Cildine gereken kolajen desteğini al.

Fit1001 logosearch icon
Acı Badem Yağı Nedir?Yorum Ekle
0

Acı Badem Yağı Nedir?

Acı badem yağı ve tatlı badem yağının faydaları nelerdir? Acı badem yağının özellikleri nedir?
8 dk. da okunurFit1001 Editör27 Oca 20230 Yorum
Acı Badem Yağı Nedir?

Acı Badem Yağı, acı bademlerin ezilmiş çekirdeklerinden yapılan bir yağ çeşididir. Tamamen başka bir badem bitkisinden elde edilen tatlı badem yağından farklıdır. 

Acı badem yağı fındıksı bir kokuya sahiptir ve kokusu, aroması ve tedavi edici değeri için cilt üzerinden sürülerek (topikal) ya da dahili olarak kullanılmaktadır.

Tatlı badem yaygın olarak yenir ve toksik kimyasallar içermez. Acı badem hidrosiyanik asit (HCN) adı verilen ve ciddi yan etkilere neden olabilen zehirli bir kimyasal içerir. Yararlı pek çok tarafının yanı sıra bu durum onun kullanımında dikkatli olmayı gerektirir. 

Dozunda ve bilinçli bir şekilde kullanıldığında sayısız faydası bulunan acı badem yağı fazla tüketildiği zaman zehirlenmeye sebep olabilir.

Acı Badem Yağı Ne İşe Yarar?

Badem yağının kullanım şeklinin tam olarak belirlenmesi için hangi alanda kullanılacağının öncelikle netleşmesi gerekmektedir. Uygulama şekline göre badem yağı miktarı ve yöntemi değişiklik gösterdiğinden dolayı tek bir kullanım şeklinden bahsedilemez.

Ağız yolu ile badem yağı kullanımlarında genellikle seyreltilerek tüketimi söz konusudur. Seyreltme işlemi için su kullanılır. Bunun sebebi seyreltilmeden alınmasının zararlı olabileceğidir. Badem yağı ile vücuda masaj yapıldığında kan akışı hızlanarak tüm hücrelere giden oksijen miktarı artar.

Gergin bir günün ardından yapılan badem yağlı masaj ile ağrılı kasların ağrısından ve stresten kurtulmak mümkündür. Badem yağı cilt lekeleri için de kullanılır ve çok işe yaramaktadır. Badem yağı ile avokado karışımının cilde uygulanması cilt hücrelerinin canlanmasını sağlar ve aynı zamanda lekelenmeleri azaltır.

Cildin taze ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olan badem yağı sivilce oluşumunu engeller.

Saç, kirpik ve sakal için hazırladığınız serumların içerisine veya cilt maskelerinize birkaç damla badem yağı ilave edilince çok daha olumlu sonuçlar elde edilebilir. Böylelikle hem kıl köklerini beslenmiş hem de cildinize ihtiyacı olan E vitamini takviyesini sağlamış olacaksınız.

Acı Badem Yağı Nerelerde Kullanılır?

İçerisinde yüksek oranda E vitamini bulunmaktadır. Ciltte bulunan kırışıkları giderici bir özelliğe sahiptir. Kan şekerini yükseltici bir özelliği bulunur. Saç derisinde oluşan kepek oluşumuna karşı son derece etkili bir çözümdür. Acı badem yağının kokusu aynı zamanda da dinlendirici bir etkiye sahiptir.

Acı Badem Yağı Nasıl Kullanılır?

Magnezyum, kalsiyum, E, A, D vitaminleri ve omega 3 yağ asitleri sağlayan badem yağı içeriği sayesinde kıl köklerini beslemeye yardımcıdır.

Saç, sakal ve kirpik gibi bölgelerde oldukça etkin olan bitkisel yağ sakalların uzamasını sağlar. Badem yağını sakalda kullanmak için sakalların ıslatılarak taranması gerekmektedir. Islak kıllar badem yağının daha iyi emilmesini sağlar. Avuç içine alınan bir miktar badem yağı bıyık ve sakalların altına geçecek şekilde masaj yaparak uygulanır. Masaj ile kıl köklerinin daha çok güçlenmesi sağlanır. Badem yağı uygulanan sakallar taranır ve yaklaşık 1 saat bekletildikten sonra şampuan ve ılık su ile yıkanır. Durulama işleminden sonra yumuşak bir şekilde havlu ile kurulanır ve bu uygulama haftada 1 kez tekrarlanır.

Düzenli olarak sakala uygulanan badem yağı sakal altındaki cildin kepek oluşumunu, kuruluğu engeller ve aynı zamanda dökülme ve seyrelmeyi önler. Duş sonrası tatlı badem yağı içeren cilt kremlerini sakallarınızın olduğu bölgeye masaj yaparak sürmeniz oldukça yararlı olacaktır.

