Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Asparajin Nedir?Yorum Ekle
0

Asparajin Nedir?

20 temel amino asitten biri olan asparajinin vücuttaki etkileri nelerdir? Hangi besinlerde bulunur?
6 dk. da okunurFit1001 Editör30 Mar 20220 Yorum
Asparajin Nedir?

Proteinleri oluşturan 20 amino asitten biri olan asparajin, merkezi sinir sistemini korumaktadır. Diğer amino asitlerde olduğu gibi hem L- hem de D- izomeri vardır. Eğer yazı içerisinde D ya da L olarak belirtilmemişse o asparajin, L-asparajin olarak değerlendirilir.

Asparajin Faydası Nedir?

Asparajinin insan sağlığı için faydaları şunlardır:

  • Merkezi sinir sistemini korur.
  • Teskin edici ve rahatlatıcı bir özelliği vardır. 
  • Kan temizleyici ve idrar söktürücü olarak kullanılabilir.
  • Zehirlenmelere karşı oldukça etkilidir. 
  • Sinir hücrelerinde gerçekleşen bilgi aktarımında ana işlevlerden biridir. 
  • Kas gelişimi ve tansiyon düzenlenmesinde etkin bir rol oynar.

Asparajin Hangi Besinlerde Bulunur?

Asparajin, pek çok besin kaynağında bulunan amino asitlerden biridir. Şu besinlerde yüksek oranda yer alır:

  • Kuşkonmaz
  • Soya fasulyesi
  • Ispanak
  • Kümes hayvanlarının eti
  • Brokoli
  • Patates
  • Süt 
  • Deniz ürünleri
kuşkonmaz

Asparajin Eksikliğinin Belirtileri Nedir?

Asparajin sentetaz eksikliği olarak da bilinen bu asparajin eksikliği farklı nedenlere bağlı olarak bazı sorunlara yol açabilir. Genel tanılarla belirlenmiş olan bu sorunlar şunlardır:

  • Beyin dokusunun kaybı nedeni ile alışagelmiş olan kafa büyüklüğünden çok daha küçük kafa büyüklüğüne sahiptirler. 
  • Zihinsel ve motor becerilerinde gecikme yaşanır. 
  • Kas problemleri ortaya çıkar.
  • Tekrarlanan epilepsi krizleri yaşanır.
  • Hiperekpleksi yaşanabilir. (uyaranlara karşı şiddetli tepki verme durumu)
  • Kortikal körlük olarak bilinen görme sorunları yaşanır.

Asparajin Eksikliği Neden Olur?

Asparajin sentetaz eksikliği genellikle ASNS genindeki mutasyonlar neden olur. Asparajin sentetazın enzimi bu gen tarafından verilen talimatla yapılır. Bu enzim, tüm hücrelerde bulunur. Hücrenin içinde amino asidi asparjine dönüştürür. Eğer bu enzim yeteri kadar sağlanamıyorsa asparajin eksikliği ortaya çıkabilir. 

Asparajin Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

Asparjin fazlalığı belirtileri şunlardır:

  • Kaslarda meydana gelen rahatsızlıklar.
  • İskelet sisteminde yaşanan ağrılar. 

Asparajin Fazlalığı Neden Olur?

Asparjin fazlalığı nörolojik kas hastalıkları, ağır egzersiz sonucu oluşan kas yaralanmaları, akut pankreatit gibi rahatsızlıkların sonucunda oluşabilir. 

Asparajin Supplementleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nedir?

L-asparajin ismi ile satışa sunulan bu supplement çeşidi, beyin ve sinir işlemlerine katkısı olan besin takviyelerinden biridir. Aspartik asit ile yakından ilgili olan asparajin takviyesi, genellikle tatsız toz olarak ya da kapsül olarak satılmaktadır. Bir amino asit takviyesi olacağı için mutlaka kullanımdan evvel uzman bir beslenme uzmanı ya da doktora başvurulmalıdır. 

Günlük Asparajin İhtiyacı Nedir?

İnsanların günlük asparajin ihtiyaçları yoktur. İnsan vücudu metabolik olarak ihtiyacı olduğu kadar asparajin üretebilir. Bazı durumlarda doktorunuz tarafından önerilen asparajin kullanımı, hastaya özel olarak farklı dozlarda belirlenebilir. 

Asparajin Spor ve Antrenman Performansını Etkiler Mi?

Asparajin, kas gelişimine yardımcı olsa da, spor ya da antrenman performansını yükselttiğine dair herhangi bir somut çalışma yoktur.

Asparajin Kas Gelişimi ve Onarımı için Önemli Midir?

Asparajinin kas gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu düşünülse de bunu kanıtlayacak herhangi bir klinik deney bulunmamaktadır. Yine de dolaylı yönlerden kas gelişimi üzerinde oluşacak olumlu gelişimi desteklemektedir. 

Asparajin Neden Önemlidir?

Asparajinin proteini oluşturan 20 amino asitten biridir. Sağlıklı bir insan için birçok olumlu fonksiyonun içerisinde yer alsa da, kanser hastalarında yıkıcı etkilere neden olabilmektedir. Bundan dolayı asparajinin önemi olumlu ya da olumsuz olarak kişiden kişiye göre değişmektedir. 

Asparajine Kullanımı Güvenli Midir? 

Asparajin diyeti ya da supplementi uygulayacak olan biri mutlaka doktor kontrolünde bunu uygulamalıdır. Kanser hastası olan bireylerde asparajin kullanımı kesinlikle güvenli değildir. 

Asparajin Nasıl Kullanılır?

Asparajin için günlük olarak tüketilmesi gereken belirli bir miktar bulunmaktadır. İnsan vücudu asparajin ürettiği için gerekli testler yapılmadan asparajin kullanılmamalıdır. Gerekli kullanım durumlarında günlük dozajı mutlaka doktorunuz belirlemelidir. 

asparajin bulunuşu

Asparajini Kim Buldu?

Asparajin ilk olarak Fransız kimyagerler Louis Nicolas Vauquelin ve Pierre Jean Robiquet tarafından kuşkonmaz suyundan kristalli bir biçimde izole edilerek bulunmuştur. Bu buluştan bir süre sonra Pierre Jean Robiquet, asparajinin özelliklerine çok benzer olarak nitelendirdiği ve Plisson'un 1828'de asparajinin kendisi olarak tanımladığı özelliklere sahip bir madde daha tanımlamıştır. 

Asparajinin yapısının tam olarak belirlenmesi uzun bir süre sonra gerçekleşebildi. İlk ampirik formül 1833'te Fransız kimyagerler Antoine François Boutron Charlard ve Théophile-Jules Pelouze tarafından belirlendi. 

Asparajin Ne Zaman Bulundu?

Asparajinin ilk bulunuşu tarih olarak 1806 yılına tekabül etmektedir.

Asparajin Ne Demektir?

Asparajin, ismini bol miktarda bulunduğu kuşkonmaz bitkisinden almaktadır. Kuşkonmazın Latince karşılığı olan asparagus, bu amino aside adını vermiştir. 

Asparajin Esansiyel Bir Amino Asit midir?

Vücutta üretilemeyen ve dışarıdan alınması gereken amino asitlere esansiyel amino asit denir. Asparajin, vücutta üretilebilen bir amino asit olduğu için esansiyel amino asit sınıfına girmemektedir. 

Asparajin Eklem Sağlığı için Önemli Midir?

Asparajinin eklem sağlığı üzerine herhangi bir etkisi olup olmadığı üzerine herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. 

Asparajin Kalbe Faydalı Mıdır?   

Asparajin içeren bazı besinler kalp sağlığının gelişmesine yardımcı olabilir; ancak bu gelişimde asparajinin etkisinin nasıl olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. 

Asparajin Formülü Nedir?

Asparajin formülü: C4H8N2O3 'tür.

asparajin formülü

Asparajin Yapısı Nasıldır?

Asparajin, katı ve renksiz bir forma sahiptir. 234-236 santigrat derece erime noktasına sahiptir. Su içinde kötü çözülmektedir. 

Asparajinin Sağlık Üstündeki Etkisi Nedir?

Asparajinin insan sağlığına olan etkilerinin başında merkezi sinir sistemini kontrol etmesi gelir. Teskin edici özelliği sayesinde rahatlamaya yardımcı olur. Sinir hücrelerindeki iletime yardımcı olur. Eksikliğinde görülebilecek sorunlar düşünüldüğünde asparajin ölçümü yapılması önemli huşulardan biri haline gelmiştir. 

İdrar söktürücü olarak da işlev gören asparajin aynı zamanda kan temizleyici olarak da kullanılmaktadır. 

Asparajin Uyku Üzerindeki Etkisi Nedir?

Asparajin, teskin edici özelliği sayesinde uyku üzerinde olumlu bir etki yaparak rahat uyumanıza yardımcı olur. 

Asparajin Asidik mi Yoksa Bazik mi? 

Birden fazla karboksil grubu olan amino asitler, asidik amino asit olarak sınıflandırılmaktadır. Asparajin bu sınıflandırmaya giren asidik bir amino asittir. 

Asparajin Polar mı Apolar mı?

Glutamik asit ve aspartiğin amonyak ile birleşmesi sonucu asparajin oluşmaktadır. Asparajin polar bir amino asittir. 

Asparajin Kanserin Yayılma Hızını Azaltabilir mi?

Asparajin üzerinde yapılan çalışmalarda, kanser hücresi amino asit homeostazının, anabolik metabolizmanın ve proliferasyonun önemli bir düzenleyicisi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Asparajinin tümör büyümesi için önemi, hücre dışı asparaginazın düşük ASNS ifade eden lösemi tedavisindeki etkinliği ile gösterilmiştir. Özellikle, asparaginazın hedef dışı glutaminaz (GLS) aktivitesi, anti-tümör etkileri için geçerli değildir. 

Özellikle kadınlarda sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri, asparajin sayesinde metastaz oluşturarak daha kolay yayılmıştır. Bundan dolayı kanser hastalarının asparajin kullanımı sınırlandırılmaktadır. Bu çalışmalar hala test aşamasında kendini geliştirmektedir. İnsanda da kanserli tümörlere nasıl bir tepki verildiği konusu araştırılmaya devam etmektedir.  

Asparajin, Aspartik Asit ile Aynı mıdır?

Aspartik asit ve asparajin aynı şey değildir. Asparajin, glutamin ve aspartik asidin amonyak ile birleşmesi sonucu oluşan bir amino asittir. Asparajin yüksüz yan zincirlere sahipken aspartik asit negatif yan zincire sahiptir. 

Asparajin ile Hangi Amino Asit Hidrojen Bağı Oluşturabilir?

Polar olan fakat yük taşımayan R grubuna sahip olan amino asitlerden olan asparagin, hidrofilik olarak çözülebilir. Asparajin su ile hidrojen bağı yapabilir. Asparajin ve glutamindeki amid grupları, protein ya da su ile hidrojen bağı oluşturmasını sağlar. 

Asparajin ve Akrilamid İlişkisi Nedir?

Isıl işlem gören yiyeceklerde pişirme sonucunda oluşan doğal biçimli kimyasal bileşene akrilamid denmektedir. Yaygın olan görüşlerden biri, gıdalarda oluşan akrilamidin asparajin reaksiyonu sonucu oluştuğu şeklindedir. Asparajin, akrilamid oluşturan tek amino asittir. 

 

 

0
enerjidengeli beslenme

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin