Atkins Diyetinin Aşamaları Nelerdir?
Atkins Diyeti, karbonhidratları kontrollü bir şekilde tüketerek uzun süreli kilo vermeye yönelik yapılandırılmış bir diyet türüdür. Ve bu sadece kilo vermekten daha fazlasıdır. Bu sizin tüm sağlığınız ile doğrudan ilişkilidir. Aslında, kilo vermesi gerekmeyen birçok insan, sunduğu sayısız sağlık yararı nedeniyle Atkins diyetini benimsemektedir. Alınan karbonhidratların kalitesi ve miktarı hakkında bir karbonhidrat farkındalığı geliştirmek oldukça önemlidir. Kişisel karbonhidrat tüketim eşiğinizi belirleyin. Vitamin ve mineral takviyesi ile orta düzeyde egzersiz, günlük rutininizin bir parçası olmalıdır.
Uyulması gereken bazı kurallar olsa da, Atkins diyeti çok esnektir ve çok çeşitli diyet alışkanlıklarına ve yaşam tarzlarına uyum sağlamak için çok çeşitli seçenekler sunar. Atkins, herkese uyan tek bir diyet değildir; metabolizmanıza göre uyarlanmış kişiselleştirilmiş bir beslenme planıdır. Kişisel karbonhidrat tüketim eşiğinizi öğrenmelisiniz. Bu sayede ideal hedef kilonuza ulaşabilir ve açlık sancıları olmadan kilonuzu koruyabilirsiniz.
Atkins diyetinde dört adet aşama bulunmaktadır. Aşağıda Atkins diyetinin aşamaları listelenmiştir.
- Faz 1 : İndüksiyon
- Faz 2 : Dengeleme
- Faz 3 : Ön Bakım
- Faz 4 : Hayat Boyu Koruma
Atkins Diyetinin nihai hedefinin, kalıcı yeme şekliniz olması gereken Faz 4 ‘e ulaşana kadar her aşamada ilerlemeniz gerektiğini hatırlamak çok önemlidir. Aşamaları değiştirmek, sağlıklı bir kiloya ulaşmanıza ve bunu korumanıza, mükemmel beslenme alışkanlıkları geliştirmenize, daha iyi hissetmenize ve kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar için risk faktörlerini azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Faz 1: Indüksiyon
Atkins diyetinin ilk aşaması, karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmaya odaklanır. Programın en kısıtlı aşamasıdır, ancak karbonhidratlardan yeterli kalori alınmadığında vücudunuz enerji için yağ yakmaya başlayacağından, aynı zamanda en hızlı kilo kaybına da yol açan aşamadır. Kaybedecek çok kilonuz varsa, en az iki hafta İndüksiyonda kalmalısınız. Kilo vermeniz gerekmiyorsa ve bunun yerine bu aşamayı abur cubur ve şeker bağımlılığından kurtulmak için kullanmak istiyorsanız, kilo vermekten kaçınmak için kalori alımınızın çok yüksek olduğundan emin olun. (Kadınlar günde en az 2.000 kalori, erkekler ise günde 2.800 ila 3.000 kalori tüketmeli.)
Özetlemek gerekirse, İndüksiyon'a girdiğinizde şunları yapacaksınız:
- En az iki hafta boyunca karbonhidrat tüketimini karbonhidratlardan alınan günlük 20 gram net karbonhidrat ile sınırlayın.
- Balık, kümes hayvanları, yumurta, kuzu ve sığır eti gibi protein ve yağı karıştıran yiyecekler bol bol tüketin, bazı sert peynirler karbonhidrat içerdiğinden ölçülü tüketilmelidir.
- Tekli doymamış, çoklu doymamış gibi çeşitli sağlıklı doğal yağlar tüketin, ancak sentezlenmiş trans yağlardan uzak durun.
- Karbonhidratlar, yapraklı yeşil sebzeler gibi besin açısından yoğun gıdalar şeklinde tüketilmelidir.
- Her gün en az sekiz bardak su için.
Sindirim için vücudunuzda karbonhidrat bulunursa metabolizmanız, önce karbonhidratları yakar. Ancak vücutta karbonhidrat bulunmuyorsa yağ yakımı meydana gelir. Bu durum kilo vermeye neden olur. İndüksiyon, hızlı ve dramatik bir şekilde kilo vermenin harika bir yoludur, ancak bunun yalnızca başlangıç aşaması olduğunu hatırlamak çok önemlidir. Aşama 1'de çok uzun süre kalırsanız sıkılmak kolaydır. Her zaman geri dönüp İndüksiyonu tekrarlayarak ağırlığınızı azaltabilirsiniz.
Faz 2: Dengeleme
Faz 2 aşamasına geçtiğinizde kilo verme oranınız doğal olarak yavaşlayacaktır. Faz 2'de ilk hafta günlük karbonhidrat alımınızı 20 gramdan 25 grama çıkaracaksınız; gelecek hafta, günde 30 gram Net Karbonhidrata yükseleceksiniz, vb. Kilo kaybınız yavaşlayana kadar karbonhidrat alımınızı haftalık olarak artırın. Faz 2 sırasında, hala kilo verirken ne kadar karbonhidrat yiyebileceğinizi öğreneceksiniz. Buna kişisel karbonhidrat dengeniz denir.
Faz 2'ye girdiğinizde, nişastalı olmayan sebzeler (ör. kuşkonmaz, brokoli), meyveler (ör., ahududu ve çilek), kuruyemişler ve tohumlar (ör., fındık ve badem) ve peynirler gibi besleyici değeri yüksek yiyecekleri yeniden sunmaya başlayabilirsiniz. Aşama 2, 5 ila 10 kilo verene kadar sürer. Faz 2’yi başarıyla tamamladıktan sonra aşamaların üçüncüsüne geçiş yapabilirsiniz.
Faz 3: Ön Bakım
Hedef ağırlığınıza yaklaştığınızda Ön Bakıma geçme zamanı gelmiş demektir. Artık kilo verme hedefinize ulaştığınıza göre, ideal yöntem, yeme alışkanlıklarında kalıcı bir değişime geçişi kolaylaştırmak için kalan birkaç kiloyu nazikçe vermektir. Bu aşama, hedef kilonuza ulaşana ve en az bir ay boyunca bu kiloyu koruyana kadar sürer. Ön Bakım sırasında her hafta günlük öğünlerinize 10 gram daha karbonhidrat ekleyebilirsiniz. Kilo kaybı devam ettiği sürece mercimek ve diğer baklagiller, meyveler, nişastalı sebzeler ve kepekli tahıllar gibi öğünleri kademeli olarak dahil edebilirsiniz.
Hedef kilonuza ulaştığınızda karbonhidrat tolerans seviyenizi buldunuz ve bunu en az bir ay boyunca korudunuz demektir. Bu, kilo alıp vermeyeceğiniz karbonhidrat tüketim miktarıdır ve son aşama olan Ömür Boyu Bakımın geçiş anahtarıdır.
Faz 4: Hayat Boyu Koruma
Atkins Diyeti, büyük ölçüde uzun süreli bakıma dayanır. Metabolizmanıza, yaşınıza, cinsiyetinize, egzersiz seviyenize ve diğer özelliklere bağlı olarak, bu aşamada günlük karbonhidrat gramının tipik sayısı 40 gr ila 120 gr arasındadır. Tutarlı bir şekilde egzersiz yaparsanız, muhtemelen daha yüksek bir karbonhidrat tolerans düzeyine sahip olacaksınız.
Bu noktada müthiş görünecek ve ilerlemeniz konusunda harika hissedeceksiniz. Bununla birlikte, sağlıklı kilolara ulaşacaksınız. Atkins sadece kilo vermekle ilgili değildir. Aynı zamanda, hayatınızın geri kalanı için sağlıklı olmakla ilgilidir. Ömür Boyu Bakım, hayatınızın geri kalanında sağlıklı kalmanıza yardımcı olacak bir programdır.
Atkins Diyetinin Aşamalarının Önemi Nedir?
Atkins diyetinin aşamalarının önemi, bu diyete başlayacak kişilerin hangi aşamada başlaması gerektiğini düşünmeleri anında başlar. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen kişiler bu aşamaları sıkı bir şekilde araştırmalı ve karar vermelidirler. Hangi aşamayla başlayacaklarını belirleyen kişiler bu uygulama için plan yapmalı ve bu plana sadık kalmalıdırlar.
Atkins diyetinin aşamalara bölünmüş olmasının sebebi kilo vermek isteyen insanlar için zaman tasarrufu sağlamak ve bu diyeti uygulayacak kişilerin yapacakları planları desteklemek içindir. Atkins diyeti uygulayan kişiler bu aşamaları takip ederek kendilerinin hangi aşamada olduğunu görmek ve nasıl kilo verilebileceğini bilmek çok önemlidir.
Atkins Diyetinin Hangi Aşaması En Önemlisidir?
Atkins diyetinde her aşama oldukça önemlidir. Ancak 1. aşama olan İndüksiyon bunların en önemlisidir. Çünkü, bu aşama başlangıç aşamasıdır ve bu aşama geçildiği zaman diğer aşamalar rahat bir şekilde geçilebilir. Ayrıca kilo vermenin ve sağlıklı bir vücuda ulaşmanın en kısa yolu bu aşamadadır. İndüksiyon aşaması, diğer aşamalara nazaran daha zor bir aşamadır, fakat daha etkili bir aşamadır.
Atkins Diyetinde Aşamalar Ne Kadar Sürüyor?
Atkins diyetinde spesifik belirli bir zaman dilimi yoktur ancak ortalama olarak 1. aşama 20 gün sürmektedir. 2 ve 3. aşamalar kişinin ne kadar zayıfladığı ile ilgilidir. 4. aşama tamamen kişinin kendi isteği doğrultusunda sürer. İsterse ömrünün sonuna kadar 4. aşamayı takip edebilirler.
Atkins Diyetindeki Diğer Aşamaya Ne Zaman Geçileceği Nasıl Bilinebilir?
Atkins diyetinde aşamalar arasında diğer aşamalara geçiş kriteri verilen kilo ile ilgilidir. 1. aşamayı yaklaşık 20 gün takip ettikten sonra 2. aşamaya geçilir. 2. aşamada 5 - 10 kilo verildikten sonra 3. aşamaya geçilir. 3. aşamada da yeteri kadar kilo verildikten sonra 4. aşamaya geçilir ve 4. aşamanın süresi bireyin isteği doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın