Fit1001 logosearch icon
31 Yağ Yakıcı Besin ile Kilo VermeYorum Ekle
3

31 Yağ Yakıcı Besin ile Kilo Verme

Yağ yakıcı besinler nelerdir? Yağ yakıcı kür ve detoks suyu nedir? L-karnitin yağ yakar mı?
25 dk. da okunurFit1001 Editör26 Kas 20210 Yorum
31 Yağ Yakıcı Besin ile Kilo Verme

Yağ yakıcı besinler, metabolizmanın hızlanmasını ve yağ depolarının yakılmasını sağlar.  Bu durumda daha hızlı bir şekilde kilo kaybı sağlanmış olur. Diyetisyen Deniz Berksoy, yağ yakıcı besinlere yeşil çay, ananas, yoğurt, biber ve tarçını örnek olarak göstermektedir. Diyetisyen Nilay Keçeci ise yağ yakıcı besinlere kahve, limon, zencefil ve maydanozu örnek vermiştir. Yağ yakıcı besinlere verilebilecek örnekler aşağıdaki gibidir.

Greyfurt

Greyfurt, enerji içeriği düşük ve yüksek oranda su içeren bir meyvedir. 100 gram greyfurt 40 kalori değerindedir. Greyfurtun içerdiği vitaminler A vitamini, B vitamini ve C vitaminidir. Aynı zamanda fosfor, kalsiyum, magnezyum ve  sodyumdur. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve kansızlığı önler. Greyfurt B1 vitamininden zengin bir kaynaktır. B1 vitamini sayesinde iştahı dengeler ve kasları kuvvetlendirir. Greyfurtun içeriğindeki laykopen maddesi güçlü antioksidan özelliktedir. Laykopen, kötü kolesterol olan LDL’ nin düşürülmesinde etkilidir. Yağ yakımı özelliğiyle kullanılan greyfurt günde 1 adet tüketilmelidir. Özellikle öğle ve akşam yemeklerinden sonra tüketildiğinde maksimum fayda sağlanmış olur. Greyfurt yüksek oranda potasyum içerir. Fazla ve bilinçsiz tüketimi potasyum değerlerinin aşırı yükselmesine neden olur. Greyfurtun yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Greyfurt yüksek miktarda potasyum içerir. Böbrek hastalarının potasyum değerleri yüksek olması sebebiyle greyfurt tüketirken dikkat etmeleri gerekir.
  • Greyfurt, sitrik asit içeren bir narenciye türüdür. Dişin erozyonuna neden olur. Fazla tüketimi diş minesine zarar verebilir. 
  • Greyfurtun, bazı ilaçlarla doğrudan etkileşime girer. İlaç kullanan kişiler bilinçli greyfurt tüketimi sağlamalıdır. 

Bakla

Bakla, bitkisel protein kaynaklarının başında yer alır. 100 gram bakla 88 kalori değerindedir. İçeriğinde B12 vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B9 vitamini ve E vitamini bulundurur. Aynı zamanda magnezyum, çinko ve demirden zengindir. Folik asit içeriği sayesinde vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlar. Bakla, limonlu salata ile beraber tüketildiğinde C vitamini sayesinde baklada bulunan demir emilimi artar. Magnezyum ve C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç oluşturulur. Doymuş yağ içermezler ve kalp damar sağlığı korunur. Çözünebilir lif içeriği yüksek olan bakla, bağırsakları çalıştırır ve sindirim sistemini düzenler. Glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için diyabeti önler. Baklanın, rektum kanseri gibi bazı kanser türlerini önleyici etkisi mevcuttur. Emilimi yavaştır bu sayede uzun süre tokluk sağlar. Baklanın hızlı kilo kaybı sağlaması için tam tahıl ile birlikte tüketimi önerilmektedir. Baklanın yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Bakla iyi pişmediği zaman sindirimi zorlaştırır. Bu durumu önlemek için geceden sabaha kadar ıslatılması önerilmektedir.
  • Tüketildikten sonraki gaz oluşumu önlemek için kekik ve kimyon ilavesi yapılabilir.
  • Pişirme esnasında oluşan köpüklenmeyi önlemek için tencere kapağı aralık şeklinde açık bırakılmalıdır. 

Tatlı patates

Tatlı patatesin 100 gramı 85 kalori değerindedir. Tatlı patates, A vitamini ve C vitamini içermektedir. Sodyum, kalsiyum ve potasyum minerallerini de içermektedir. Antioksidan içeriği sayesinde vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Kalorisi düşük bir besindir ve kilo kaybını kolaylaştırır. Lif içeriği oldukça fazla olan tatlı patates, bağırsakların çalışmasını düzenler. Lifler sayesinde uzun süre tokluk hissi verir. Yağ moleküllerini kısıtlayarak yağ emilimine engel olur. Glisemik indeksi düşüktür, kan şekerinin ani yükselmesini engeller. Yüksek su içeriğine sahiptir, hücre sıvı akışı hızlanır ve bu durum metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Tatlı patatesin yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Tatlı patates püre halinde tüketilebilir veya fırında yapılabilir. Alternatif türleri diyetin renklenmesini sağlar. 
  • Tatlı patates fırında tercih edilmelidir. Bu sayede glisemik indeks korunmuş olur.
  • İçeriğindeki A vitamininin emilimini sağlamak için yanında sağlıklı bir yağ tercih edilmelidir.

Yulaf

Yulaf, ekmek yerine geçen bir besindir. 3 yemek kaşığı yulaf 1 dilim ekmeğe denktir. 100 gramı 67 kalori değerindedir. Tahıl olduğu için B grubu vitaminlerinden zengin bir besindir. Potasyum, demir ve kalsiyum minerallerini içerir. Düşük kalori içermesiyle diyetlere sıklıkla eklenir. Midede doygunluk yaratır ve uzun süre tokluk sağlar. Kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Lif içeriği oldukça yüksektir. Bu sayede sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. 2013 yılında The Journal of the American College of Nutrition’ da yayınlanan bir çalışmaya göre, kahvaltıda gevrek yerine yulaf tüketenlerin daha uzun süre tokluk yaşadığı tespit edilmiştir. 2013 yılında yapılan bir diğer çalışma olan Plant Food’s for Human Nutrition’a göre, 12 hafta süresince yulaf ezmesi tüketenlerin daha fazla vücut yağı kaybettiği ve bel kalça çevre oranlarının daha fazla düştüğü tespit edilmiştir.  Yulafın yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Yulaf ekmek yerine geçen bir besindir. Yeterli miktarda tüketimi sağlanmalıdır. Her besin gibi yulafında fazla miktarda tüketimi kilo alımına yol açar.
  • Yulaf, genelde kahvaltılarda tercih edilir. Yağ kaybı için düşük kalorili alternatifleri tercih edilmelidir. Süt ile tüketiminde yarım yağlı veya light sütler tercih edilmelidir.
yulaf

Kereviz

Kerevizin 100 gramı 16 kalori değerindedir. Kereviz A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, K vitamini ve E vitamini içermektedir. Aynı zamanda selenyum, manganez, fosfor, demir, çinko ve sodyum minerallerini içerir. Kereviz sapında phthalide adlı bileşim bulunmaktadır. Phthalide, kan akışını düzenler ve damarlarda rahatlama sağlanır. Kerevizin kansere etkisi tam bilinmemekle beraber kanser ilaçlarının yapımında kullanılmaktadır. Günlük 4 kereviz sapı tüketmek total kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Vücuttaki toksin maddelerin oluşmasını engelleyerek vücudu temizler. Kereviz, idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Fazla miktarda kereviz tüketimi idrardan aşırı elektrolit ve su kaybı yaşanmasına neden olur. Kerevizin yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Yüksek tansiyon hastalarının doktor eşliğinde tüketimi tavsiye edilmektedir.
  • Bilinçsiz tüketimi ishal ve mide problemlerine neden olur. Yeterli ve dengeli tüketimi sağlanmalıdır.

Yaban mersini

Yaban mersininin 100 gramı 44 kalori değerindedir. İçeriğinde A vitamini, E vitamini ve C vitamini bulunur. Yaban mersininin içerdiği mineraller ise kalsiyum, potasyum ve sodyumdur. Yüksek su içeriğine sahiptir. The U.S. Centers for Disease Control and Prevention yaptığı bir çalışmada, su içeriği yüksek besinlerin daha kısa sürede tokluk sağlayıp alınan kalorinin azaldığını tespit etmiştir. 2005 yılında Beslenme Dergisinde yapılan bir çalışmada ise yaban mersininin yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissini artırdığı görülmüştür. Yaban mersininin kuru hali yüksek kalori içerir. Az kalorilisi için taze olanı tercih edilmelidir. Dyt. Bahar Demirkıran, yaban mersininin ara öğünler için alternatif olabileceğini söylemektedir. Yanında probiyotik yoğurt ile tüketimi uzun süre tokluk sağlarken aynı zamanda sindirim sistemini de düzenlemeye yardımcı olur. Michigan Üniversitesinde yapılan bir araştırma, yaban mersininin göbek yağlarını eritme etkisini kanıtlamıştır. Yaban mersininin yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Yaban mersininin taze hali su içeriği yüksek bir besinken kurutulduğunda kalorisi yüksek hale gelir. Bu sebeple diyet listelerinde mümkün olduğunca taze hali tercih edilmelidir.
  • Diyabet hastalarında yaban mersininin yalnız tüketilmesi kan şekerinde risk faktörü olacağı için yaban mersininin yanında yoğurt veya süt ile tüketimi sağlanmalıdır.

Yoğurt

Yoğurt, yüksek vitamin ve mineral içeren bir besindir. İçeriğinde A vitamini, B vitamini ve E vitamini bulunmaktadır. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, potasyum, iyot, çinko ve fosfor minerallerini içerir. Yoğurdun 100 gramı 58 kalori değerindedir. 14 yıl sürmüş Framingham Kalp Sağlığı Çalışması’ na göre yoğurt tüketiminin hipertansiyon gelişimini engellediği görülmüştür. Uzm. Dyt. Pınar Kural Enç, yoğurdun yağ yakımını %61 oranında hızlandırdığını söylemektedir. Kalsiyum ve protein içeriği sayesinde uzun süre tok tutucu etkisi mevcuttur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok kanser türünü önler. Kolesterol emilimini azaltır. Probiyotik özelliği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve sindirimi kolaylaştırır. Yoğurdun fazla miktarda tüketimi gaz ve ishal problemlerine yol açmaktadır. Yoğurdun yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Yağ yakımı için tercih edilen yoğurt, sade haliyle tercih edilmelidir. Meyveli ve katkı içeren hazır yoğurtların kalori içeriği oldukça yüksektir.
  • Ara öğünlere 2 ila 4 yemek kaşığı arası eklenebilir. Limonlu halde tüketildiğinde metabolizma hızlandırıcı etkisi artar.

Yeşil çay

Yeşil çay kalori içermez. İçeriğinde A vitamini, E vitamini, C vitamini, B5 vitamini ve K vitamini bulunur. Yeşil çay aynı zamanda manganez, çinko, selenyum ve krom minerallerini içerir. İçerisindeki kateşinler sayesinde metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Kuvvetli antioksidan etki gösterir. Kafein içeriği de yağ yakımına yardımcı olmaktadır. İnsülin direncinin etkisini kırarak kilo verimi sürecini hızlandırır. Yeşil çay, iştah kontrolünü sağlar. Günlük yeşil çay tüketiminin 2 fincan olması yeterlidir. Özellikle yüksek tansiyona sahip kişiler yeşil çay tüketimini sınırlandırmalıdır. Yeşil çayın fazla tüketiminin bazı zararlı etkileri de bulunmaktadır. Aşırı miktarda tüketimi sinirlilik, ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısına neden olmaktadır. Yeşil çayın yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Yeşil çayın içerisindeki kateşinler sıcak suya duyarlıdır. Kullanılan suyun kaynama sıcaklığında olmamasına dikkat edilmelidir.

  • Yeşil çay gibi bitkisel çaylar alınırken güvenilir yerlerden temin edilmelidir. Bunun sebebi ise içerisine başka ot veya maddelerin karışmış olma ihtimalidir.

  • Yüksek tansiyon hastaları yeşil çay tüketimini sınırlandırmalı ve diyet listelerinden mümkün olduğu kadar çıkarmalıdır.

Elma

Elmanın 100 gramı 52 kalori değerindedir. A vitamini, B vitamini, C vitamini ve K vitamini içermektedir. Elmada bulunan mineraller ise sodyum, magnezyum, kükürt, fosfor ve kalsiyumdur. Elma güçlü antioksidan özelliği gösterir. Yeşil elmanın idrar söktürücü özelliği yüksektir. Ödem atılmasını kolaylaştırarak kilo kaybını destekler. İçeriğinde bulunan pektin sayesinde kan şekerini dengeler. Sindirim sisteminin çalışmasını sağlar ve bağırsakları düzenler. Lif içeriğinin yüksek olmasıyla da kilo kaybı hızlanır. Doygunluk hissini artırarak uzun süre tokluk sağlar. Elmanın yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Elma ara öğünlerde alternatif olarak tüketilir. Yanında yoğurt veya süt grubunun tüketilmesi daha uzun süre tokluk sağlar.
  • Elma diğer meyve türleri gibi karbonhidrat içerdiği için fazla miktarda tüketimi kilo kaybının azalması kilo alımının artmasına neden olabilir.
Sepette kırmızı elma

Keten tohumu

Keten tohumu kolesterol içermeyen bir  besindir. 100 gram keten tohumu 533 kalori değerindedir. İçeriğinde B vitamini ve E vitamini bulunur. Magnezyum, demir ve potasyum için iyi bir kaynaktır. Yüksek oranda lif içeriği vardır. Bu sayede uzun süre tokluk sağlamaya yardımcı olur. Kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak tatlı isteğinin önüne geçer. Diyabetli hastalara tavsiye edilir bunun sebebi insülin dalgalanmalarını azaltmasıdır. Metabolizmayı yüksek oranda hızlandırır, kilo kayıplarını artırır.  Sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler. Keten tohumu omega 3 yağlardan oluşur. Omega 3 yağ sayesinde total kolesterolü dengelemeye yardımcı olur ve kalp damar sağlığını korur. İçeriğinde bulunan lignan maddesi, bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki göstermektedir. Keten tohumunun gerekenden fazla tüketimi yağ depolanmasına neden olur. Keten tohumunun yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Keten tohumu yağ içeren bir besindir. Yağ yakıcı olarak kullanırken diyetin kalorisini artırdığı unutulmamalıdır. Porsiyon kontrolü sağlanarak yeterli miktarda tüketilmelidir. 1 tatlı kaşığı keten tohumu 1 değişim yağ yani 45 kalori olarak düşünülmelidir. Fazla tüketimiyle vücutta yağ depolanmasına neden olur.
  • Keten tohumu, her gün sabah ve akşam aç halde bir tatlı kaşığı şeklinde ağızda çiğnenerek tüketilmelidir. Bununla beraber salata ve yoğurtlara da ilave edilerek tüketilebilir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının 100 gramı 862 kalori değerindedir. İçerdiği yağların yaklaşık olarak %90’lık kısmı doymuş yağlardan oluşur. Hindistan cevizi yağı hayvansal kaynaklı olan doymuş yağları içermez. Orta zincirli yağ asitlerinden oluşur. Orta zincirli yağ asitleri, sindirilme sürecinden geçmeden ince bağırsaktan emilerek karaciğere geçer. Karaciğerde keton cisimlerine dönüşümü gerçekleşir. Bu sayede vücudu sinir sistemi problemlerine karşı korur. Sindirilme süresince açığa çıkan keton cisimlerinden dolayı açlığı düzenler ve daha az besin tüketilmesini sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre orta zincirli yağlarla beslenen kişilerin 256 kalori daha az tükettikleri tespit edilmiştir. Bununla beraber orta zincirli yağ asitleri 24 saat boyunca olan enerji harcamasını %5 artırmaktadır. 15 ila 20 gram orta zincirli yağ asidi içeren bir besin tüketimi günlük 120 kalori fazla enerji harcanmasını sağlar. Hindistan cevizi yağının yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir. 

  • Türk kahvesi, filtre kahve veya granül kahve tüketilirken 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı eklenebilir. Bu kişiye uzun süre tokluk sağlayacaktır. 

Kahve

Kahve yağ yakımı üzerinde etkili bir içecektir. Özellikle gün içerisindeki enerjiyi artırır ve fiziksel performansın artmasını sağlar. Diyabet ve sinir sistemi hastalıklarının oluşmasını önleyici etkisi vardır. Kahve yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Kolorektal ve karaciğer kanserinin oluşmasını önler. Kafein içeriğiyle yağ yakımı sürecine yardımcı olur. Güçlü bir uyarıcıdır, sinir sisteminin uyarılmasını sağlar. Sinir sisteminin uyarılması sonucu catecholamine maddesi salgılanır. Bu madde, yağ yakımına yardımcı olur. 1 fincan filtre kahve 135 ila 200 mg, 1 fincan espresso 100 mg, 1 fincan granül kahve 100 mg, 1 fincan türk kahvesi ise 57 mg kafein içermektedir. Fazla miktarda kahve tüketimi çarpıntı, baş dönmesi, duyusal hassasiyet, sinirlilik ve kemik erimesine neden olmaktadır. Kahvenin yağ yakıcı etkisini görebilmek için sade halde tüketilmelidir. İlave şeker ve krema tercih edilmemelidir. Kahvenin yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Kahve tüketimi günlük 1 – 2 fincan aralığında olmalıdır. Fazla tüketiminin de belli zararları olduğu unutulmamalıdır.
  • Sade kahve tercih edilmelidir. Şeker ve krema ilavesi olmamalıdır. Sütlü kahve tercihlerinde tam yağlı süt yerine yağsız veya yarım yağlı olması kalori değerini minimuma çekecektir.

Balık

Balık, protein deposu ve omega 3 yağ kaynağıdır. 100 gram balık 205 kalori değerindedir. Balık, C vitamini ve A vitamini içerir. Aynı zamanda demir, potasyum, kalsiyum ve sodyum kaynağıdır.  Omega 3 yağ içeriği, balığı antienflamtuar özellikte yapar. Kalp damar sağlığını korur ve beyin fonksiyonlarını düzenler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç oluşmasını sağlar. Kemik ve iskelet sistemini koruyucu etkisi vardır. Özellikle balık yağı, iştah duygusunu bastırarak tokluk hissi yaratır. Metabolizmanın hızlanmasını sağar ve yağ yakım süreci başlar. Sağlıklı yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre balık yağının metabolizma hızını yaklaşık olarak %5. 3 artırdığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada, metabolizma hızının artmasının yanı sıra kas kütlesini de artırdığı belirlenmiştir. Balık yağı, egzersiz sırasında harcanan kalorinin artmasını sağlar. Balığın yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Balık, mevsiminde ve taze halde tüketilmelidir. 
  • Balık yağı tüketirken kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır. 

Palmiye Yağı

Palmiye yağı, dünyada en sık tercih edilen bitkisel yağ türüdür. 100 gram palmiye yağı 884 kalori değerindedir. Yüksek oranda doymuş yağ içeriğine sahiptir. Ham olan palm yağı, korotenoid , fosfolipid ve E vitamini içeriğine sahiptir. Gıda imalatı yapılan yerlerde sıklıkla tercih edilir. Palmiye yağı özellikle A vitamini eksikliğini önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Okside olmuş halde kullanılması vücutta toksitite oluşumuna neden olur. Palmiye yağının yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Palmiye yağı, yüksek sıcaklıklarda yapılarak elde edilir. Fazla miktarda tüketimi kalp damar hastalıklarına neden olabilmektedir.
  • Palmiye yağının ham hali tercih edilmelidir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, elmanın fermente edilmesiyle elde edilir.  100 gram elma sirkesi 22 kalori değerindedir. Elma sirkesinin uzun süre tokluk hissi vermesi kilo kaybını destekler. Özellikle yemeklerden önce aç halde 1 bardak suya 1 yemek kaşığı kadar eklenen elma sirkesi, iştah kesici etkiye sahiptir. Bu sayede günlük alınan kalori kısıtlanmış olur ve yağ yakımı hızlanır. Elma sirkeli su tüketirken içerisine sinameki tozu atmak yağ yakımı sürecini destekler. Elma sirkesinin yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Tüketilen  elma sirkesinin doğal ve katkısız olması gerekmektedir. 
  • Yağ yakıcı etkisinin artması için elmalı sirkeli su içerisine bir tutam sinameki tozu eklenebilir. 

Oolong çayı

Oolong çayı, kısmen fermente edilen bir çay türüdür. yeşil çaya benzer olarak 1 fincanda 10 ila 50 mg kafein içermektedir. Şekersiz olarak demlenir ve karbonhidrat, protein ve yağ içermez. Çin’de yapılan araştırmalara göre oolong çayı total kolesterolün dengelenmesini sağlamaktadır. Haftada 1 – 2 fincan arası içilen oolong çayı, kalp damar sağlığını korur ve kötü kolesterol olan LDL’ nin düşürülmesini sağlar. Ayrıca baş ve boyun kanseri gibi bazı kanser türlerini önleyici etkisi mevcuttur. Tip 2 diyabet riskini düşürerek insülin dengelenmesine yardımcı olur. Yaprakları doğal florür içerir. Florür sayesinde diş sağlığını korur ve diş çürümelerini önler. Bazı sinir sistemi hastalıklarından korur. Diğer bitkisel çaylar gibi kafein içerdiğinden fazla miktarda tüketimi çarpıntı ve duyusal hassasiyete neden olmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre oolong çayı içirilen farelerin daha az kalori aldığı ve buna bağlı yağ yakımı süreci başladığı tespit edilmiştir. Oolong çayının yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Bitkisel çay olması sebebiyle oolong çayı temin edilirken temiz ve güvenilir yerler tercih edilmelidir. Bu sayede içine karışmış olabilecek yabancı maddeler önlenmiş olur.
  • Bitkisel çayların faydalı etkilerini muhafaza edebilmeleri için demlenme süreleri büyük önem taşır. 
oolong çayı

Soğuk Su

Su, vücudun hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için elzemdir. Vücut organlarının çalışması için günlük yeterli miktarda su tüketimi sağlanmalıdır. Alman bilim adamalarının çalışmasına göre suyu soğuk halde tüketmek oda sıcaklığındaki suya oranla daha fazla metabolizmayı çalıştırmaktadır. Her gün 10 bardak soğuk içen kişilerin daha fazla kalori yaktığını tespit etmişlerdir. Sağlıklı bir yaşam için su tüketimi şarttır. Kilo kaybı hedef ise günlük su tüketimi 2 ila 2.5 litre arasında olmalıdır. Eğer su tüketimi alışkanlığı kazanılamıyorsa su içerisine yeşillikler veya limon ilave edilmelidir. Soğuk suyun yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Yemeklerden önce içilen bir büyük bardak su, tüketilen besinin kısıtlanmasına neden olur. Bu sayede daha az kalori alınır.
  • Su tüketimini renklendirmek için suyun içerisine maydanoz, limon, salatalık ve tarçın ilaveleri yapılabilir. Kabuk tarçın insülini dengeleyerek uzun süre tokluk sağlayacaktır. 

Karpuz

Karpuzun 100 gramı 30 kalori değerindedir. Karpuz yüksek oranda su içeren bir meyvedir. C vitamini ve demir, kalsiyum, magnezyum minerallerini içerir. Amerika’ da yayınlanmış Journal of Nutrition, karpuzun içeriğinde bulunan Arginine amino asidi kilo vermeyi sağlamaktadır. Araştırmacılar 3 ay süresince fareler üzerinde deney yapmıştır. Obez farelere uygulanan bu çalışmada, arginine takviyesi alan farelerin almayan farelere oranla %67  daha fazla yağ kaybettikleri tespit edilmiştir. Diyetteki arginine molekülü, glikoz ve yağ yakımını artırmakla beraber kas kütlesini artmasını da desteklemektedir. Kaslar, yağlara oranla daha hızlı enerji harcadığı için bu sayede kilo kaybı süreci de hızlanmış olmaktadır. Karpuzun yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Karpuz, yoğun su içeren bir meyvedir. Fakat fazla miktarda alımı yine yoğun enerji oluşturacağı için kilo alımını sağlar. Yeterli miktarda tüketimi sağlanmalıdır.

Kavun

Kavun, karpuz oranla daha fazla şeker içeren düşük kalorili bir meyvedir. 100 gram kavun 34 kalori değerindedir. Oldukça yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu sayede bağırsakların çalışmasını sağlar ve sindirim sistemini korur. Kavun A vitamini, C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve B5 vitamini içerir. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, fosfat ve sodyum minerallerini içermektedir. Kavundaki E vitamini, vücut hücrelerini UV ışınından korumaya yardımcıdır.  Oldukça yüksek su içeriğine sahip olan kavun, spor öncesi ve sonrası için susuzluk gidermek için idealdir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve düzenli tüketiminde hastalıklara karşı direnç oluşturur. Kavun, sindirilmesi kolay bir meyvedir. Metabolizma yavaşlığı yaşayan kişilerin tüketimine uygundur. Diyet listelerinde sıklıkla yer alır ve kilo kaybını destekler. Kavunun yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Kavun, yoğun su içeriğinin yanı sıra karbonhidrat içeriğine sahiptir. Kilo kaybı beklenen durumlarda gereken miktarda tüketimi sağlanmalıdır.
  • Diyabet hastalarında tavsiye edilmez. Bunun sebebi, diğer meyvelere oranla şeker içeriğinin yüksek olmasıdır.

Yumurta

Yumurta iyi bir protein kaynağıdır. 100 gram yumurta 155 kalori değerindedir. Yumurta vitamin ve mineral deposu bir besindir. İçeriğinde D vitamini, E vitamini, K vitamini ve B vitamini bulunmaktadır. Aynı zamanda fosfor, selenyum, çinko ve magnezyum minerallerini içerir. Yumurta, kas yapımını destekleyen bir besindir. Vücutta kaslar yağlara oranla daha fazla enerji harcar. Bu sayede kas kütlesi desteklendikçe yağ yakımı süreci hızlanmış olur. Amerikan Üniversitesi Dergisi’ndeki bir araştırmaya göre, kahvaltıda iki yumurta tüketen kişilerin yemeyenlere oranla 1 gün içerisinde 400 kalori daha az aldığını belirlemiştir. Yumurtanın besin değeri yüksektir. Bu sayede uzun süre tok tutar ve açlık duygusu kontrollü yaşanır. Yumurta sarısı, yüksek yağ içeriğine sahiptir. Fazla miktarda yumurta tüketimi kolesterol yükselmesine neden olur. Bu sebeple karaciğer yağlanması ve kolesterol hastalarında kısıtlamaya gidilir. Yumurtanın yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Yumurta tüketilirken yanına eklenen maydanoz veya ceviz demirin emilimine yardımcı olmaktadır.
  • Yumurta, kolesterol hastalarında kısıtlanan bir besindir. Dikkatli tüketilmelidir.
  • Yağ yakımı amaçlı tüketilen yumurtanın, oldukça az kalorili ve en sade haliyle tüketilmesi gerekmektedir. Haşlanmış yumurta bunun için iyi bir seçenek olacaktır.

Tarçın

Tarçının 100 gramı 247 kalori değerindedir. A vitamini ve C vitamininden zengindir. Tarçın sodyum, potasyum, kalsiyum ve demir minerallerini içerir. Tarçın özellikle kan şekerinin düzenlenmesinde çok etkilidir. Kan şekeri düzenlendiğinde açlık durumunun önüne geçilir. Bu sayede kilo kaybı sağlanır. Özellikle diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Tarçın, metabolizmayı hızlandırır ve insülin direncini artırır. Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Antibakteriyel özelliğiyle sindirim sisteminin çalışmasını zorlaştıran bakterilerin üremesini engeller. Tarçın, kötü kolesterol olan LDL’ nin düşürülmesine yardımcıdır. total kolesterolün de dengelenmesini sağlar. Boğaz ağrısı ve öksürük durumlarında tarçın oldukça etkilidir. Çok fazla tarçın tüketimi, kan şekerinin gereğinden fazla düşürebilir. Bununla beraber aşırı tarçın tüketimi, kalp hastalarını ve tansiyon hastalarını tetikleyebilir. Tarçının yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Tarçın, yağ yakıcı olarak günlük 1 tatlı kaşığı tüketilebilir. Ya da gün içerisinde içilen su şişesinin içerisine atılan 1 adet kabuk tarçın, gün boyu kan şekerinin dengelenmesini sağlayacak ve metabolizmayı hızlandıracaktır. 

Biber

Biber, vitamin içeriği yönünden zengin bir besindir. Özellikle kırmızı biber B vitamini, C vitamini ve K vitamini içermektedir. Demir, kalsiyum ve magnezyum minerallerini bulundurur. Biberin 100 gramı 37 kalori değerindedir. Kilo vermeyi hızlandırır ve yağ yakımına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık oluşumunu önler. Biber, vücuttaki oksijenin artmasını sağlar. Bu sayede metabolizma hızlanır ve kilo kaybı başlar. Yeterli miktarda diyetle alımı bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Biberin içerisinde kapasisin maddesi bulunmaktadır.  Fazla miktarda acı biber tüketiminin zararları büyüktür. Bağırsak ve sindirim sistemi sorunlarına neden olur. Bununla beraber mide hassasiyetine ve hemoroide neden olabilmektedir. Fazla tüketiminde kapsaisin maddesi damakta acı tat bırakır. Düşük kalorisiyle diyetteki ana öğün yanında tercih edilebilir. Biberin yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Biberin toz hali yağ yakımı amacıyla ara öğünlerde yoğurtla beraber tercih edilebilir.
  • Mide rahatsızlığı, ülser ve bağırsak problemi yaşayanların dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Yan etki gösterebilir. Şikayetleri artırabilir.
çeşitli biberler

Whey Protein

Whey protein, peynir altı suyundan elde edilir. Yüksek protein, mineral, az miktarda yağ ve laktoz içeriğine sahip takviye gıdadır. Whey proteinin bir servis ürünü ortalama 100 kalori değerindedir. Sağlık için oldukça faydalı olan peptitleri bulundurmaktadır. Whey protein vücuttaki anabolik ve katabolik mekanizmalardan sorumludur. Yüksek protein içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlar. Proteinlerin termojenik etkisi diğer besin öğelerine oranlara daha fazladır. Whey protein içerisindeki peptitler sayesinde iştah kesici etki yapar. Bu sayede uzun süre tokluk hissi yaratmış olur. İnsüline olan hassasiyeti artırarak yağ depolanmasını engeller. Egzersizden önce alınan whey proteini, kas kütlesini artırırken yağ yakımını hızlandırır. Fransa’ da yapılan bir araştırmaya göre antrenman öncesi alınan protein, yağ moleküllerinin parçalanmasını sağlamaktadır. Whey proteinin yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Whey protein, antrenman öncesinde veya antrenman sonrasında kullanılır. Bu sayede kas kütlesinin ihtiyaç duyduğu protein sağlanırken aynı zamanda yağ yakımını başlatır.

Zeytin Yağı

Diyete eklenen zeytinyağı, yağ yakımını sağlar. Zeytinyağının 100 gramı 884 kalori değerindedir. A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini içermektedir. İçeriğinde yüksek oranda lif bulunmasıyla bağırsakların çalışmasını ve sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Diyete eklenen bitkisel yağ, total kolesterolün dengelenmesini sağlar. Bu sebeple daha sağlıklıdır.  Yağ, vücudun temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için elzem bir besin öğesidir. Diyet yapan kişilerin de diyetine yağ ilave etmesi gerekir. Yağ yakımı süreci yağ tüketilmeden başlamaz. Yağ yakımı için diyetten yağın çıkarılması değil sağlıklı yağların gereken miktarda eklenmesi önerilmektedir. Fazla miktarda zeytinyağı tüketimi ishal, mide bulantısı ve kusma gibi sorunlara neden olur. Zeytinyağının yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Sabahları aç karnına tüketilen 1 yemek kaşığı zeytinyağı sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar.
  • Zeytinyağı yüksek kalori içeriğine sahiptir. Gerekenden fazla tüketimi depolanmasına ve kilo alımına neden olur.

Tereyağı

Tereyağı, yağlı besin olmasına rağmen yeterli miktarda tüketimi yağ yakımını sağlamaktadır. Tereyağının 100 gramı 716 kalori değerindedir. Kardiyolog Aseem Malhotra, kilo kaybı sağlamak için yağ tüketiminin gerekliliğini vurgulamaktadır. Tereyağı, kalp krizi riskini düşürür ve total kolesterolün dengelenmesini sağlar. Aynı zamanda obezitenin tedavisine de yardımcı olmaktadır. Tereyağı yüksek oranda A vitamini, E vitamini ve K vitamini bulundurur. K vitamini içeriği sayesinde bazı kanser türlerini önler. Protein içeriği oldukça yüksektir. Kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir. Tereyağında bulunan Konjuge Linoleik Asit adı verilen yağ asidi, metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak yağ yakımına yardımcı olur. Kilo alım hızının kontrol edilmesini ve sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Tereyağının gereken miktardan fazla tüketimi kilo alımına neden olur. Tereyağının yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Tereyağı, yüksek enerji içeriğine sahiptir. Yeterli miktarda tüketimi yağ yakım sürecini desteklerken fazla tüketimi kilo alımına neden olur.
  • Tereyağı, hayvansal bir besindir. Kolesterol hastaları ve karaciğer yağlanmasına sahip kişilerin tereyağı tüketimi sınırlandırılmalıdır. 

Guarana

Guarana, kırmızı meyveli tropikal bir bitki türüdür. 100 gram guarana 25 kalori değerindedir. Kafeinin yaptığı etki gibi merkezi sinir sisteminin uyarılmasını sağlar. İçeriğinde polifenol bulunur. Polifenol sayesinde güçlü antioksidan etki gösterir. Sinir sistemini düzenleyerek bilişsel gelişimi destekler. Vücudun fizyolojik sistemlerinin düzenlenmesini sağlar. Guarananın ödem atıcı etkisi mevcuttur. Yağ yakımının uyarılmasını ve vücuttaki yağ birikiminin önlenmesini sağlar. Yorgunluk ve halsizliği azaltır. Enerjiyi yükseltir ve dinçlik kazandırır. Guarana, iştah metabolizmasını düzenler. Duygusal açlığı önler. Total kolesterolü dengeler ve kalp damar hastalıklarından korur. Antienflamatuar etkisi sayesinde vücuttaki iltihaplanmayı önler. Fazla miktarda guarana tüketimi, kalp çarpıntısı ve sinir sistemi sorunlarına neden olur. Guarananın yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Guarananın 1 gramı yaklaşık olarak 50 miligram kafein içermektedir. Hipertansiyona sahip kişilerin uzman eşliğinde tüketmesi gerekmektedir.

Kemik Suyu

Kemik suyunun 100 gramı 270 kalori değerindedir. İçeriğinde karbonhidrat bulunmaz. Büyük kısmı proteinden oluşmaktadır. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, fosfor, selenyum ve magnezyum bulunmaktadır. Kemik suyu, uzun süre sıcak suda pişirilerek hazırlanır. Pişirme boyunca kemik ve protein yapıları sıcaklığın etkisiyle parçalanma yaşar. Kalsiyum ve fosfor sayesinde kemik ve eklem sağlığını destekler.  Yüksek protein içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlar. Bununla beraber içeriğindeki arjinin amino asidi, kilo alım sürecini yavaşlatır. Bedendeki yağ oranının artışı daha fazla inflamasyona sebebiyet verir. Arjinin bunun önüne geçer. Kemik suyu, içeriğinde bulunan amino asitler sayesinde sporcular için idealdir. Kemik suyunun yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Kemik suyu hazırlanırken tavuk kemiği tercih edilmemelidir. Bunun sebebi tavuk kemiği suyunun ağır metal içermesidir.
  • Kemiklerin sirke ile ıslatılması, kemik suyu içeriğinin daha zengin olmasını sağlar.
  • Kemik suyu çok fazla süzme işleminden geçirilmemelidir.
  • Kemik suyu pişirilirken kısık ateş ve uzun süre tekniği uygulanmalıdır.

Kinoa 

Kinoanın 100 gramı 120 kalori değerindedir. İçeriğinde A vitamini, B vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini bulunur. Kinoanın sindirimi oldukça kolaydır bu sayede metabolizmayı hızlandırır. Vücuttaki yağ hücrelerinin azalmasına neden olur. Kötü kolesterol olan LDL ’nin düşmesini ve total kolesterolün dengelenmesini sağlar. Kinoa, vegan beslenenler için iyi bir protein kaynağıdır. Yüksek demir içeriğine sahiptir ve anemiyi önler. Kinoa, ödem oluşmasını önler ve yağ yakım sürecini hızlandırır. Kinoanın kan sulandırıcı etkisi vardır. Yüksek miktarda tüketimi vücutta kanamalara neden olur. Kinoanın yağ yakıcı olarak kullanılması için dikkat edilmesi gerekenler, aşağıda listelenmiştir.

  • Kinoa haşlanınca büyüyen bir yapıya sahiptir. Haşlama yöntemiyle yemeklere eklenebilir ve kek tarzı hamur işlerine eklenerek tüketilebilir. 
  • Kinoanın haftada üç kez tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Yağ Yakıcılar Besinler ile İlgili Merak Edilenler

Yağ yakıcı besinler ile ilgili sıkça merak edilenler aşağıda listelenmiştir.

  • Yağ yakıcı ürünler, yağ yakımına destek olması için tasarlanan ve bazal metabolizma hızını artıran takviyelerdir. Ürünler içerisinde en sık sinefrin, efedra, yohimbin ve feniletilamin gibi uyaranları bulundururlar.
  • Yağ yakıcı tüm ürünler termojenik içeriğe sahip olmak zorunda değildir. 
  • 2011 yılına ait bir çalışmada, en iyi yağ yakıcı takviyenin yeşil çay ve kafein olduğu tespit edilmiştir.
  • 2007 yılındaki çalışmada, vücudun belirli bir süre sonra kafeine duyarsız hale geldiğini ispatlamıştır.
  • CLA, L Karnitin gibi yağ yakıcı supplementler ise takviye besinlerdir. İştah hormonları olan ghrelin ve leptinin dengelenmesini sağlarlar. Bu sayede uzun süre tokluk sağlanır ve gerekenden fazla enerji alınmaz.

Termojenik Nedir?

Termojenik ürünler, vücudun yağ depolarının parçalanmasını ve enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Vücuttaki bazal metabolizmayı hızlandırarak yağ depolarının eritilmesini sağlarlar. Bununla beraber merkezi sinir sisteminin uyararak vücudun daha enerjik olmasını sağlar. Asıl amaçları yağ yakımını desteklemektir. Termojenik ürünler metabolizmanın hızlanmasını sağlarken vücut ısısını artırırlar. İçeriğindeki temel madde kafein gibi uyarıcılardır. Bu tür takviyelerde en sık rastlanılan kafeinin bileşenleridir. Termojenik ürünlerin kullanımından sonraki birkaç saat metabolizma hızı yüksek seyreder. Vücut dinlenme halindeyken bile enerji harcar. Yağ yakıcı olarak kullanılan ürünler özellikle kafein, yeşil çay, kapsaisin ve karnitindir. Yağ yakıcı olarak kullanılan tüm ürünler termojenik özellikte olmak zorunda değildir. Yapılan bir araştırmaya göre, kateşin ve kafeinler beraber kullanıldığında sinerjik etki sağlarlar. Ayrı ayrı tüketimlerine göre beraber tüketimleri daha fazla fayda sağlamaktadır. 

Besinlerin Termik Etkisi Nedir?

Besinlerin termik etkisi, gıdaların bir süre boyunca sindirilip ardından vücut ısısını artırması ve metabolizmayı hızlandırması anlamına gelmektedir. Besinlerin termik etkisi, vücudun tüketilen besinleri sindirebilmek için ihtiyaç duyduğu total enerji miktarıdır. Vücudun sindirmek için en çok enerji harcadığı besin öğesi proteinlerdir. Proteinlerin sindirilmek için harcanan enerji, proteinlerden gelen enerjinin %30 kadarıdır. Yağlar için ise bu miktar %2 kadardır. Karbonhidratların yakılması için vücut gelen enerjinin yaklaşık olarak %15 ‘ ini kullanır. Sonuç olarak,  vücuda alınan enerjinin belli bir miktarı vücutta besinlerin sindirilmesi için harcanır. Termik etkisi yüksek olan besinler metabolizmayı hızlandıran besinlerdir. Özellikle greyfurt, biber, yoğurt, hardal, yeşil çay ve kahve termik etkisi yüksek besinlerdir.

Yağ Yakıcı Supplement Nedir?

Yağ yakıcı supplementler, kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olurlar. İştah hormonları olan ghrelin ve leptin seviyelerinin dengelenmesini sağlar. Açlık hissinin baskılanmasıyla kişi uzun süre tokluk hisseder. Bu durumda günlük beslenmeyle yüksek kalori alınmamış olur. Yağ yakıcı supplementler, metabolizmanın hızlanmasını ve yağ yakılmasını sağlarlar. Yağ yakıcı supplementler aşağıdaki gibidir.

  • L- Karnitin
  • Acetyl-L-Carnitine
  • CLA
  • L – Tartrate 
  • L-tyrosine
  • Alpha lipoik asit (ALA) 

En sık tercih edilen yağ yakıcı supplement L – Karnitin’ dir. 

L-Karnitin Nedir?

L – Karnitin, 1980’ li yıllarda ortaya çıkmış yağ yakımına yardımcı bir üründür. Amino asit olarak sunulur fakat tamamıyla amino asit değildir. Vitamin türü olarak da geçmektedir. Karnitin, böbrek ve karaciğerde üretilir ve vücudun belirli yerlerinde saklanır. Enerji harcanacağı durumlarda vücutta kullanılır. Kırmızı et ve avokado besinlerinde karnitin vitamini bulunur. Kişiye enerji sağlama görevindedir. Karnitinin, L – Karnitin ve D – Karnitin olarak iki ayrı formu bulunur. L- Karnitin doğada yer alır ve aktif halde harcanır. L – Karnitin, kırmızı et, peynir, süt ve süt ürünlerinde sıklıkla bulunur. L – Karnitin, serum halinde üretilir ve kolayca tüketilir. Özellikle karbonhidratlarla beraber tüketimi önerilir. Yüksek dozlarda alınan L – Karnitin özellikle mide krampları ve mide bulantısına neden olur.

Yağ Yakıcı Kür ve Detoks Suyu Nedir?

Yağ yakıcı kür ve detoks suları doğrudan kilo kaybını sağlamaz. Kilo kaybı için enerji kısıtlaması gerekir. Gün içerisinde alınan enerji, harcanan enerjiden az olduğunda kilo verme süreci başlar. Kişilerde metabolizma hızları değişkenlik gösterir. Bunu desteklemek için ve kilo kaybı sürecini hızlandırmak için yağ yakıcı kür ve detoks suları kullanılabilir. Aynı zamanda günlük 35 – 45 dakika arası orta tempolu egzersiz ve yürüyüş yapılmalıdır. Yağ yakma sürecini hızlandırmak, yağ depolanmasını önlemek ve yavaşlatmak için diyete eklenebilecek örnek kür ve detokslar aşağıdaki gibidir.

  • Pul Biberli Yoğurt

Pul  biber, kapsaisin bileşiğini içerir. Kapsaisin, vücudun ısı üretimini hızlandırıcı etkiye sahiptir. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’ ne ait 2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre, günlük tüketilen kapsinoid bileşiğinin artması, yağ yakım sürecini hızlandırmaktadır. Kilo kaybını destekler ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Yoğurt ise güçlü bir probiyotik besindir. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Pul biber ve yoğurdun beraber tüketimi, kilo kaybını destekleyici etkiye sahiptir. 

  • Detoks İçeceği ( Limon ve zerdeçallı)

Kaynamış 1 litre suya eklenen limon, zencefil, tarçın, taze nane ve 200 ml sade maden suyu metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Uzun süre tokluk sağlar ve gün içerisindeki açlık durumu azalır. Bu sayede az kalori alınmış olur. Tarçın sayesinde kan şekeri dengelenir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan içeren içecektir. Vücuttaki toksik maddelerden arınmayı sağlar.

3
detoksdiyet

Yorumlar (0)

Yorum Yapın

0 / 300

Okumaya Devam Edin