At Kuyruğu Otu Nedir?
At kuyruğu otu şekli itibariyle tilki kuyruğu otu, kuş kuyruğu otu, kırkkilit otu ve katır kuyruğu otu gibi farklı isimlerle anılır. Bazı yörelerde ise zemberek otu, kırk boğum ve çam otu olarak geçmektedir. At kuyruğu otu, 25 ila 60 cm yüksekliğe sahip ve sapı 3 - 6 mm arasında olan ot türüdür. Nemli topraklarda, hendek kıyılarında ve tarla aralarında sıkça yetişir. Nemli ve bataklık yerleri sever ve 50 cm’ ye kadar uzama gösterebilir. Çok yıllık ve otsu bir bitki çeşididir. At kuyruğu otunun içeriğinde saponin, tanen, potasyum, silisik asit ve farklı alkoloidler yer alır. İğne yaprakları gövdesinden ayrıldığından kuruması tamamlanır. Yaprakları saptan ayrılır ve örtüde 1 - 2 gün süresince kurumaya bırakılır. Kuruyan ot, iyice kırılır ve hava almayan kapta muhafaza edilir. At kuyruğu otu zengin içeriğe sahiptir bu sayede vücut sağlığına önemli katkıları bulunur. Özellikle romatizma şikayetlerinde, yaraların iyileşmesi için hücre onarımında, sindirim sisteminin düzenlenmesinde ve bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir. Bununla beraber böbreklerin temizlenmesi ve böbrek taşının önlenmesi, saç köklerinin beslenmesi ve saç dökülmesinin azalmasında etkisi büyüktür.
At Kuyruğu Otunun İçeriğindeki Bileşenler Nelerdir?
At kuyruğu otu, vitamin ve minerallerden zengin bir besindir. İçeriğinde B3 vitamini (Niasin), C vitamini, E vitamini, sülfür, alüminyum, manganez, selenyum, potasyum, fenolik asit, flavonoid ve fenolik asit bulunmaktadır. At kuyruğu otunun 100 gramı 38 kalori değerindedir. 100 gramında 0.21 gram protein ve 0.16 gram karbonhidrat bulunurken yağ bulunmaz. At kuyruğu otunun lif içeriği yüksektir. Güçlü antioksidan etkisi bulunmaktadır.
At Kuyruğu Otu Ne İşe Yarar?
At kuyruğu otu, vücutta birçok fonksiyonun düzenlenmesine yardımcı bir besindir. Vücutta biriken ödemin atılmasını, böbrek yollarının temizlenmesini ve idrar yolu hastalıklarının önlenmesini, içeriğindeki silisik asit sayesinde akciğer hastalıklarının engellenmesini, hücre yenilenmesini artırarak yaralı dokuların iyileşmesini, saç köklerinin beslenmesini ve saç dökülmesinin engellenmesini sağlamaktadır. Bununla beraber kan dolaşımının temizlenmesini, kırık sebebiyle oluşan şişliğin engellenmesini, gut gibi romatizmal hastalıkların önlenmesini, bel ağrılarının önlenmesini ve üst solunum yolu sağlığının korunmasını sağlar. At kuyruğu otu çocuklardaki istem dışı idrar kaçırmanın engellenmesinde oldukça etkilidir. Prostat iltihabı gibi prostat hastalık türlerinden vücudun korunma mekanizmasını güçlendirir. At kuyruğu daha öncesinde Eski Roma ve Yunanlılar tarafından farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Özellikle tüberküloz ve böbrek hastalıklarının tedavilerinde tercih edilen bir besin olmuştur.
At Kuyruğu Otunun Faydaları Nedir?
At kuyruğu otunun temel vücut sağlığını korumak ve bazı hastalıkların oluşum riskini azaltmak gibi faydaları bulunur. At kuyruğu otunun başlıca faydaları aşağıda listelenmiştir.
- Böbrek sağlığını korur ve böbrek taşı oluşma riskini azaltır. Yapılan çalışmalara göre at kuyruğu otunun ürik asit içeriği sayesinde böbrek taşı oluşumunun engellenmesini ve oluşan taşların erimesini sağlamaktadır.
- Diyabet oluşumunu engeller. Günlük düzenli olarak tüketilen at kuyruğu otu, diyabet riskini azaltmakta ve kan şekeri seviyelerinin azalmasını sağlamaktadır.
- Bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltır. İçeriğindeki yüksek antioksidanlar serbest radikal oluşumunu engeller. Bu sayede inflamasyonu azaltır ve ağrı önleyici etkisi bulunur.
- Mesane ve idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesini sağlar. Yapılan araştırmalarda sürekli idrara çıkma problemini ve idrar yolu enfeksiyonlarının belirtilerini azalttığı görülmüştür.
- Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Aynı zamanda kuru öksürük, bronşit, burun tıkanıklığı ve ateş gibi semptomların kaybolmasını sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal etkisi bulunur.
- Gut gibi romatizmal enfeksiyon hastalıklarını tedavi edicidir. Antienflamatuar etkisi sayesinde enflamasyonun önüne geçer ve iyileşme sürecini hızlandırır.
- Kanamanın önlenmesini sağlar. Koagülant etkisiyle dış ve iç kanamayı engeller.
- Bilişsel ve beyin fonksiyonlarının gelişmesini sağlar. Hafızayı kuvvetlendirir ve bellek kayıplarını önler.
1. Vücut Direncini Artırır
At kuyruğu içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve vücut direncinin artmasını sağlar. Aynı zamanda vücuttaki yabancı maddelere karşı antiseptik, antimikrobiyal ve antibakteriyel etki göstermektedir. Grip, bronşit, öksürük, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarından korur. Burun tıkanıklığı ve ateşlenme gibi belirtilerin kaybolmasını sağlar ve iyileşme sürecini hızlandırır. Aynı zamanda antioksidan etkisi sayesinde vücuttaki serbest radikal oluşumunun önüne geçer.
2. Ağız İçerisinde Oluşan İltihaplara İyi Gelir
At kuyruğu otu, ağız ve vücuttaki diğer iltihaplanmaların kısa sürede kaybolmasına yardımcı olur. At kuyruğu otundan hazırlanan karışım ağız içi yara ve aft oluşumunu engeller. Gargara ile diş eti iltihabı tedavisinde sıkça kullanılır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, at kuyruğu otunun ağız içi yara ve aft engelleyici etkisinden yararlanmak için at kuyruğu otu kürünü tavsiye etmektedir. At kuyruğu kürünü hazırlamak için 1 su bardağı kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı at kuyruğu otu eklenir. Ardından karışım 2 dakika kadar daha kısık ateşte kaynatılır. Prof. Dr. Saraçoğlu, karışımın günde 1 ila 2 defa kadar tüketilmesini ve içerisine tatlandırmak için herhangi bir madde eklenmemesini önermektedir.
3. Kronik Öksürüğe İyi Gelir
At kuyruğu otu; kuru öksürük, bronşit, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarının önlenmesinde etkili bir besindir. Öksürük, ateş ve burun tıkanıklığı gibi semptomlarının kısa sürede ortadan kaybolmasını sağlar. Öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerinde at kuyruğu otu çayının günde 2 ila 3 kez birer bardak olacak şekilde tüketilmesi tavsiye etmektedir. Belirtilerin kısa sürede kaybolmasını ve iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlar.
4. Deri Rahatsızlıklara İyi Gelir
At kuyruğu otunun antiseptik ve antienflamatuar etkisinin yanı sıra bakterisit ve silist kaynağı olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Cilt lezyonları, yaralanmalar, cilt döküntüleri, akne ve sivilce tedavisinde at kuyruğu otunun olumlu etkisi bulunmaktadır. Düzenli kullanımında cildin yaşlanmasını geciktirir ve kırışıklık sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve cilt hastalıklarının bitkisel yöntemle tedavi edilmesini sağlar ve iyileşme süreçlerini hızlandırır. At kuyruğu otu cildin daha parlak ve pürüzsüz görünümüne yardımcı olur. At kuyruğu otu sıcak halde kullanılmak isteniyorsa bitki çayı, soğuk tercih edilecek ise cilt temizleme suyu olarak kullanılmaktadır.
5. Yaraları Daha Hızlı İyileştirir
At kuyruğu otunun hücreleri yenileme ve enflamasyonu azaltma etkisi bulunmaktadır. Vücuttaki yaraların iyileşme süresini kısaltır ve yara bölgesindeki iltihaplanmanın önüne geçer. İçeriğinde yer alan antienflamatuar ve analjezik etki sayesinde yaralı bölgedeki iyileşmeyi hızlandırır ve ağrının giderilmesini sağlar. Eklem ve romatizmal hastalıklarda oluşan ağrılı şişliklerin önlenmesini sağlar. İltihaplı yaranın oluşturabileceği enflamasyon durumunu engeller. Artrit hastaları at kuyruğu otunu sıkça tercih etmektedir. Aynı zamanda içeriğinde yer alan hemostatik ve koagülant eki sayesinde iç ve dış kanamayı önler, regl dönemi süresince oluşan aşırı menstruasyonu azaltır. At kuyruğunun bu faydalarından yararlanmak için günde 2 ila 3 defa at kuyruğu çayı tüketimi önerilmektedir.
6. Balgam Söktürücüdür
At kuyruğu otunun balgam söktürücü etkisinden faydalanmak için ağızda gargara ve çalkalama yöntemi uygulanır. At kuyruğu antienflamatuar etkisi sayesinde boğaz, bademcik, ağız boşluğu ve diş eti iltihaplanmalarında oldukça etkilidir. Çocuklarda istemsiz idrar kaçırma problemlerinde ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında tercih edilir. Bununla beraber at kuyruğu otunun kaynatılarak elde edilmesiyle oluşan karışım cilde sürülebilir ve egzama, sivilce, akne ve çıban gibi cilt problemlerinin oluşmasını engeller.
At Kuyruğu Otunun Bel Fıtığına Faydası Nedir?
At kuyruğu otunun bel fıtığına olan faydasından yararlanmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. İlk olarak at kuyruğu otunun temin edilirken taze olmasına özen gösterilmelidir. Aktardan alındığında raf ömrünün en fazla 1 yıl olduğu unutulmamalıdır. Orman kenarında yetişen at kuyruğu otu alınması tavsiye edilmektedir. Bel fıtığı için hazırlanan kürün vücuda masaj yapılarak uygulanması önerilmektedir.
Bel fıtığı için hazırlanacak olan at kuyruğu kürü 1 bardak sıcak su ve 1 yemek kaşığı at kuyruğu otundan oluşur. Kürü hazırlamak için 1 bardak sıcak su içerisine 1 yemek kaşığı at kuyruğu atılarak 5 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Kaynayan karışım ocaktan alınır ve ilk sıcaklığı geçene kadar dinlendirilir. Hazırlanan at kuyruğu otu suyu derin kaseye süzülerek aktarılır. Ardından fıtıklı bölgeye masaj yoluyla sürülür. Sırt bölgesine uygulama aşamasında enseden bel boşluğuna kadar devamlı sürülmesi önerilmektedir. Bu işlem oda sıcaklığında 15 defa daha teklanır. Masajın gün aşırı yapılması önerilir. Arada kalan boş günlerde ise tercihe bağlı ardıç yağı sürülebilir. 1 ay boyunca düzenli yapıldığında faydası görülmektedir.
At Kuyruğu Otunun Saça Faydası Nedir?
At kuyruğu, saç köklerini besleyen ve saçların sağlıklı uzamasını sağlayan doğal bir besindir. Saç derisinin beslenmesini, saç tellerinin güçlenmesini ve içeriğinde yer alan silisyum sayesinde saç dökülmesinin engellenmesini sağlar. Bununla beraber saç uzamasını hızlandırır, yapılan araştırmalarda at kuyruğunun saç uzama süresini kısalttığı görülmüştür. Saçlarda oluşan kepeğin önlenmesinde etkilidir. Zayıf telli saçların güçlenmesini ve daha canlı görünmesini sağlar. At kuyruğu otunun düzenli kullanımında saçta gözle görülür değişiklik yaşanır. İçeriğindeki bileşenler sayesinde saçın derinlemesine temizliğini yapar. At kuyruğu otunun kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Dolaşımı hızlandırıcı etkisiyle saç köklerinin beslenmesini ve güçlenmesini sağlar. Saç derisindeki birikmiş yağların arınmasını sağlar. Saçın kirli ve cansız görünümünü engeller.
At kuyruğu otunun saça olan etkisinden yararlanmak için hazırlanacak saç losyonunun yanında günde bir bardak at kuyruğu çayı içilmesi tavsiye edilmektedir. Saç losyonunu hazırlamak için gereken malzemeler 1 litre su, 2 yemek kaşığı at kuyruğu otu, 2 yemek kaşığı ısırgan otu, 1 yemek kaşığı biberiye, 2 yemek kaşığı lavanta ve 2 yemek kaşığı doğal elma sirkesidir. Karışımı hazırlamak için 1 litre suya tüm bitkiler eklenir ve ağzı kapalı bir tencerede 10 dakika kaynamaya bırakılır. Demlendikten sonra soğutulur ve elma sirkesi eklenir. Hazırlanan karışımın duştan çıkmadan önce saça uygulanması tavsiye edilmektedir.
At Kuyruğu Nasıl Kullanılır?
At kuyruğu genellikle cilt, tırnak ve saç bakım ürünlerinin içeriğinde yer almaktadır. Aynı zamanda vücut sağlığını korumak ve hastalıkların oluşum riskini azaltmak için çay olarak sunulmaktadır. At kuyruğu otu tüketim miktarı ile ilgili kesin bir veri olmamasıyla beraber yapılan çalışmalarda 4 gün süresince 900 mg at kuyruğu otu özütü alan kişilerde diüretik etki oluşturduğu görülmüştür. At kuyruğu otu çay olarak tüketilir fakat kapsül ve tentür formları da mevcuttur.
Fit1001’ de satışta bulunan at kuyruğu içerikli besin takviyesi ve içeriği aşağıdaki verilmiştir.
Lifetime Q- Haremax 60 Tablet’ in içeriğinde yer alan bileşenler sayesinde saç, cilt ve tırnak sağlığının korunmasına yardımcı bir gıda takviyesidir. Takviye toplamda 60 tablet üründen oluşmaktadır. 1 servis ürünü 2 tabletten oluşur.
- Takviyenin 1 servis ürününde 2000 IU A vitamini, 2000 mcg biotin, 600 mg C vitamini, 500 mg inositol, 500 mg B5 vitamini, 300 mg kolin bitartarat, 100 mg at kuyruğu bitkisi, 600 mg folik asit, 200 mg MSM, 50 mg PABA, 200 mg l- sistein, 30 mg B1 vitamini, 30 mg B2 vitamini, 30 mg niasinamid, 20 mg magnezyum, 10 mg B6 vitamini ve 5 mg çinko bulunmaktadır. Günde 2 tablet olacak şekilde yemeklerle beraber kullanımı tavsiye edilmektedir.
At Kuyruğu Otu Nerede Yetişir?
At kuyruğu otu, at kuyruğugiller familyasına ait olan Kuzey yarımkürede ılıman ve arktik bölgede yetişen çok yıllık bitki çeşididir. Nemli toprakların bol olduğu yerlerde, bataklık alanlarda, kumlu ve balçıklı alanlarda ve suya yakın yerlerde yetişmektedir. Çiçek açmazlar ve üremelerini sporla devam ettirirler. Yayılıcı bir tür olduğu için kontrolsüz dikimi yapılmamalıdır.
At Kuyruğu Otu Nasıl Kurutulur?
At kuyruğu otu mayıs ve haziran aylarında su kenarları, bataklık alanlar, nemli topraklar ve kumlu bölgelerde bulunur. Toplamak için toprağa yakın bölgesinden makas ile kesilir. Kesilen dallar demet haline getirilir ve kurutmak için hazırlanır. At kuyruğu otunu kurutmak için gölge ve hava alan ortam gerekir. Hazırlanan demetin yaprakları saplardan ayrılır ve uygun alana asılarak ya da örtüde 1 ila 2 gün süresince kurutulur. Kuruyan dallar ezilerek toz haline getirilir. At kuyruğu otunun kapalı kapalı kavanozda muhafaza edilmesi kullanma süresini uzatacaktır.
Yorumlar (0)
Yorum Yapın