Acı Badem Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Badem yağı saç derisini besleyerek kepeklenme gibi problemleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur
  • Badem yağı kuru saçları nemlendirerek kırılmalara ve dökülmelere karşı saçı korur
  • Badem yağı saçların daha hızlı uzamasına ve canlı kalmasına yardımcı olur 
  • Yemeklere birkaç damla organik badem yağı eklenmesi kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur
  • Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyona karşı vücudu koruyan badem yağı etkileri sayesinde kolesterolün dengelenmesine de yardımcıdır
  • Antioksidan özelliklere sahip olan badem yağı vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek, vücudu enfeksiyonlara karşı korur
  • Badem yağı sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Badem yağı faydası için düzenli kullanılması gerekir. Düzenli kullanıldığında bağırsakların çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler
  • Badem yağı tırnak kırılmasını önler, tırnakların sağlıklı uzamasını sağlar
  • Kaş ve kirpiklere kullanılan badem yağı bu bölgedeki kılların güçlenmesini ve sağlıklı olmasına yardımcı olur
  • Badem yağı çatlaklar için oldukça faydalıdır. Var olan çatlakların azalmasını sağlarken yeni çatlak oluşumunu engeller

Acı Badem Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Acı badem yağı cilt üzerine uygulandığında oldukça faydaları etkilere sahiptir.

Bir tür mono doymuş asit olan oleik asit ve ayrıca güçlü nemlendirme özellikleri veren omega-9 yağ asidi içerir. Kolayca emildiği için, cildi güçlü bir şekilde iyileştirmek ve beslemek için yüksek besin içeriğini derinin katmanlarının derinliklerine iletebilir. 

E vitamini açısından oldukça zengindir, serbest radikallerle savaşma ve kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini tersine çevirme yeteneği verir. Antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri, akneye neden olan bakterileri uzak tutmaya yardımcı olurken aynı zamanda kesikleri, sıyrıkları ve yaraları tedavi etmek için de faydalıdır. Bu yağın bir başka popüler kullanımı, cildi aydınlatma ve parlatma yeteneğidir. Koyu lekeleri, göz altındaki koyu halkaları, hiperpigmentasyonu gidermek ve cilt tonunu aydınlatmak için kullanılabilir. Çatlakların görünümünü azaltmak için de kullanılır.

Acı Badem Yağı ve Tatlı Badem Yağı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tatlı badem yağı yapısında faydalı “yağ asitleri” bulunan bir yağ çeşididir. Acı badem yağlarının yapısında yağ asitleri bulunmamaktadır. Acı badem yağları bu yüzden “esansiyel” sınıfında değerlendirilir ve genellikle badem kokusu ve tadı için kullanılırlar. Cilt bakımı ve mutfak kullanımı gibi durumlar için tatlı badem yağı kullanılır.

Badem yağından faydalanmaya karar verdiğiniz zaman piyasada karşınıza iki tür badem yağı çıkacaktır: Bunların ilki tatlı badem yağı ve ikincisi ise acı badem yağıdır. Bu noktada kafanız karışabilir, hangisini alacağınızı, hangisinin daha faydalı olacağını bilemeyebilirsiniz, bu oldukça normal bir durum. Elbette ki bu karışıklığın önüne geçmek için aralarındaki farkı bilmenizde yarar var. Diğer birçok bitki gibi bademin de birçok çeşidi bulunuyor. Bu çeşitlerin çoğu yenebilirken acı badem, tüketilmesi pek de tercih edilmeyenler arasında yer alıyor.

Yenebilir bademlerden elde edilen yağ tatlı badem yağı olarak anılırken, acısından elde edilen de literatürde acı badem yağı olarak geçiyor. Dolayısıyla temelde aslında iki yağ da içerik bakımından oldukça zengindir.

Ancak acı badem yağının kullanımı pek de önerilmiyor. Zira içinde zehir etkisi gösteren maddeler de bulunmaktadır ve bu nedenle aşırı miktarlarda kullanımı olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Ciltte, kaşlarda ya da saçta, uygulandığı bölgede aşırı derecede yanmalar, kızarıklıklar söz konusu olabiliyor. Özellikle ağız yoluyla tüketimi kati surette önerilmiyor.

Kısacası, eğer badem yağı almak istediğinizde karşınıza tatlı badem yağı ve acı badem yağı şeklinde iki seçenek çıkarsa tatlı badem yağını seçmeniz doğru olacaktır. Üzerinde yalnızca "Badem yağı" yazan yağların da birçoğu tatlı badem yağıdır, ancak siz yine de satın almadan önce mutlaka danışıp tatlı badem yağı olduğundan emin olun.

Acı Badem Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Acı badem yağı da saçlar için çok iyidir. Sağlıklı bir saç derisinin korunmasına yardımcı olur ve bu da saç köklerini güçlendirir.  Nötr bir pH'a sahiptir ve saç dökülmesine ve kepek ve kuruluk gibi saçların zayıflamasına neden olan kafa derisi koşullarıyla savaşır. Antioksidan özellikleri, aşırı şekillendirme ve güneşe ve diğer çevresel stres faktörlerine maruz kalma nedeniyle zarar görmüş saçları onarabilir. Saç dökülmesini durdururken, saçın esnekliğini, gücünü ve parlaklığını yeniden kazanmasına destek olur. Acı badem yağını saç derisi tedavisi olarak kullanabilirsiniz. Anti-bakteriyel ve mantar öldürücü özellikleri onu kepeğe neden olan mayayı dengelemede etkili kılar. Cilde kolayca nüfuz eder, bu nedenle badem yağı saç derisini nemlendirmede ve saç köklerini temizlemede çok iyi çalışır.

Badem yağı saç üzerinde tek başına etkili olsa da karışım halinde diğer faydalı bitkisel yağlarla kullanıldığında çok daha etkin olabilir. Aynı oranlarda cam bir kapta karıştırılan badem yağı, Hint yağı ve zeytinyağı karıştırılarak saça uygulanır ve 15-20 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanır. Haftada 1 kez uygulanan badem yağı maskeleri saç diplerinin yumuşamasını ve daha fazla oksijen gitmesini sağlayarak saç köklerinin beslenmesini destekler.

Bir diğer badem yağı kürü ise, jojoba yağı, birkaç damla sedir ağacı yağı, biberiye yağı, lavanta ve argan yağı kullanılarak hazırlanır. Karışım saça sürüldükten sonra yaklaşık 30 dakika bekletilir ve ılık su ile yıkanır. Saçların daha canlı ve parlak olmasını sağlayan bu kür haftada bir kez düzenli olarak uygulandığında saçların hızlı uzamasını destekler. Ayrıca badem yağı şampuan içine eklenerek de kullanılabilir. Badem yağı ve sarımsak karışımı da saç derisinin beslenmesini sağlar. Uzun vadede etkili sonuçlar almak için badem yağı saç maskesini haftada 1 veya ayda birkaç kez olacak şekilde istikrarlı uygulamanızda fayda vardır.

Acı Badem Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Acı badem de tatlı bademe göre siyanidirik asit glikozit amygdalin %10 oranında bulunmaktadır ki buda vücutta toksik etkisi gösterebilir yani fazlası vücudu zehirleyebilir. O yüzden de yan etkisinin fazla tüketim sonucu olduğunu hatırlatmakta yarar vardır. Örneğin 10 adet acı badem yemek bağırsak bozukluğuna, 20 adet ise zehirlenmelere neden olabilir

Acı Badem Yağı Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmedir?

Badem yağı iyi muhafaza edildiğinde uzun süre özelliklerini kaybetmeden kullanılabilir ve ısı ve ışıktan korunarak karanlık bir ortamda nem geçirmeyen özel cam şişlerde muhafaza edilmelidir. Ağzının sürekli kapalı tutulması oksidasyona maruz kalmasını önler. Işığa ve ısıya maruz kalan badem yağı bozulabilir ve özelliklerini kaybederek faydalı etkilerini göstermeyebilir. Bozulmalar gözle görülmediğinden dolayı kullanırken fark edilmeyebilir.

Kendine özgü kokusunu kaybetmiş ve tadı acımsı bir hale gelmişse badem yağının bozulduğundan şüphelenmek gerekir. Bozulmuş badem yağını kullanmamaya dikkat edin çünkü istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Badem yağı alırken markasına, üretim izni olup olmadığına ve raf ömrünün belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Acı Badem Yağının Zararları Nelerdir?

Vitamin ve mineral açısından zengin olan badem yağı genellikle faydaları ile ön plandadır.

Ancak önerilen şekilde kullanılmadığında zararlı etkilere de sahip olabilir. Kılların güçlenmesine neden olan badem yağı kaş, kirpik ve saç gibi bölgelerin dışında kullanıldığında istenmeyen bölgelerin kıllanmasına neden olabilir. Doğru bir şekilde muhafaza edilmeyen badem yağı uygulanan bölgelerde kıl köklerinin kopmasına ve dökülmelere neden olabilir. Kullanım ömrü geçen badem yağı kirpik köklerine uygulandığında bu bölgedeki derinin tahriş olmasına ve gözde yanma, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görmeye neden olabilir. Yeni doğan bebeklerin, açık yarası olanların ve hamilelerin badem yağı kullanmaları zararlı etkilere sebep olabilir.

Şişenin kapağının açık bırakılması badem yağı içinde patojen bakteri oluşumuna sebep olur ve kullanılan bölgeler enfeksiyon kapabilir. Bozulmuş badem yağı cilt üzerinde tahrişe neden olur, sivilce ve akne oluşturur.

0
kişisel bakım

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin