ve damar sağlığı için faydalı olabilmektedir. Yüksek lif içeriği sayesinde kalp ve damar sağlığı açısından koruyucu rol üstlenen balkabağı kış aylarında beslenme programlarında bulunması gereken besinlerdendir. 

Bal Kabağının Zararları Nelerdir?

Yararları boyutundan büyük olan balkabağının insan vücuduna zarar veren herhangi bir yönü bulunmamaktadır. Sadece bazı bünyelerde nadir de olsa alerjik reaksiyon yaratabilir. Yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişilerde ise problem yaratmanın aksine dengeleyici bir işlev görür. Bal kabağı gereğinden fazla süreli olarak pişirmek de vitamin kaybetmesine sebep olabilir. Bu yüzden pişirme süresi olarak 45 dakika ya da 1 saati aşmamaya dikkat etmek gerekir. Ayrıca soymadan önce arınması için iyice yıkamak ve temizlemek hijyen yönünden oldukça faydalı olabilir.

Bal kabağı yapılan birçok araştırmanın konusu olmuş, ancak ciddi sayılabilecek bir yan etkisi olduğu tespit edilmemiştir. Ancak, aşırı tüketim durumunda, her doğal üründe olduğu gibi bal kabağında da yan etkiler doğabilir. Aşırı tüketim durumunda vücutta gereksiz A vitamini depolaması yaşanabilir. Bunun dışında bazı zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir.
  • Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
  • Bal kabağı, hamile ve emziren annelerde mümkün olduğunca, uzmanlara bilgi verilerek tüketilmelidir.
  • Bal kabağı aşırı tüketilmediği durumlarda, önemli yan etkiler göstermez. Doğada en az yan etkilere sahip meyvelerin arasında yer aldığından, gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Bal Kabağı Çok Yenirse Ne Olur?

Campbell, balkabağının yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini açısından da özellikle yüksek olduğunu ve vücudun fazla miktarda karaciğerde depoladığını söylüyor. Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, makul miktarda A vitamini sağlıklıdır, ancak çok fazlası toksik hale gelebilir (hipervitaminoz A olarak da bilinir) ve baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve bulanık görme ile sonuçlanabilir.

Sedef hastalığını tedavi etmek için bir retinoid veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, balkabağı alımınızı önlemek veya sınırlamak isteyebileceğinizi de belirtmekte fayda var. Campbell, "Bu ilaçlar A vitaminden yapılır ve çok fazlası hipervitaminoz A'ya yol açabilir" diyor. "Her gün balkabağı yemeyi seçerseniz, aldığınız herhangi bir retinoid ilacına veya A vitamini de içeren diğer yiyeceklere veya takviyelere dikkat edin.

Nadir olsa da araştırmalar hamileyken çok fazla A vitamininin bebekte doğum kusurlarına neden olabileceğini gösteriyor. Çok miktarda A vitamini takviyesi alıyorsanız daima doktorunuzla konuşun.

Son olarak, çok fazla kabak beta-karoten nedeniyle cildinizi sarı-turuncu bir renge çevirebilir, diye ekliyor Campbell. Ama panik yapmaya gerek olmadığını da belirtiyor. Renk değişikliği mutlaka zararlı değildir (sadece idealden daha az) ve beta-karoten alımınızı azalttıkça kendi kendine kaybolacaktır, diye açıklıyor.

Bal Kabağı Tüketerek Diyet Yapılır mı?

Bal kabağının yağ ve kalori oranı az olduğundan diyet listesine eklemek için idealdir. Kilo vermek isteyenler bal kabağı tüketmeyi tercih edebilir. Çünkü bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir. Ayrıca metabolizmayı hızlı çalıştırmak ve kolay yağ yakımı sağlamak için balkabağı oldukça faydalıdır.

Kabak tatlısı kalori değeri düşüktür; temelinde şekerle pişirilmiş ve ardından fırınlamış bir meyvedir. Eğer diyet yapıyor ve fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, bu süreçte kabak tatlısı tüketmenizde bir sakınca yoktur.

İnce dilimlenmiş kabaklardan oluşan 1 orta porsiyonu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Ancak ekstradan ilave edeceğiniz ceviz, fındık, tahin veya kaymak gibi eklemeler tatlının kalori ve yağ oranını yükseltecektir.

Bal kabağı; A vitamini, lif, kalsiyum, potasyum, sodyum gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin bir meyve olduğu için sütlü tatlılardan sonra diyet menülerine eklenebilecek niteliktedir.

Kabak tatlısı şeker oranı yüksek bir tatlıdır. Yedikten sonra, gün içinde şeker tüketiminizi kısıtlamalısınız. Dilerseniz rafine şeker yerine bal ilavesi yaparak farklı bir yorum katabilirsiniz.

Günün erken saatlerinde, aktif olmak ve porsiyonu dengede tutmak koşuluyla kabak tatlısı kilo aldırmaz, denilebilir. Özetle, kabak tatlısı kalori değeri bakımından kilo aldıran yahut sağlığı tehdit eden bir tatlı değildir; porsiyonlarınıza ve ek malzemelerin oranına dikkat ettiğiniz takdirde bu anlamda bir sorun yaşanmayacaktır.

Bal Kabağı İçerisinde Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşımıza çıkan balkabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. 

Enerji deposu olarak isimlendirilen bal kabağının içerisinde bulunan vitaminleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yoğun seviyede alfa ve beta karoten içermektedir. Bu karotenoidler antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemine önemli destekçilerdir. 
  • İçeriğinde kuvvetli bir A vitamini deposu barındırır ve içeriğinde bulunan zeaksantin adlı karotenoid ile göz sağlığını korur.
  • Yoğun miktarda içeriğinde C vitamini bulunur, bedeni bakterilere, hastalık oluşturan mikroplara karşı savunur.
  • C vitamini sayesinde ile kolajen üretimini destekler, cildin daha genç görünmesini sağlar.
  • İçeriğinde Omega-3 bulunur, hafızayı güçlendirir.
  • Bal kabağının içeriğinde L-tryptophan adlı madde bulunur. Bu sayede anksiyete gibi psikolojik hastalıklara karşı etkilidir.
  • Potasyum açısından da oldukça zengindir, kan basıncının düzene girmesine katkı sağlar. Potasyum; kan damarı ve arterlerin rahatlamasını sağlayarak kalpte oluşan sıkıntı minimuma iner ve kan basıncı azalır.
  • B1, B3, B6, Pantotenik asit gibi birçok vitamini; folik asit, fosfor, demir gibi minerali yapısında bulundurur.
  • İçeriğindeki kalsiyum, manganez, magnezyum, bakır, demir ve fosfor ile kemik dokularındaki hasarın iyileştirilmesine, kemik gelişimine destek olur ve böbrek taşı oluşumunu engeller.

Bal Kabağı Nasıl Tüketilmeli?

Her gün balkabağı yemek güvenli ve sağlıklıdır, ancak bazı uzmanlar birkaç nedenden dolayı günde yalnızca bir porsiyona (yaklaşık yarım bardak konserve balkabağı ve bir bardak çiğ balkabağı) bağlı kalmayı öneriyor.

Yine uzmanlar kabaklar sizin için harika olsa da oldukça fazla miktarda lif içerirler diyor. Bu, yüksek lifli bir diyete alışık olmayan kişilerde gaz ve şişkinlik yaratabilir diye belirtiyorlar.

Yine de bu, kabaklardan tamamen kaçınmamız gerektiği anlamına gelmez. Uzmanlar, balkabağının bu yan etkilerini azaltmak için lif alımınızı kademeli olarak artırmak ve zamanla daha yüksek lifli gıdalara doğru yavaş yavaş ilerlemek olduğunu söylüyor.

Balkabağı içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bunun ile birlikte kişinin sağlığına birçok faydası bulunur. Ancak bal kabağını doğru şekilde tüketmek önemlidir. Bal kabağı tüketilirken dikkat edilmesi gereken püf noktaları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Vitamin ve mineral kaybı yaşanmaması ve sağlığa daha yararlı olabilmesi   kabuğunun tüketileceği zaman soyulması ve doğranması gerekir. Böylece içeriğinde bulunan el değerlerin kaybı engellenir.
  • Tüketmeden evvel yoğun miktarda ve uzun zamanlı sıcaklığa maruz bırakılmamalıdır. Fırınlanarak ya da buharda ufak zamanlı pişirilmelidir. Böylece vitamin ve mineral kaybı minimum orana iner.
  • Tatlısı yapılırken, rafine şekerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine pekmez veya bal tercih edilebilir.
  • Bal ve pekmezi, balkabağını pişirdikten sonra üzerine dökmeniz daha yararlıdır.
  • Diyabet hastaları çok fazla tüketmemelidir.

Bal Kabağı Ne Sıklıkla Tüketilmeli?

Balkabağı uzmanlar tarafından her gün yenilmesinin uygun olduğunu söylemektedirler. Her ne kadar her gün tüketimi faydalı olsa da dengeli tüketimi oldukça önemlidir. Fazla alımı da zararlı olabilmektedir. 

Bal Kabağı Kaç Kaloridir?

80 gr haşlanmış bal kabağı içerisinde şu besin değerleri yer almaktadır:

  • 10 Kalori
  • 0.5 gr protein
  • 0.2 gr yağ
  • 1.5 gr karbonhidrat
  • 1.4 gr şekerler
  • 1.2 gr elyaf
  • 67 mg potasyum
  • 764 mg karoten
  • 6 mg C vitamini
0
sindirim sistemi

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin